Coğrafi Bilgi Sistemi Ortamında Turizm Amaçlı Sesli Mobil Harita Uygulamasının Oluşturulması: Marmara Bölgesi Örneği


Sevgi M. E.(Yürütücü), Şen A.

TÜBİTAK Projesi, 2025 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2025
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2026

Proje Özeti

Türkiye, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla turizm açısından önemli bir destinasyon olup, bu sektör ülke ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Ancak, geniş turistik çeşitlilik ve destinasyonların fazlalığı, turistlerin bu yerler hakkında detaylı bilgiye ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Bu sorunun çözümü amacıyla, Türkiye’nin turistik bölgelerinin dijital haritalarının oluşturulması gerekmektedir.

Türkiye'nin 2022'de 51 milyon 387 bin 513, 2023'te 56 milyon 693 bin 837 ve 2024'ün ilk altı ayında 26 milyon 136 bin 764 turist ağırladığı verileri dikkate alınarak, dijital harita projesinin potansiyel etkileri değerlendirilmiştir. Turizm sektörü dünya genelinde büyük bir büyüme göstermiş ve 2050 yılı itibariyle turist sayısının 2 milyara çıkması öngörülmektedir.

Bu çalışmada, Marmara Bölgesi'nde bulunan turistik destinasyonlar üzerine çalışılacak ve dijital bir harita oluşturulacaktır. Araştırma sonucu elde edilen destinasyonlar çeşitli kategorilerde katmanlara ayrılacaktır. Destinasyonların bulundukları şehirler hakkında bilgi edinilecek ve birkaç yabancı dile çevrilecektir. Ayrıca şehirlere ait olan bu bilgilerin yapay zekâ seslendirme yöntemiyle seslendirilmesi hedeflenmektedir. Oluşturulan dijital harita ile bir mobil uygulamanın üretilmesi de hedefler arasındadır. Oluşturulacak bu uygulamanın daha çok sayıda insana ulaşması amaçlanarak mobil uygulama mağazasında ücretsiz olarak paylaşılacaktır. Ayrıca, mobil uygulama üzerinden elde edilen kullanıcı geri bildirimleri ile tasarım ve içerik sürekli olarak iyileştirilecektir. 

Dijital harita, kullanıcıların çeşitli turistik yerleri öğrenmesine olanak tanıyacaktır. Marmara Bölgesi’nin turistik potansiyelinin artırılmasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Proje, bölgenin turistik potansiyelini artırarak ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı ve dijitalleşme ile turizm alanında bir model oluşturmayı hedeflemektedir.