Talaşlı İmalatta Hibrit Derin Öğrenme Tabanlı Model ile Güç Tüketimine Bağlı Gerçek Zamanlı Olarak Kesici Takım Aşınması, Yüzey Pürüzlülüğü ve Karbon Emisyonu Tahmini


Uysal A. (Yürütücü), Livatyalı H., Bayraktar E.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2027

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2024
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2027

Proje Özeti

Hemen tüm sanayi kollarında enjeksiyon kalıplama yöntemiyle üretilen polimer esaslı parçalara artan talep ve pazar büyümesi, kalıp malzemesi olarak en çok tercih edilen DIN 1.2738 çeliğini işlerken kullanılan talaşlı imalat prosesinde verimlilik ve sürdürülebilirlik artışı ihtiyacını doğurmaktadır. 2030 yılına kadar tam anlamıyla uygulanması düşünülen Avrupa Yeşil Mutabakatı sınırda karbon düzenleme mekanizması ile Avrupa’ya ihraç edilecek ürünlerde yüksek karbon ayak izine sahip malların ithalatını azaltmayı ve ürün imalatı sırasında ortaya çıkan ton başına karbon emisyon değerlerine göre ilave ihracat vergilerinin getirilmesi planlanmaktadır. Tüm üretim süreçlerinde olduğu gibi, talaşlı imalattaki verimlillik ve sürdürülebilirlik problemleri ülkelerin kalkınmasında ve ekonomik büyümesinde büyük önem taşımakta, ihracat potansiyeli döviz gelirlerini ve teknoloji transferi imkânlarını belirlemektedir. Endüstri 4.0 kavramı ile üretimde dijital dönüşüm, işletmelerin üretim süreçlerini daha verimli, izlenebilir ve ölçeklenebilir hale getirilmesini sağlamaktadır. Bu nedenlerle talaşlı imalat prosesinin yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde rekabet gücünün ve verimliliğin artırılması için talaşlı imalat ve sürdürülebilirlik göstergelerinin (takım aşınması, yüzey pürüzlülüğü ve karbon emsiyonu) gerçek zamanlı tahmini, izlenmesi ve olası üretim aksamaları için önlem alınması büyük önem arz etmektedir.

Projenin özgün değeri: Talaşlı işleme prosesinde sadece gerçek zamanlı güç tüketimine bağlı olarak derin öğrenme (DL) tabanlı modellerden değişken oto-kodlayıcılara (VAE) görü transformatörleri (ViT) entegre edilerek oluşturulan yeni bir hibrit derin öğrenme modeli ile kesici takım aşınmasının, yüzey pürüzlülüğünün ve karbon emisyonunun hem yüksek doğruluk ve hem de yüksek hesaplama hızı ile tahmini ve geri bildirim yapılması projenin özgün değerini oluşturmaktadır. Bu sayede:

·  İşleme süresince anlık olarak kesici takım aşınması, yüzey pürüzlülüğü ve karbon emisyonu değerleri tahmin edilerek talaşlı işleme süreci daha verimli, izlenebilir ve ölçeklenebilir hale getirilebilecektir.

·  Gerçek zamanlı karbon emisyonu tahmini ve izlenmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı sınırda karbon düzenleme mekanizması mevzuatına uyum sağlamayı ve potansiyel cezalardan kaçınma sağlayacaktır.

·  Talaşlı imalat prosesinin yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde rekabet gücünün ve verimliliğin artırılması sağlanacaktır.

Projenin yöntem ve yönetimi: Proje süresi 36 ay olarak planlanmıştır. Projede yürütücü ile birlikte iki araştırmacı, bir doktora bursiyeri ve bir yüksek lisans bursiyeri yer alacaktır. Proje aşamaları şu şekildedir:

- Talaşlı işleme deneylerinin yapılması ve işleme verilerinin elde edilmesi; CNC freze tezgâhından talaşlı işleme boyunca gerçek zamanlı harcanan güç değerlerine karşılık gelen takım aşınma görüntüleri, serbest yüzey aşınma değerleri, iş parçası yüzey topografyası, yüzey pürüzlülüğü değerleri ve (işlem sırasındaki) karbon emisyon değerlerinin deneyler yapılarak toplanması.

- Hibrit derin öğrenme modelinin geliştirilmesi, eğitilmesi ve performansının değerlendirilmesi; oto-kodlayıcılara görü transformatörleri entegre edilerek hibrit derin öğrenme modelinin geliştirilmesi, eğitilmesi ve performans testlerinin yapılması.

- Endüstriyel uygulama yapılması ve önerilen modelin performasının test edilmesi; Geliştirilen hibrit derin öğrenme modelinin performansının endüstriyel ortamda test edilmesi.

Projenin Yaygın Etkisi: Önerilen proje ile Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sınırda karbon düzenleme mekanizması ile karbon emisyon değerlerinin raporlanması hedeflerine ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 12. Kalkınma Planında yer verilen imalat sanayiinde yeşil ve dijital dönüşüm hedeflerine önemli katkı sağlanacaktır.