Atık Cam Elyaf Malzemenin Geri Kazanımını Sağlayan Esnek Üretime Uygun Tam Otomatik Bir Rotatif Boyutlama Makinesi İle Süreç Ekipmanlarının Tasarımı Ve Prototipinin İmalatı


Creative Commons License

Sağırlı A., Saraç M.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2020

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2019
  • Bitiş Tarihi: Mart 2020

Proje Özeti

Proje ile Atık Cam Elyaf malzemenin yeni bir yöntemle geri dönüşümünü sağlayacak "üretim süreci" ile geri kazanımında kullanılacak "Rotatif Boyutlama Makinesi" nin ve süreç ekipmanları prototipi geliştirilecektir. Yani proje “üretimde yeni bir süreç” ve “yeni bir ürün” geliştir me projesidir. Öncelikle süreç geliştirme amacıyla atık elyafın geri dönüşünü sağlayacak proseslerin parametreleri belirlenip tasarımı yapılacaktır. sonraki aşamada ise bu prosesleri gerçekleşmesini sağlayacak fiziksel prensiplerin belirlenmesi ve bu fiziksel prensiplere uygun çalışacak mekanizmaların tasarım ve seçimi yapılacaktır. bu süreçte CAD ortamında katı model tasarımlar yapılacak ve kritik yüklemeye maruz elemanların sonlu elemanlar yöntemi ile yapısal analizleri gerçekleştirilerek tasarım doğrulama faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Tasarım süreci tamamlanan prototip rotatif kesme makinesi, taşıma ve kurutma üniteleriyle birlikte prototip imalatı gerçekleştirilecektir. Prototip imalatı yapılan hattın her bir ünitesinin ve ayrıca bir bütün olarak hattın ayrı ayrı performans, fonksiyon ve süreklilik ve senkronizasyon testleri yapılacaktır. Ürün doğrulama testlerinin bitmesi ile projemiz tamamlanmış olacaktır.

Proje geliştirme sürecinde makine mühendisliği(mekanik tasarım, imalat yöntemleri, transport tekniği, tahrik üniteleri tasarımı v.b.), elektrik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği bgibi farklı mühendislik disiplinleri ve alt dallarını ilgilendiren teorik, uygulamalı ve deneysel faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Mekanik tasarım ve tasarım doğrulama süreçlerinde FEM kullanılarak gerçekleştirilecek yapısal analizler, proses geliştirme ve uygulama süreçlerinde otomasyon sistemi tasarımı, proses parametre ve değişkenlerinin belirlenmesi, otomasyona yönelik algoritma ve yazılımların oluşturulması, donanım seçimi ve kontrol dünitesinin oluşturulması, bitmiş prototip ürün üzerinde ürün doğrulama amaçlı yürütülecek fonksiyon, süreklilik, senkronizasyon testleri  gibi faaliyetler projemizin başlıca ar-ge faaliyetlerini oluşturmaktadır.