Yapı temeline yerleştirilen ısı pompası ile entegre yerden ısıtma sistemi ve farklı sistemlerin birlikte çalıştırılması ve sistem optimizasyonu


Doğan A., Gemici Z. (Yürütücü), Demir H., Kayacı N., Atayılmaz Ş. Ö.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2020
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Önerilen projede YTÜ  Davutpaşa Kampüsü’nde bulunan caminin hem ısıtma ve soğutma problemlerinin çözülmesi hem de bilimsel çalışmalar yürütülmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda daha önce yürütülen bir SANTEZ projesi kapsamında YTÜ Merkez Laboratuvara alınan her birinin ısıtma kapasitesi 10.5 kW ve soğutma kapasitesi 8.5 kW olan 2 adet ısı pompası (daha önce temel altına boru döşenmiştir) caminin en azından bir kısmının tabandan ısıtılması için kurulacak ve söz konusu yenilikçi sistem üzerinde deneysel ve sayısal çalışmalar yürütülecektir. Cami sürekli olarak ve kullanıldığında da tam kapasite ile kullanılmayan bir mekândır. Bu nedenle kesikli ısıtma veya soğutma ihtiyacı söz konusudur. Hızlı devreye girmesi ve lokal ısıtma yapılabilmesi için mevcut sistemde elektrikli ısıtıcı kullanılmıştır. Kullanılacak yerden ısıtma sistemine entegre ısı pompasının COP’si 4-5 olduğundan elektrik maliyetinin 1/4 - 1/5 oranında azalması mümkün olacaktır. Caminin ısıl konfor durumu ISO 7730 ve ASHRAE 55 standartlarında yer alan kriterler dikkate alınarak hem genel ısıl konfor parametrelerine (PMV, PPD, sıcaklık) hem de yerel ısıl konfor parametrelerine (radyant sıcaklık asimetrisi, hava akımı, düşey sıcaklık farkı, zemin yüzey sıcaklığı) göre ilgili standartlar dikkate alınarak incelenecektir.
Radyant yüzeylerdeki taşınım, ışınım ve toplam ısı transfer katsayılarının belirlenmesi ısıtma ve soğutma ısıl yüklerinin doğru hesaplanmasında ve radyant ısıtma ve soğutma sistemlerinin enerji performansının görülmesinde büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada farklı su sıcaklıklarında belli aralıklarla tabana yerleştirilen borular üzerine yapılacak deneysel çalışma sonucunda ısı transfer katsayıları elde edilecek, bulunacak bu değerler literatürle ve sayısal olarak doğrulanmaya çalışılacaktır. Ayrıca radyant sistemlerin ne kadar enerji tasarrufu sağlayabileceği farklı simülasyon programları kullanılarak enerji sarfiyatı ve termal performans değerlendirmesi gerçekleştirilecektir.