Conceptual and Theoretical Review of Self-Worth


Creative Commons License

Bırni G., Eryılmaz A.

CURRENT APPROACHES IN PSYCHIATRY, cilt.16, sa.2, ss.327-346, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 16 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.18863/pgy.1336880
  • Dergi Adı: CURRENT APPROACHES IN PSYCHIATRY
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Academic Search Premier, Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), Psycinfo, Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.327-346
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada insan ruh sağlığı için oldukça önemli bir kaynak olan öz-değer ile psikososyal gelişim, öz-değer kaynakları, ruhsal bozukluklar ve öz-değer müdahaleleri ele alınmış, öz-değer üzerine kavramsal ve kuramsal detaylı bir inceleme yapılmıştır. Çalışmada öncelikle öz-değer üzerine alanyazındaki kavramsal açıklamalara yer verilmiştir. Bireylerde öz-değerin hangi kaynaklardan beslenerek oluştuğuna dair kuramsal açıklamalar sunulmuştur. Öz-değer ile ilişkili olan kavramlar ve bu kavramlarla öz-değer arasındaki ilişkiler açıklanmıştır. Ayrıca, kültürün bireyin öz-değer gelişimine ve duygularına etkisi incelenmiştir. Öz-değer gelişimi kuramsal olarak ele alınmış ve Psikoanalitik kuram, Psikososyal gelişim kuramı, Transaksiyonel analiz ile Bağlanma kuramı açısından açıklanmıştır. Çalışmada ayrıca, öz-değer ile çeşitli ruhsal bozukluklar arasında nasıl bir ilişki olabileceği, öz-değer eksikliğinin kişide hangi psikopatolojileri artırabileceği veyahut sebep olabileceği teorik kapsamda tartışılmıştır. Bunun üzerine, öz-değerin nasıl ölçüldüğü ve artırmak için daha önce yapılan müdahaleler sunulmuştur. Bütün bu bilgiler ışığında öz-değerin bireylerin ruh sağlığı için önemi tartışılmıştır. Ayrıca koşullu öz-değer ve koşulsuz öz-değer kavramlarının ruh sağlığına olası etkileri tartışılmıştır. Bireyler, ebeveynler ve ruh sağlığı uzmanları için önerilerde bulunulmuştur.

This study examined the significance of self-worth as a crucial factor in human mental health and psychosocial development. The study explores self-worth interventions, mental disorders, and available resources. A comprehensive analysis of the conceptual and theoretical aspects of self-worth is undertaken. To begin with, the study offers conceptual justifications drawn from the self-worth literature, elucidating theoretical perspectives on the formation of self-worth in individuals. It elaborates on related concepts and their interconnections with self-worth. Furthermore, the examination extends to the influence of culture on self-worth development and emotions. Theoretical discussions on self-worth are approached through Psychoanalytic theory, Psychosocial development theory, Transactional analysis theory, and Attachment theory. The research scrutinizes the association between various mental disorders and self-worth, investigating how a lack of self-worth may exacerbate or precipitate certain psychopathologies. Previous interventions aimed at enhancing self-worth are outlined, accompanied by an exploration of methods for measuring self-worth. The study emphasizes the pivotal role of self-worth in individuals' mental health, considering the implications of concepts like unconditional self-worth and contingencies of self-worth. Recommendations are provided for individuals, parents, and mental health professionals based on the findings.