Learning Knowledge


Doctorate
2013 - 2018
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalürji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Turkey

Postgraduate
2009 - 2012
İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalürji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği, Turkey

Undergraduate
2005 - 2009
İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği, Turkey

Foreign Languages

English, C1 Advanced

Dissertations

Doctorate, “HELAL GIDA KAPSAMINDA YUMUŞAK ŞEKERLEMELERDE JELATİN KÖKENİNİN TESPİTİNDE SPEKTROSKOPİK VE KROMATOGRAFİK YÖNTEMLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE METOT VALİDASYONU”, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, 2018
Postgraduate, Beyaz peynirlerde kimyasal kompozisyonun mikro ölçekte dağılımının mikro-FTIR ile belirlenmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalürji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği, 2012

Supported Projects

  1. ÇEBİ N., SAĞDIÇ O., ARICI M., KARASU S., KAYACAN ÇAKMAKOĞLU S., Project Supported by Higher Education Institutions, Yoğurtta nişasta pektin ve un katkılarının tespitine yönelik Raman spektroskopisi ve kemometri temelli metot geliştirilmesi, 2021 - Continues
  2. Karadağ A., Karasu S., Çebi N., Sağdıç O., Çapanoğlu Güven E., Güleç Ş., Gültepe E. E. , TUBITAK Project, Gıda Biyoaktif Bileşenlerinin Enkapsülasyonunda Yenilikçi Mukozaya Tutunabilen Özellikte Lipozomal Hidrojel ve Nanolipozomal Film Hibrit Sistemlerin Geliştirilmesi, 2020 - 2023
  3. Çebi N., Sağdıç O., Bekiroğlu H., Altuntop M. E. , Doğan C., Project Supported by Higher Education Institutions, Fındık Türü Kavurma Sıcaklığı ve Kavurma Süresinin Fındık Protein Profiline Etkisinin Araştırılması, 2021 - 2022
  4. Çebi N., Sağdıç O., Abussurah M., Taylan O., Universities of Other Countries Supported Project, Detection of Orange Essential Oil, Isopropyl Myristate and Benzyl Alcohol in Lemon Essential Oil by FTIR Spectroscopy Combined with Chemometrics, 2020 - 2021
  5. Çebi N., Taylan O., Sağdıç O., Other Supported Projects, Rapid detection of green pea adulteration in pistachio nuts using Raman spectroscopy and chemometrics, 2019 - 2021
  6. Çebi N., Yılmaz M. T. , Sağdıç O., Taylan O., Bakhsh A. A. , Universities of Other Countries Supported Project, Detection of lard in butter using Raman spectroscopy combined with chemometrics, 2019 - 2020
  7. Arıcı M., Metin B., Çebi N., TUBITAK Project, Geleneksel Küflü Peynirlerden İzole Edilen Küfleri Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopi (FTIR) Tekniği ile Tanımlama Metodunun Geliştirilmesi, 2019 - 2020
  8. ÇEBİ N., SAĞDIÇ O., ARICI M., Project Supported by Higher Education Institutions, Gül Yağının FTIR ve Raman Teknikleri Kullanılarak Otantisitesinin Belirlenmesi, 2019 - 2020
  9. Doğan C., DURAK M. Z. , TUBITAK Project, Helal Gıda Denetiminde Jelatin, Glutamat ve L-Sisteinin Kaynağına Yönelik Hızlı, Ekonomik ve Pratik Tespit Metotlarının Geliştirilmesi, Uygulanması ve Yaygınlaştırılması, 2015 - 2019
  10. ÇEBİ N., Project Supported by Other Official Institutions, Antidiyabetik İnstant fonksiyonel çay üretimi, 2015 - 2016
  11. Kızıl R., TUBITAK Project, Mikroyapı Analizleri Ile Tahribatsız Gıda Kalite Testleri: Mikro-FTIR Çalışması, 2009 - 2012

Awards

  1. Çebi N., AKMAN P. K. , Akademik Teşvik Ödülü, Yıldız Teknik Üniversitesi, March 2021

