Kovanımı İzliyorum


Sunay A. E., Şahintürk H., Aslanyürek B.

Kalkınma Ajansı, 2013 - 2014

  • Proje Türü: Kalkınma Ajansı
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2013
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2014

Proje Özeti

Ülkemiz 4.500.000 arı kolonisiyle Avrupa’da birinci Dünyada ise ilk beş ülke arasında bulunmaktadır. Ancak ülke olarak kovan varlığı bakımından önemli potansiyele sahip olmamıza rağmen kovan başına düşen bal ve diğer arı ürünleri bakımından üretim miktarında Dünya ortalamasının altında kalmaktayız. Ülkemizin arıcılık potansiyelinden yeterince yararlanabilmemiz ve bu ekonomik sektörün dünyadaki payının önemli bir yere gelebilmesi için, ülkemizde arıcılığın modernize edilmesi, arı ölümlerinin engellenmesi ve arıcılığın kolaylaştırılması gerekmektedir.

Ülkemiz arıcılığında verim düşüklüğüne sebep olan önemli bir sorun kış ölümleridir. Kış ölümlerinde arıcılar önemli maddi kayba uğramaktadır. Kış ölümlerinden sonra arılı kovan sayısı azalan arıcılar bahara çıkan arı kolonilerinden oğul yöntemiyle veya arı kolonilerini bölme yöntemiyle arılarını çoğaltma yoluna gitmektedirler. Ancak bu durumda bölünmüş arı kolonilerinin popülasyonları nektar akımı zamanına kadar yeterli düzeyde gelişememekte ve kovan başına alınan verim düşmektedir. Ülkemizde özellikle soğuk ve nemli bölgelerde kış ölüm oranları çok yüksektir. Kış ölümleri bu bölgelerde rutin olarak %5’den %20’ ye olağan dışı iklim değişiklerinde ise ölüm oranları %90’a kadar çıkabilmektedir. 2007 yılında yaşanan küresel iklim değişikliği bunun önemli bir göstergesidir. 2007 yılında yaşanan iklim değişikliği ile ülkemizde binlerce dünyada ise on binlerce arı kolonisi yok olmuştur.

Bu kapsamda gerekli eğitimlerle birlikte kış ölümlerini kontrol altına almak, zamanında gerekli müdahaleleri yapabilmek ve arıcılıkta ileri teknolojilerin kullanılmasını sağlayarak, arıcılığı kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için, dünyada birçok sektörün ihtiyacını cevaplayan bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanılması gerekmektedir.

Bilgi ve İletişim Teknolojilerindeki gelişmeler, global sorunlara (ekolojik, ekonomik vb.) çözümler üretmekte fayda sağlamaktadır. Bir yandan altyapı yatırımlarıyla düşük gelir gruplarına bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma imkânı sunulurken diğer yandan da eğitim ve sağlık hizmetlerinin elektronik ve mobil hizmetlere dönüştürülmesi, bu teknolojilerin faydalarının toplumun her katmanına yansımasını sağlamaktadır.

İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak ülkemiz arıcılığını dünyada farklı bir noktaya taşıyacak, yeni ve modern bir teknoloji ile hem arı ölümlerini azaltacak hem de kovanı izleyerek arıcılık faaliyetini kolaylaştıracak ve geliştirecek bir sistem kurguladık. Bu sistem sayesinde, Bilgi ve İletişim Teknolojisini kullanarak arıcılarımızın uzaktan kovanlarını takip etmesi ve kovanda meydana gelen değişimleri izlemesi mümkün olacaktır. Sadece ülkemiz için değil, dünya arıcılığı için de önemli bir yenilik olan bu teknoloji sayesinde, arı ürünleri üretimindeki verim sorununun çözülmesi de mümkün olacaktır. İlk defa İstanbul’da uygulanacak “Kovanımı izliyorum” projesi ile ülkemiz arıcılığı yeni bir boyuta taşınacaktır. Proje, diğer illere ve ülkelere de örnek olacaktır.

Projede geliştirilecek cihaz kovan içerisine monte edilebilecek ve GPS ile kovanlarının lokasyonunu, arılar için önemli olan kovan içi sıcaklığı, rutubeti, arıların ses düzeyini ve ışık sensörü ile kovanların kapağının kaç defa açılıp kapatıldığının bilgilerini üretebilecektir. Bu cihaza sahip olan arıcı web üzerinden veya akıllı telefonundan kendisine verilen özel kullanıcı adı ve şifre ile portaldan giriş yaparak kovanlarının durumlarını anlık kontrol etme şansına erişebilecektir. Aynı zamanda geliştirilecek yazılım ve cihaz ile kovan içerisindeki anormal sıcaklık, nem ve arıların ses düzeyi değerlerini arıcının cep telefonuna sms ile bildirebilecektir. Böyle bir durumda arıcı kovanına anında müdahale edebilecek ve arı ölümlerinin önüne geçebilecektir. Bunun yanında arıcı kovana yerleştirilen cihaz içerisindeki GPS sayesinde kovanlarının çalınıp çalınmadığı veya çalındıysa nereye götürüldüğü de takip edilebilecektir. Bu izleme teknolojisi sayesinde elde edilecek ölçüm verileri, özellikle kış sezonunda arı ölümlerinin azaltılması amacına yardımcı olmasının yanı sıra, mevsimsel olarak değişikliklerin izlenmesiyle metabolik faaliyetleri tahminleme çalışmalarına ayak teşkil edecektir.

Projenin amaçlarından biride İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı arıcılarımızın ayrıntılı güncel bilgilerini tutulmasıdır. Geliştirilecek iletişim portalı ile üyelerimizin gezginci arıcılık mı, yoksa sabit arıcılık mı yaptığı,
hangi bölgelerde üretim yaptığı, arılı kovan sayısı, hangi arı ürünlerini ürettiği, kovanlarındaki hastalık durumu vb. konularda bilgi sahibi olunacaktır. Bunun sayesinde üye arıcılarımızla iletişim kolaylaştırılacak sorunlarına karşı yeni projeler ve çözüm üretmemiz kolaylaşacaktır. Dolayısıyla bu portal birliğimizin arıcılarla interaktif bilgi alışverişini sağlayacaktır.

Projede eğitim faaliyetleri iki yönlüdür; birinci eğitim faaliyetinde doğrudan arıcılara dönük olarak, üretilecek cihazı ve portalın nasıl kullanacağı konularında pratik ve uygulamalı yerel eğitimler düzenlenecektir. İkinci faaliyetde ise portalı yönetecek ekibe teknik eğitim verilerek, sistemin sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Her iki gruba ayrı ayrı olmak üzere basit uygulama yönergeleri kitapçıklar halinde hazırlanacaktır. Ayrıca projenin basına ve kamuya tanıtılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda proje başlangıcında ve sonunda basın toplantısı düzenlenecektir. Projenin sonunda tüm sektörün davet edileceği kış ölümlerinin önlenmesi ve arıcılıkta modernizasyon konulu bir sempozyum düzenlenecektir.