Redoks-Aktif Fonksiyonlandırılmış Fosfor-Azot Monomerleri


Yerli Y., Hirel C.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2015 - 2016

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2015
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2016

Proje Özeti

Bu projenin amacı, karbondan farklı atomlardan oluşturulmuş omurgaya sahip bir molekül tasarlamak ve bu molekülü redoks aktif uçlar olan radikaller ile donatmaktır. Hedef moleküller olarak siklotrifosfazene bağlı fenoksi dalları üzerinde altı adet nitronil nitroksit (NN) veya altı adet imino nitroksit (IN) içermektedir.

Çekirdek üzerindeki fonksiyonel gruplar olarak nitronil nitroksit ve imino nitroksit radikalleri seçilmiştir; çünkü onlar i) kararlılığa  ii) birçok fonksiyonelliğe (redoks ve manyetik özellik, MRI ajanı, radikal tutucu, vb.) sahiptirler. Nitroksitler elektron alarak aminoksi anyonuna ve elektron vererek oksoamonyum katyonuna dönüşebilirler. Yani verdikleri redoks reaksiyonlarından dolayı redoks özellik göstereceklerdir. Projedeki hedef molekülleri, siklotrifosfazen çekirdeğini göz önüne alarak “redoks aktif gruplarla fonksiyonlandırılmış inorganik bir monomer” olarak isimlendirebiliriz.  

Hedef moleküller hexa-imino nitroksit (11) ve hexa-nitronil nitroksit (12) başarı ile sentezlenmiştir. Bu moleküllerin karakterizasyonu erime noktası tayini, FT-IR, elementel analiz, kütle spektroskopisi metodlar ile yapılmıştır. Ayrıca UV-Visible spektroskopisi, Elektron Paramanyetik Rezonans (EPR) spektroskopisi, manyetik ölçümler ve de X-ray difraksiyon analizleriyle hedef moleküllerin her birisinin 6 adet radikal grubuna sahip olduğu kanıtlanmıştır. Elektrokimyasal davranışları ise döngüsel voltametri (CV) ile incelenmiş olup; 11 molekülü tersinir indirgenme (-0.883 V vs SCE) ve kuasi-tersinir yükseltgenme (1.184 V) göstermiştir. 12 molekülü ise hem tersinir indirgenme (-0.812 V) ve hem de tersinir yükseltgenme (0.777 V) göstermiştir. Bu moleküller polimerleştirildiği takdirde; molekül 11 şarj edilebilir pillerde sadece anot malzemesi (n-tipi redoks) olarak uygunken molekül 12 ise hem anot (n-tipi redoks) hem de katot malzemesi (p-tipi redoks) olarak uygundur. Üstelik, poliradikallerdeki radikal içeriğini tayin etmek üzere hem UV-Vis absorpsiyonuna hem de kare dalga voltametri ölçümlerine dayalı kuantifikasyon yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemler hedef moleküller üzerinde uygulanmış olup başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu yöntemleri radikallerin kantitatif tayinine yönelik pratik ve hızlı yöntemler olarak nitelendirebiliriz. Sonuç olarak 11 ve 12 sentezlendi ve tam olarak karakterize edildi. Her ikisi de redoks aktif pil uygulamaları için polimer omurga yapılarını çeşitlendirebilecek umut vaat eden monomerlerdir.