Articles Published in Journals That Entered SCI, SSCI and AHCI Indexes

  1. The famous Turkish rose essential oil: Characterization and authenticity monitoring by FTIR, Raman and GC–MS techniques combined with chemometrics
    Çebi N., Arıcı M., Sağdıç O.
    Food Chemistry, vol.354, 2021 (Journal Indexed in SCI)
  2. Quantification of the geranium essential oil, palmarosa essential oil and phenylethyl alcohol in rosa damascena essential oil using ATR-FTIR spectroscopy combined with chemometrics
    ÇEBİ N.
    Foods, vol.10, no.8, 2021 (Journal Indexed in SCI)
  3. Analysis of pesticide residues in hazelnuts using the QuEChERS method by liquid chromatography–tandem mass spectrometry
    ÇEBİ N., Manav O. G. , Olgun E. O.
    Microchemical Journal, vol.166, 2021 (Journal Indexed in SCI)
  4. Turkish royal jelly: amino acid, physicochemical, antioxidant, multi-elemental, antibacterial and fingerprint profiles by analytical techniques combined with chemometrics
    Ecem Bayram N., ÇEBİ N., Celik S., Gercek Y. C. , BAYRAM S., Tanugur Samanci A. E. , SAĞDIÇ O., ÖZKÖK A.
    JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, 2021 (Journal Indexed in SCI)
  5. Rapid Screening of Mentha spicata Essential Oil and L-Menthol in Mentha piperita Essential Oil by ATR-FTIR Spectroscopy Coupled with Multivariate Analyses
    Taylan O., ÇEBİ N., SAĞDIÇ O.
    FOODS, vol.10, no.2, 2021 (Journal Indexed in SCI)
  6. Characterization of physicochemical and antioxidant properties of Bayburt honey from the North-east part of Turkey
    Bayram N. E. , Kara H. H. , Can A. M. , BOZKURT F., AKMAN P. K. , Vardar S. U. , ÇEBİ N., YILMAZ M. T. , SAĞDIÇ O., Dertli E.
    JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, vol.60, no.1, pp.46-56, 2021 (Journal Indexed in SCI)
  7. Detection of Orange Essential Oil, Isopropyl Myristate, and Benzyl Alcohol in Lemon Essential Oil by FTIR Spectroscopy Combined with Chemometrics
    ÇEBİ N., Taylan O., Abusurrah M., SAĞDIÇ O.
    FOODS, vol.10, no.1, 2021 (Journal Indexed in SCI)
  8. Detection of lard in butter using Raman spectroscopy combined with chemometrics
    Taylan O., ÇEBİ N., Yilmaz M. T. , SAĞDIÇ O., Bakhsh A. A.
    FOOD CHEMISTRY, vol.332, 2020 (Journal Indexed in SCI)
  9. Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of added vitamin C in commercially available fruit-, vegetable-, and cereal-based baby foods
    Ugur H., Catak J., Mizrak O. F. , ÇEBİ N., Yaman M.
    FOOD CHEMISTRY, vol.330, 2020 (Journal Indexed in SCI)
  10. Determination of the most potent precursors of advanced glycation end products (AGEs) in chips, crackers, and breakfast cereals by high performance liquid chromatography (HPLC) using precolumn derivatization with 4-nitro-1,2-phenlenediamine
    Cengiz S., Kismiroglu C., ÇEBİ N., ÇATAK J., Yaman M.
    MICROCHEMICAL JOURNAL, vol.158, 2020 (Journal Indexed in SCI)
  11. Rapid detection of green-pea adulteration in pistachio nuts using Raman spectroscopy and chemometrics
    Taylan O., ÇEBİ N., YILMAZ M. T. , SAĞDIÇ O., Ozdemir D., Balubaid M.
    JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE, 2020 (Journal Indexed in SCI)
  12. Physicochemical, rheological, molecular, thermal and sensory evaluation of newly developed complementary infant (6-24 months old) foods prepared with quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) flour
