Deniz Taşıtlarında Galvanik Korozyonun Görüntü İşleme ve Yapay Zeka ile Tespiti


Niyaz Ö., Erol E.(Yürütücü), Kızılhan E.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2023
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2024

Proje Özeti

Galvanik korozyonun önlenmesi deniz taşıtlarının korunması ve savunma sanayinde çok büyük önem arz etmektedir.  Deniz taşıtları ve deniz taşıtlarına entegre olarak kullanılan araçlar deniz suyuyla direkt temasında veya direkt temas etmese de nemden kaynaklı olarak bu araçların özellikle mekanik oynar aksamlarında galvanik korozyona bağlı aşınmalar meydana getirmektedir. Bu durum neticesinde, eğer zamanında müdahale edilmezse parça kaybına neden olmaktadır. Ayrıca ilerleyen aşamalarda tahribattan kaynaklı olarak delinmeler ve aşınmalar oluştuğundan emniyetli bir sürüş yada uçuş mümkün olmamaktadır.

Galvanik korozyonu ilk aşamalardan itibaren takip etmek ve seviyelendirmek çıplak gözle oldukça zordur. Kritik parçalarda oluşan galvanik korozyon gemiler için olduğu kadar özellikle uçakların ekstra kuvvet gerektiren havalanma ve inişe geçtiği zamanlarda kanatlarda oluşan esneklik nedeniyle uçuşa elverişli bir ortam sunmaz. Bununla birlikte savunma sanayinde şu anda çok güncel bir konu olan; uçak gemilerine iniş kalkış yapabilen kusursuz uçakların tasarlanıyor oluşu bu konunun önemini daha da artırmaktadır.

Bu projede ise galvanik korozyonun tespiti ve seviyelendirmesine yönelik görüntü işleme ve derin öğrenme yöntemlerinin kullanıldığı özgün ve güvenilir bir çözüm önerilmektedir. Görüntü işleme teknikleri kullanılarak galvanik korozyonun önlenmesi için önceden tespit edilmesi sağlanacaktır.

Korozyon görüntülerinden oluşan veri seti üzerinde algılama, özellik çıkarma ile sınıflandırma ve yapay zeka ile sınıflandırma yöntemleri uygulanacaktır. Bu yöntemler arasından galvanik korozyon için en uygun yöntem karşılaştırmalı olarak elde edilecektir. Diğer korozyon türleri ile galvanik korozyon arasındaki parametrik farklar araştırılarak özellik uzayına eklenecektir. Böylece özellikle sanayide insan etmeniyle belirlenmesi zor miktarlardaki malzemeler üzerinde galvanik korozyon başlangıcı tespitine yönelik öncü çalışmalar tamamlanacaktır.