Millimeter Wave Short Range Active and Passive Sensors for Intelligent Alarm Systems


Kızılay A. (Yürütücü), Türk A. S., Sedef H.

TÜBİTAK Uluslararası İkili İşbirliği Projesi, 2015 - 2017

  • Proje Türü: TÜBİTAK Uluslararası İkili İşbirliği Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2015
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2017

Proje Özeti

Günümüzde kızılötesi (IR), akustik/sismik, ultrason, mikrodalga vb. türleri olan uzaktan algılama ve çevre gözetleme alarm sensörleri, yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Her tip sensörün kendine has üstünlükleri ve zayıflıkları bulunmaktadır. Örneğin; optik bantta çalışan kızılötesi ve hiperspektral algılayıcıların görüntü çözünürlüğü normalde çok iyi olmasına karşın, yoğun sis, kar ve yağmur gibi olumsuz hava koşullarında görüş menzili bir hayli azalabilir ve sistem performansı sıcak bir bölgede oldukça zayıflayabilir. Akustik ve mikrodalga algılayıcıların ise hedef tespit menzili daha uzun olabilir iken, görüntü çözünürlük kaliteleri nispeten düşüktür. Dolayısıyla, mevcut sistemlere göre tespit edilen cisimler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlayan alternatif akıllı sensörlerin geliştirilmesi gerekliliği bulunmaktadır.

Mikrodalga radar alarm sensörlerinin yaygın tipleri, volumetrik (menzil ve açı) ve Doppler (hareket) algılayıcılardır. Doppler modu, hareketli cisimler için korunan bir hacmin hızlı bir şekilde görüntülenmesinde kullanılır. Menzil modunda ise, hedefin düzlemsel konumunu (mesafe ve açı) tespit etmek yayılan işaret module edilir (örneğin frekans ya da faz modulasyonu) ve işlenir. Dolayısıyla, kullanılan radar sensörü yüksek performanslı hedef tespiti, teşhisi ve takibi için iyi bir menzile ve açısal çözünürlüğe sahip olmalıdır. Aksi takdirde, birçok durumda bu algılayıcıların yanlış alarm verebileceği bilinmektedir. Bununla birlikte, hedef tespit bölgesinin ayrıntılı görüntüsünü belirlemek de zorlaşır [4].

Arabalar için milimetrik dalga engel tespit (park) sensörleri [1] konusunda birçok pratik çalışma bulunmasına rağmen, uzaktan algılama alarm sensörü olarak milimetrik dalga frekanslarının kullanımı endüstriyel mesafe ölçerler [2] gibi uygulamalarla sınırlıdır. Ancak, milimetrik dalga teknolojisindeki gelişmeler, potansiyel olarak küçük boyutlarda ve pahalı olmayan milimetrik dalga çok amaçlı sensörlerin üretimine imkan sağlamaktadır [3]. Milimetrik dalga bandında çalışan uzaktan algılama sistemleri sayesinde mevcut mikrodalga radar sensör yapılarına göre çok daha iyi çözünürlüğe ve daha küçük boyutlara sahip çevre gözetleme sistemleri tasarlanabilir. Bu projenin esas amacı, böyle bir radar algılayıcı sistemini tasarlamak, geliştirmek ve laboratuar prototipini üretmektir.

Bu sensörler ayrıca, radar tipi tasarımın yanı sıra, tekli alıcı/verici çifti olarak veya farklı tipteki sensörlerin kombinasyonu şeklinde kullanılabilir [5]. Vinç, kamyon, endüstriyel robotlar gibi büyük hareketli makinelerin önündeki insanların tespiti uygulamaları örnek olarak verilebilir. Ya da, bariyer tipi milimetrik dalga algılayıcılar tasarlanarak, uygun bir mesafeye konumlandırılmış verici ve alıcı arasında oluşan huzmenin kesildiği anda cisim tespiti yapılabilir (örneğin; sınır güvenliği amaçlı elektronik çit).

Böyle bir sensörün kapasitesini ve kısıtlarını anlamak için milimetrik dalga bandında çeşitli cisimlerin saçılma özelliklerini incelemek ve hesaba milimetrik dalga yayılım özelliklerini eklemek önemlidir.