Durak M. Z. (Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2014 - 2015
Gıda kaynaklı hastalıklar 21. yüzyılda önemli bir
sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO)
verilerine göre gelişmiş ülkelerde gıda kaynaklı hastalıklar her yıl bir önceki
yıla oranla %30’luk bir artış göstermektedir. Ülkemizde de gıda kaynaklı
hastalıklara sıklıkla rastlanmaktadır. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların
hızlı tesbit edilerek, mikrobiyal gıda kaynaklı salgınların önlenebilmesi için
gıdaların rutin olarak test edilerek kontrol edilmesi gerekmektedir. Gıda
kontrol laboruvatuarlarında kullanılan geleneksel yöntemlerle, mikrobiyal
analiz sonuçlarıın uzun zaman alması ve yüksek iş gücü gereksinimlerinden ötürü
tüm dünyada daha hassas, kolay ve hızlı alternatif metod olan tanı kitleri
geliştirilmiş ve insanların kullanımına sunulmuştur.