    Ayseli M. T. , YILMAZ M. T. , ÇEBİ N., SAĞDIÇ O., ÖZMEN D., Capanoglu E.
    FOOD CHEMISTRY, vol.315, 2020 (Journal Indexed in SCI)
  13. An evaluation of FTIR spectroscopy for prediction of royal jelly content in hive products
    Çebi N., Bozkurt F., Yilnnaz M. T. , Sağdıç O.
    JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, vol.59, no.2, pp.146-155, 2020 (Journal Indexed in SCI)
  14. Evaluation of Raman microscopy for the detection of additional monosodium glutamate in dry soup mix
    Cebi N., Ozturk T., Dogan C. E. , Sagdic O.
    QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS, vol.12, no.1, pp.1-10, 2020 (Journal Indexed in SCI)
  15. An evaluation of Raman microscopy for detection of additional MSG in dry soup mix
    Çebi N., Ozturk T., Dogan C., Sağdıç O.
    Quality Assurance And Safety Of Crops & Foods, vol.12, no.12, pp.1-10, 2020 (Journal Indexed in SCI Expanded)
  16. Investigation of antimony, cobalt, and acetaldehyde migration into the drinking water in Turkey
    Dogan C. E. , ÇEBİ N.
    PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE, vol.32, no.5, pp.239-246, 2019 (Journal Indexed in SCI)
  17. Modeling and optimization of ultrasound-assisted cinnamon extraction process using fuzzy and response surface models
    ÇEBİ N., SAĞDIÇ O., BASAHEL A. M. , BALUBAID M. A. , TAYLAN O., Yaman M., YILMAZ M. T.
    JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING, vol.42, no.2, 2019 (Journal Indexed in SCI)
  18. Chemical Fingerprinting of Seeds of Some Salvia Species in Turkey by Using GC-MS and FTIR
    Tulukçu E., ÇEBİ N., SAĞDIÇ O.
    FOODS, vol.8, no.4, 2019 (Journal Indexed in SCI)
  19. A rapid ATR-FTIR spectroscopic method for classification of gelatin gummy candies in relation to the gelatin source
    Çebi N., Dogan C. E. , Mese A. E. , Ozdemir D., Arıcı M., Sağdıç O.
    FOOD CHEMISTRY, vol.277, pp.373-381, 2019 (Journal Indexed in SCI)
  20. Detection of cystine and cysteine in wheat flour using a robust LC-MS/MS method
    DOGAN C. E. , ÇEBİ N., Develioglu A., OLGUN E. O. , SAĞDIÇ O.
    JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, vol.84, pp.49-54, 2018 (Journal Indexed in SCI)
  21. A survey of free glutamic acid in foods using a robust LC-MS/MS method
    ÇEBİ N., DOGAN C. E. , OLGUN E. O. , SAĞDIÇ O.
    FOOD CHEMISTRY, vol.248, pp.8-13, 2018 (Journal Indexed in SCI)
  22. A rapid ATR-FTIR spectroscopic method for detection of sibutramine adulteration in tea and coffee based on hierarchical cluster and principal component analyses
    ÇEBİ N., YILMAZ M. T. , SAĞDIÇ O.
    FOOD CHEMISTRY, vol.229, pp.517-526, 2017 (Journal Indexed in SCI)
  23. Detection of L-Cysteine in wheat flour by Raman microspectroscopy combined chemometrics of HCA and PCA
    ÇEBİ N., DOGAN C. E. , DEVELIOGLU A., YAYLA M. E. A. , SAĞDIÇ O.
    FOOD CHEMISTRY, vol.228, pp.116-124, 2017 (Journal Indexed in SCI)
  24. Prediction of peroxide value in omega-3 rich microalgae oil by ATR-FTIR spectroscopy combined with chemometrics
    Cebi N., Yilmaz M. T. , Sagdic O., Yuce H., Yelboga E.
    FOOD CHEMISTRY, vol.225, pp.188-196, 2017 (Journal Indexed in SCI)
  25. An evaluation of Fourier transforms infrared spectroscopy method for the classification and discrimination of bovine, porcine and fish gelatins
    CEBI N., DURAK M. Z. , TOKER Ö. S. , SAĞDIÇ O., ARICI M.
    FOOD CHEMISTRY, vol.190, pp.1109-1115, 2016 (Journal Indexed in SCI)

