Yenikapı 29 Batığının Bozulma Durumunun Araştırılması ve Koruma Önerisi


Kılıç N.(Yürütücü), Akgün C.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2020

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2019
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2020

Proje Özeti

Yenikapı’da, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından 2005-2013 yılları arasında gerçekleştirilen kurtarma kazılarında 5. ile 11. yüzyıllar arasına tarihlenen 37 adet batık gemi kalıntısı bulunmuştur. Söz konusu batıklar, dünyanın en geniş ortaçağ gemi koleksiyonunu oluşturmaktadır. 27 adet gemi kalıntısının belgeleme, araziden kaldırma ve konservasyon çalışmaları İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalışmaların nihai hedefi bu önemli koleksiyonun bilimsel prosedürlere en uygun şekilde korunarak, batıkların müze ortamında sergilemeye hazır hale getirilmesidir.

Yenikapı 29 Batığı’nın Bozulma Durumunun Araştırılması ve Koruma Önerisi başlıklı tez araştırması ile söz konusu batığa ait ahşapların bozulma durumlarının laboratuvar ortamında analiz çalışmaları ile belirlenmesinin ardından elde edilen bulgulara göre karar verilecek koruma önerisi tezin amacını oluşturmaktadır.

Suya doymuş ahşap konservasyonunda koruma uygulaması gerçekleştirilmeden önce batık ahşaplarının bozulmalarının tespiti korumanın hangi alanlarda ve hangi kimyasal uygulama ile gerçekleştirileceğini belirlediği için  oldukça önemlidir. Önerilen Tez araştırması kapsamında Yenikapı 29 Batığı’na ait ahşaplardan örnekler alınacaktır. Batık ahşaplarından alınan örnekler üzerinde gerçekleştirilecek analizlerle (SEM, SEM-EDX XRF, XRD, FT-IR,Maksimum Su Doygunluğu, Yoğunluk, vb) ahşapların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal bozulma durumları belirlenecektir. Son olarak araştırma kapsamında gerçekleştirilen analiz çalışmaları  ve literatür çalışmaları ile ulaşılan veriler ışığında batığa ait ahşapların koruma çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için koruma önerisinde bulunulacaktır.