Marmara Bölgesindeki 154-400 kV'luk Enerji İletim Hava Hatlarının Coğrafi Bilgi Sistemi Yardımıyla Sismik Risk Endekslerinin Belirlenmesi


Creative Commons License

Ajder A. (Yürütücü), Ay S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2023
  • Bitiş Tarihi: Mart 2024

Proje Özeti

Türkiye sahip olduğu jeomorfolojik ve klimatolojik özellikler nedeniyle deprem, heyelan, sel gibi doğal afetlere karşı son derece hassas bir konumdadır. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkemiz son yüzyılda 6,0 (Ms) büyüklüğünde elliden fazla deprem yaşamıştır. Bu bağlamda, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremler, afet durumlarında ve sonrasında elektrik enerjisine olan ihtiyacı acı bir şekilde ön plana çıkarmıştır. Elektrik enerji sistemlerinin, farklı büyüklüklerdeki ve tekrar eden depremlere maruz kalması, bu sistemlerin geniş bir bölgeye yayılması, güçlendirilmesi gereken kritik bileşenlerin önceliklendirilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Özellikle sanayi, ulaşım ve ticaret gelirinin yaklaşık üçte birine ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi’nde yaşanacak bir depremin nüfus yoğunluğu da göz önünde bulundurularak hem can kaybı hem de ülke ekonomisi açısından yıkıcı sonuçları olacağı aşikardır. ‘Marmara Bölgesindeki 154-400 kV’ luk Enerji İletim Hava Hatlarının Coğrafi Bilgi Sistemi Yardımıyla Sismik Risk Endekslerinin Belirlenmesi’ başlıklı projemizde, deprem sırasında açığa çıkan enerji, fayın uzunluğu ve depremin magnitüdü arasında var olan ampirik ilişkileri temel alarak, Marmara Bölgesi’ndeki enerji iletim hattı altyapısının sismik riskleri belirlenmektedir. Bu bağlamda, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak, bölgedeki 154-400 kV’luk enerji iletim hava hatları ve diri fayların detaylı haritalanması gerçekleştirilerek, elde edilen çıktılar kullanılarak havai hatların sismik risk endeksleri hesaplanmıştır.

Bu çalışmada, Marmara Bölgesi’nde potansiyel olarak yaşanabilecek depremlerin enerji altyapısına etkileri analiz edilerek, alınması gereken önlemlerin öncelikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu sayede afet anında enerji kesintilerinin en aza indirilmesine yönelik stratejiler geliştirmeye yönelik katkılar hedeflenmiştir.