Articles Published in Other Journals

  1. Characterization of Feijoa sellowiana leaves based on volatile and phenolic compound compositions and antimicrobial properties
    Çebi N., Sağdıç O.
    Food Science and Technology (Campinas), vol.2021, pp.1-10, 2021 (Refereed Journals of Other Institutions)

Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings

  1. Determination of Marker Peptides In Bovine and Porcine Gelatins By Nano-LC-MS/MS Technique
    ÇEBİ N., Yayla M. E. , Doğan C., SAĞDIÇ O.
    2. Uluslararası Hayvansal Gıdalar Kongresi, Famagusta, Cyprus (Kktc), 08 November 2018, pp.22
  2. Çeşitli Antioksidanların Yemeklik Yağların Oksidasyonu Üzerine Etkisinin FTIR Tekniği ile Değerlendirilmesi
    ÇEBİ N., SAĞDIÇ O., YILMAZ M. T. , ARICI M.
    2. Uluslararası Hayvansal Gıdalar Kongresi, Famagusta, Cyprus (Kktc), 08 November 2018, pp.21
  3. Determination the Origin of Gelatin in Yogurt and Ice Cream by Using ATR-FTIR Technique Combined Chemometrics
    ÇEBİ N., Doğan C., Meşe A. E. , Özdemir D., Sağdıç O.
    2. International Congress on Food of Animal Origin, Famagusta, Cyprus (Kktc), 08 November 2018, pp.20
  4. Bayburt’un farklı bölgelerinden elde edilen balların GC-MS tekniği ile değerlendirilmesi
    YILMAZ M. T. , Dertli E., Bozkurt F., CEBI N., AKMAN P. K. , KARA H.
    International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF), Nevşehir, Turkey, 15 May 2017, pp.23-26
  5. Detection of Adulteration of Orange Juice Adulterated with Grapefruit, Mandarin, Apple and Grape Juices using ATR-FTIR Spectroscopy
    ÖZÜLKÜ G., METİN YILDIRIM R., TOKER Ö. S. , Cebi N., DURAK M. Z. , ARICI M.
    II. International Turkic World Conference on Chemical Sciences and Technologies, Üsküp, Macedonia, 26 October 2016, pp.164
  6. Helal Gıda Denetiminde Jelatin, Glutamat ve L-Sisteinin Kaynağına Yönelik Hızlı, Ekonomik ve Pratik Tespit Metotlarının Geliştirilmesi, Uygulanması ve Yaygınlaştırılması
    Meşe A. E. , Özdemir D., ÇEBİ N., Develioğlu A., Öztürk T., doğan C., Yayla M. E. , SAĞDIÇ O.
    8. Ulusal Analitik Kimya Kongresi, Isparta, Turkey, 30 May 2016
  7. Bayburt'un değişik bölgelerinden elde edilen balların bazı fizikokimyasal ve termal özelliklerinin değerlendirilmesi
    YILMAZ M. T. , Muslu A., Dertli E., Kara H. H. , Çebi N., Bozkurt F.
    International Congress on Safety and Authenticity of Bee Products, İstanbul, Turkey, 21 May 2015, pp.12-17
  8. Determination of chemical composition distribution at micro-scale in ezine cheeses by micro-FTIR
    ÇEBİ N., Kızıl R.
    The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Sarajevo, Bosnia And Herzegovina, 01 October 2015, pp.182
  9. Orijinleri Farklı Balların FTIR-ATR Spektroskopisi Kullanılarak Sınıflandırılması
    ÇEBİ N., YILMAZ M. T. , Dertli E., SAĞDIÇ O.
    Uluslararası Arı Ürünlerinin Gıda Güvenliği ve Otantisitesi Kongresi, İstanbul, Turkey, 21 May 2015
  10. Farklı Balların FTIR-ATR Spektroskopisi Kullanılarak Sınıflandırılması
    ÇEBİ N., YILMAZ M. T. , Dertli E., SAĞDIÇ O.
    Uluslararası Arı Ürünlerinin Gıda Güvenliği ve Otantisitesi Kongresi, İstanbul, Turkey, 21 May 2015, pp.73

Citations

Total Citations (WOS):199
h-index (WOS):6

Research Areas

Food Engineering, Chemistry, Analytical Chemistry, Infrared Spectroscopy, Chemometry, Chromatographic Analysis, Mass Spectroscopy, Raman Spectroscopy, Spectroscopical Methods, Natural Sciences, Engineering and Technology