Aydınlatma Sistemlerinde Güneş Enerjisi Kullanılarak Enerji Tasarrufu ve Sürdürülebilirliği


Durusu A., Erduman A.(Yürütücü), Yüzer E. Ö., Ayaz R.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2018
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2018

Proje Özeti

Elektrik enerjisine olan talebin sürekli artması, petrol fiyatlarındaki belirsizlik, fosil yakıtların tükenmeye başlaması ve çevreye olan etkilerinden dolayı güneş enerji sistemleri dünya genelinde alternatif olarak kullanılan bir elektrik enerjisi üretim kaynağı haline gelmiştir. Artan elektrik enerjisi talebinin karşılanmasına yönelik şebeke bağlı ve şebekeden bağımsız güneş enerjili elektrik üretim sistemlerinin kurulumu hızla artmaktadır.

Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgâr ve güneş potansiyellerinin değerlendirilmesine yönelik araştırmalar sonrasında enerji üretimi yatırımlarının gerçekleştirilmesi yönündeki çalışmalara hız verilmiştir. Tükenmeyen, çevreyi kirletmeyen, dışalım gerektirmeyen ve bir ölçüde de bedava sayılabilecek kaynak olan güneş enerjisi, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başta gelenidir. 2016 yılında Hakkari Üniversitesi BAP Koordinatörlüğün desteği ile yapılan FM2017BAP4 proje kapsamında güneş enerjinin kullanılma yönelik fizibilite çalışmalarında yılının büyük bir bölümünde Hakkari ilinde güneş enerjisi kullanımına uygun olduğu görülmüştür. Özellikle yaz aylarında ışınım değerlerini 1000 w/m2 değerinin üstünde olduğu yapılan ölçümlerle tespit edilmiştir.

 

Ülkemiz ’de Lisanssız elektrik üretim santrallerinin kurulmasıyla birlikte 2016 yılı sonu itibarıyla güneş enerjili santral sayısı 1.043 olarak görülürken bu santrallerin kurulu gücü ise 819,6 MW olup 2 adet lisanslı güneş enerjisi santrali ile birlikte toplam kurulu gücümüz 832,5 MW’a ulaşmıştır. Ancak bu kapasite ülkemizin 2023 yılı hedefleri (5000 MW) kapsamında 2016 yılı kurulu güneş enerji santrali hedeflerinin çok altındadır. Güneş enerji santralleri dışında küçük güçlü lokal uygulamalarla da güneş enerjisinden faydalanmak mümkündür. Eğer kurulacak sistem yüksek güç kapasitelerine sahip değil ise şebekeden bağımsız PV/Akü grubu olarak veya şebekeye bağlı PV/Akü-Şebeke hibrit bir yapıda kurulmaktadır. Ülkemiz güneşlenme süresi bakımından yüksek bir kapasiteye sahip olduğundan küçük güçlü uygulamaların yaygınlaşması, kullanıcıların enerji maliyetlerini azaltmasında önemli bir etken olacaktır.

 

Ülkemiz ‘de genel olarak kamu binalarının güneş enerjisi kurulumu için uygun bir yapıya sahip olduğundan güneş enerjisi sitemlerinin bu alanlara kurulması amaçlanmaktadır. Kurulacak bir güneş enerjisi sisteminin her zaman ilgili kamu binasının enerji ihtiyacının tamamını karşılaması mümkün olmayacaktır. Ancak aydınlatma enerjisi bir binanın enerji tüketiminde önemli rol oynamaktadır. İç aydınlatmada gece saatlerinde harcanan enerji, birçok binada gündüz saatlerinde de harcanmaktadır. Özellikle kamu binalarında mimari tasarımdan kaynaklanan gün ışığından neredeyse hiç yararlanılamayan alanlar mevcuttur. Bu alanlarda günün hemen hemen her saatinde yapay aydınlatma kullanılmaktadır. Proje kapsamında özellikle kamu binalarında kurulacak olan PV sistemler gün içerisinde iç ve dış aydınlatma için harcanan enerjinin güneş enerjisinden karşılanmasını sağlayacaktır. Böylece binalarda enerji tasarrufu ve sürdürülebilir enerji yönetimi uygulaması sağlanmış olacaktır.