Kapalı Alan Konum Belirleme Sistemlerine Dayalı Olarak Akıllı Kampüs Altyapısının Geliştirilmesi Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Örneği


Acar U. (Yürütücü), Şen A., Akpınar B., Bilgili A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2021
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2023

Proje Özeti

Kapalı alanda konum belirleme uygulamaları, son yıllarda mobil telefonlarının da konum belirleyebilmesi kabiliyetini edinmesi ile yaygınlaşmaya başlamıştır. Genel olarak GPS ile konum belirleme yöntemleri kullanılırken, kapalı alanda GPS sisteminin verimli olarak çalışmaması neticesinde, konum belirleme için başka yöntemler geliştirilmesi çabası içine girilmiştir. Yerel ağlar kurmak ve bu yerel ağlar ile mesafeler ölçerek konum belirlemek bu yöntemlerin temel çalışma prensibidir.  Önerilen projede amaç, yüksek konum doğruluğuna sahip ve uygun maliyetli bir kapalı alan konum belirleme sistemini kullanmaktır.
Kapalı alanda konum belirleme birçok amaca yönelik olarak yapılmaktadır.  En önemlilerinden bir tanesi, acil durumda en kısa yol ile güvenli bölgeye ulaşmaktır. Bununla birlikte akıllı alan (bina, mahalle, şehir, kampüs) kavramının hayatımıza girmesi ile kapalı alanda konum belirlemenin kullanım alanı sadece en kısa/hızlı yön/yol bulmak değil, aynı zamanda elde edilen veriler ile belirlenen alanın/tesisin yönetilmesi de olmuştur. Kapalı alanda konum belirleme ile elde edilen değerli veriler ile uygulanan akıllı yönetim sayesinde, binaların/tesislerin daha verimli kullanılması, zaman ve maliyet tasarrufuna olanak sağlanmaktadır.
Önerilen bu proje kapsamında YTÜ Davutpaşa Kampüsü içerisinde, kablosuz ağ teknolojilerini kullanarak konum belirleme ve elde edilen veriler ile, “Akıllı Kampüs” olgusu gerçekleştirilecektir. Ayrıca önerilen proje, son yılların popüler çalışma konuları olan nesnelerin interneti (IOT) ve büyük veri (Big Data) konusunda da yeni çalışmaların yolunu açacak ve veri elde edilmesini sağlayacaktır.  
Projenin hayata geçmesi ile öncelikle prototipin uygulanacağı YTÜ Davutpaşa Kampüsü içerisinde, tesis ve insan gücü verimliliği artacak ve milli gelire katkı sağlanacaktır. Ayrıca, acil durum yönetimine verdiği katkılar ile, insan ve iş güvenliği tarafında da büyük verimlilik sağlayacaktır.