Batı Marmara Bölgesi Radon Emisyon Değişimleri İle Yer Kabuğu Hareketleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi


Creative Commons License

Saç M. M.(Yürütücü), İçhedef M., Taşköprü C., Günay O.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2014 - 2017

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2014
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2017

Proje Özeti

Bu proje  çalışmasında Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Batı Marmara Bölgesinde, toprak gazı radon konsantrasyon değişimleri ile sismik aktiviteler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Öncelikle bölgenin jeolojik yapısı incelenmiş ve 21 farklı örnekleme noktası belirlenmiştir.  

            Bu istasyonlardaki radon ölçümleri nükleer iz kazıma detektörleri (LR115 tip 2) kullanılarak   elde edildi. İlave olarak bölgedeki topraklarda doğal ölçüldü.

            Sonuç olarak bölge  topraklarındaki radon ölçümlerinin 0,10 kBqm-3 ile  19,46 kBqm-3 arasında değiştiği gözlendi. Ortalamanın ise 4,35±0,47  kBq m-3 olduğu hesaplandı. Sonuçlar istatiksel değerlendirildiğinde sismik aktivitenin olduğu tarihlerde radon konsantrasyonlarında değişim gözlenen istasyonlar belirlendi. Şubat 2015 tarihinde meydana gelen yer kabuğu hareketleri sırasında 2. ve 8. istasyonlarda  radon düzeylerinde değişimler gözlenmiştir. Bu istasyonlardaki radon verilerinin sismik aktivite ile uyumlu olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda bu çalışmada radon düzeyleri ile toprak özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Topraklardaki radyum düzeylerinin dünya ortalamasına benzer olduğu bulunmuştur. Radyum değerlerine bakıldığında,  radon konsantrasyonlarındaki anomalilerin sismik aktiviteden kaynaklanabileceği sonucuna varılabilir.