Üniversite Kampüslerinin Dijitalleşme Sürecinin Analizi


Özkaya B. (Yürütücü), Doğan U., Gürtürk M., Akpınar B., Aykut N. O., Erkmen B., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2021
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2021

Proje Özeti

Endüstri 4.0 kavramının yaşantımızın birçok alanına girmesi ile dünya genelinde ve ülkemizde üretim ve hizmet sektöründe, kamu ve eğitim kurumlarında önemli dijitalleşme çalışmalarına başlanılmıştır. Diğer sektörlerde olduğu gibi eğitim alanında da dijital dönüşüm çalışmaları ile üretkenliğin ve verimliliğin arttırılması amaçlanmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde de bu süreçte önemli dijitalleşme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaları daha da ileriye götürmek, ülkemizde bu konuda öncü üniversite olmak için Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tüm birimlerinin dijital dönüşümlerinin sağlanması amacıyla dijital ikizlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Önerilen bu proje kapsamında, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin dijital dönüşümü ve dijital ikizinin geliştirilebilmesi için gerekli olan yöntem ve teknolojiler araştırılacaktır. Bu araştırmalar ile söz konusu dönüşüm ve dijital ikiz oluşturulması için kapsamlı bir fizibilite raporu hazırlanacaktır. Fizibilite raporları sistemin karakteristik özelliklerinin belirlenmesi ve süreçlerin doğru analiz edilebilmesi için büyük öneme sahiptir. Oluşturulacak kapsamlı fizibilite raporu ile dijital ikiz çalışmalarının gerçek koşullara birebir uygun olarak gerçekleştirilmesi desteklenecektir. Fizibilite çalışmaları kapsamında fark analizleri, karşılaştırmalar ve düzenlenecek çalıştaylar ile elde edilecek fikirler ve izlenecek yol haritasının belirlenmesine katkı sağlayacaktır.
Yıldız Teknik Üniversitesinin dijital ikizinin oluşturulması projesi, üniversite içerisinde Kampüs Tesis Yönetimi (Fakülte bina modelleri, sosyal alanlar, peyzaj alanları, enerji yönetimi, onarım-bakım vb.)”, “Ar-Ge Yönetimi (Projeler, fikri haklar, laboratuvar envanteri, malzeme, ekipman vb.)”, “Eğitim-öğretim Yönetimi (Lisans ve lisansüstü dersler, derslikler, öğrenci bilgi sistemi vb)” ve “İdari Yönetimi (Kurumsal kaynak planlaması, İnsan kaynakları, elektronik bilgi yönetim sistemleri, birimler arası iletişim vb.)” süreçleri çerçevesinde dijital yönetimini sağlayacak platformun modellenmesidir.