Fizyolojik Bilinçli Özgün Bir Üretken Çekişmeli Ağa Sahip Üst Uzuv Protez Geliştirilmesi


Yılmaz C. (Yürütücü), Yeşildirek A., İşcan M., Tarakçı E., Metin Terzibaşıoğlu A., Aydoğan Ö.

TÜSEB C Grubu Öncelikli AR-GE Projesi, 2024 - 2026

  • Proje Türü: TÜSEB C Grubu Öncelikli AR-GE Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2024
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2026

Proje Özeti

  Günümüzde biyonik el protezleri, alt koldan ampüte edilmiş kişilere bir alt kol protezi üzerinden veya üst koldan ampüte edilmiş kişilere bir tam kol protezinin bilek kısmı üzerinden uygulanmakta ve hastanın kaslarından elde edilen elektrik sinyallerinin (EMG) işlenmesi ile döndür, tut/bırak (TB) vb hareketlerini gerçekleştirebilmektedir. Ampüte edilmiş uzuvda geriye kalan kasların sınırlı sayıda olması ve aktif olarak kullanılsa bile sağlıklı kaslar kadar güçlenememesi, bu kaslardan ölçülecek EMG sinyal sayısını ve kalitesini düşürmektedir. Bu durum faydalı veri elde edilememesine, dolayısıyla istenilen tüm hareketlerin matematiksel olarak tanılama ve sınıflama problemlerine yol açmaktadır.

  Özellikle, EMG’lerin sınıflandırılması için makine öğrenmesi tabanlı derin öğrenme/özyinelemeli/çok katmanlı algılayıcı ağ yapıları ile birlikte hareketin tahmin edilmesi, TB hareketleri üzerine tanı algoritmalarının tasarımları sıklıkla geliştirilmiştir. Bu metotların tanılama performansı doğrudan ampüte edilen kişinin kaslarının EMG sinyali zenginliğine göre değişmektedir. Ek olarak EMG’nin sadece ampüte edilmemiş bölgelerden elde edilebilmesinden dolayı, SP hareketlerinin tahminine de imkân sağlamamaktadır. Kasların nörolojik tetiklemelerini yakalamak için frekans tabanlı veri zenginleştirilmesi yapılmasına rağmen, filtreleme tekniklerinin ve EMG’nin kişiden kişiye değişmesi, ampütasyon bölgesinin farklılık göstermesi, bu yapıların genel bir çözüm üretmesinin önüne geçmektedir. Genelleştirilmiş bir algoritma için fizyolojik kas tabanlı modellerin kullanılamaması ve kasın zaman cevabını belirleyen kritik etken parametrelerinin (KEP) (kütle, yay, damper) yapay zeka eğitimine eklenememesi fizyolojik sinyallerin sınıflandırılmasında ayrıştırıcı karakteristiklerin göz ardı edilebilmesine sebep olabilmekte ve biyonik protez uygulamasında işlevselliği düşürmektedir.

  İşte tam bu noktada, özgün bir protez el tasarlanıp oluşturulacak ve bu eli takan hastaların EMG sinyallerini kullanarak özgün bir yapay zeka algoritması geliştirilecektir. Fizyolojik bilinçli bir üretken çekişmeli ağ (FB-ÜÇA) tasarımının kasların KEP özelliklerini ortaya çıkarmak ve hatta var olmayan kasların KEP tahmini için gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Önerilen projede, evrişimli sinirsel ağ yapısına sahip “Ayrıştırıcı” ve “Üretici” ağ modelleri altı farklı hareketi (tut, bırak, supinasyon, pronasyon ve baş parmak fleksiyon, ekstansiyon) ayrıştırmak ve giriş veri setini fizyolojik olarak üretmek için eğitilecektir. Literatürden farklı olarak “üretici” ağ modeline rastgele sinyallerin verilmesi ile veri zenginleştirilmesinin yanı sıra, FB yapısının kazandırılması için yenilikçi bir kas modelinin çıkışlarının kullanılması planlanmaktadır. Bu sayede kasın fizyolojik olarak yer değiştirmesi, hızı, pasif/aktif katılık ve damper değerleri, var olan kaslardan alınan EMG ile oluşturularak sübjektif kas sinyallerinin genelleştirilmesi sağlanacaktır. “Üretici” ağ modelinin fizyolojik değerlerle beslenmesi ile ampüte uzvundaki yok olmuş veya fonksiyonsuz kasların KEP tahmini hedeflenmektedir. Bu tahmin sonucu var olmayan kasların sanal olarak oluşturulması ile “Ayrıştırıcı” ağ modeline beslenecek olan verilerin üretilmesi sağlanacaktır. “Ayrıştırıcı” ağ modelinin EMG ile eğitilebilmesi için, pencereleme yöntemi ile hem EMG, hem de dalgacık modeli içeren bir giriş verisi kullanılacaktır.

  Projenin katkıları şöyle özetlenebilir:

-          Özgün bir protez elde edilmesi,

-          FB-ÜÇA ile fizyolojik bilinç özelliğine sahip, yenilikçi kas modelinin sinyallerinin beslenmesi ile sübjektif olarak türetilen KEP’lerin genelleştirebilen ve ortaya çıkarılması güç olan hareketleri gerçekleştirebilen kaslara ait verilerin üretilebilmesi,

-          Fizyolojik olarak KEP ile kurulmuş olan kas modelleri öğrenme işlemine katılarak, kasların yer değiştirme, damper, aktif/pasif katılık değerlerinin sonuçlarının “üretici” ile elde edilmesi.