Juglon ve Ceviz Ekstraktının Ratlarda Serotonin ve Dopamin Seviyeleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması


Kocaçalışkan İ. (Yürütücü), Mansuroğlu B., Koçyiğit A.

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2021

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Aralık 2020
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2021

Proje Özeti

Sunulan projede ceviz ekstraktı ile ceviz bitkisinin kök, yaprak ve meyvesinde doğal olarak bulunan fenolik ve güçlü bir antioksidan molekül olan juglonun (5-hidroksi-1,4 naftakinon) ratlarda serotonin ve dopamin seviyelerine olan etkisi araştırılacaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle Juglans regia L. Cv. Chandler varyetesinden seçilen cevizler ekstrakte edilecek ve içerik analizi yapılacaktır. Sonrasında ceviz ekstraktı ile juglonun in vitro sitotoksisite analizi ve konsantrasyona bağlı reaktif oksijen türleri (ROS) üretme kapasitesi ölçülecektir.

Projenin in vivo deneyleri safhasında ratlara gavajla değişen konsantrasyonlarda ceviz ekstraktı ve juglon uygulanacaktır. Uygulamalar sonunda ratlardan kan ve beyin,karaciğer dokuları toplanacaktır. Toplanan kan örneklerinden serum serotonin ve dopamin seviyeleri tespit edilecektir. Maddelerin karaciğer metabolizması üzerine etkileri serum aspartat aminotransferaz (AST) ve alanin transaminaz (ALT) enzimlerinin seviyeleri ölçülerek değerlendirilecektir. Böbrek metabolizmasına etkileri ise serum üre ve kreatin seviyesi ölçülmesiyle tayin edilecektir. Deneklerden elde edilen beyin ve karaciğer doku homojenatlarında total oksidan ve total antioksidan kapasite ölçülerek çalışma sonlandırılacaktır.