Nesne Yönelimli ve Çok Ajanlı Yaklaşıma Dayalı Olarak Topografik Veri Tabanları ve Haritalarda Hidrografik Nesnelerin Otomatik Genelleştirilmesi


Gökgöz T. (Yürütücü), Başaraner A. M.(Yürütücü), Yücel M. A., Gülgen F., Çetinkaya S., Şen A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2007 - 2010

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2007
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2010

Proje Özeti

İklim, su kaynaklan, tarım, ormancılık, ulaşım, savunma, jeoloji, kentsel ve kırsal alan planlama gibi yeryüzü ile ilintili birçok uygulama, lokal ya da daha global düzeylerde analiz ve iletişim gerektirdiğinden farklı ayrıntı düzeylerinde coğrafi/mekansal bilgilere gereksinim vardır. Bu nedenle otomatik genelleştirme, farklı çözünürlükte/ölçekte topoğrafik veri tabanları ve haritaların oluşturulması için günümüzde büyük önem kazanmıştır.

Pınarlar, dereler, nehirler, goller ve denizler gibi su ile ilgili varlıklar, hidrografik nesneleri oluşturmaktadır. Lokal, bölgesel ve global düzeylerdeki çeşitli mekansal çalışmalarda farklı çözünürlük ya da ölçeklerde hidrografik verilere gereksinim duyulmaktadır. Bu tür veriler, hidrolojik (örn. su havzalarının belirlenmesi, su kaynaklarının yönetimi, taşkın tahmini), jeomorfolojik (örn. sayısal yükseklik modellerinin doğruluğunu arttırma) ve ekolojik (örn. orman alanları ve sulak alanların yönetimi) çalışmalarda büyük öneme sahiptir.

Bu gereksinimler dikkate alınarak bu projede, çeşitli düzeylerdeki mekansal çalışmalara altlık oluşturacak topoğrafik veri tabanları ve haritalarda hidrolojik nesnelerin otomatik genelleştirilmesine yönelik mekansal bilgi altlığı oluşturulması üzerine çalışılmıştır.