Hakkımızda


CELLBIOTECH LAB ARAŞTIRMA GRUBU


Cellbiotech Lab, Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü bünyesindeki Hücre Kültürü ve Aşı Laboratuvarında yer alan ve Doç. Dr. Rabia Çakır Koç’un önderliğinde yürütülen bir araştırma grubudur. Cellbiotech Lab genel olarak aşı çalışmaları, ilaç taşıyıcı sistemleri geliştirilmesi, doku mühendisliği ve in vitro hücre kültürü çalışmalarına odaklanmaktadır. Cellbiotech Lab bünyesinde birçok yüksek lisans ve doktora öğrencisi proje ve tez çalışmalarını sürdürmektedir. 

Başlıca araştırma konuları: 

  • Terapötik maddelerin kanser hücreleri üzerinde sitotoksik etkilerinin araştırılması

  • Çeşitli numunelerin parazit önleyici aktivitesinin değerlendirilmesi

  • Biyomalzemelerin, ilaç moleküllerinin ve bitkisel ekstraktların in vitro biyouyumluluğunun değerlendirilmesi

  • Nörodejeneratif ve metabolik hastalıkların in vitro modellemesi 

  • Farklı hücre modellerinde çeşitli maddelerin rejeneratif özelliklerinin araştırılması

  • Kanserde çoklu ilaç direnci modellerinin geliştirilmesi ve ilaç direncini tersine çevirebilecek yeni potansiyel terapötik adayların araştırılması

  • In vitro protein ve antikor üretimi

  • Nanopartikül/mikropartikül bazlı ilaç dağıtım sistemlerinin geliştirilmesi ve karakterizasyon çalışmaları

  • Doku iskeleleri ve yara örtüsü malzemelerinin üretimi ve karakterizasyonu

  • In vitro yara iyileşmesi ve hücre-iskele etkileşimlerinin incelenmesi

  • Aşı formülasyonlarının geliştirilmesi ve aşı adaylarının, deneysel hayvan modellerinde ve çeşitli teknikler ile in vitro olarak etkinliklerinin incelenmesi


Doç. Dr. Rabia ÇAKIR KOÇ

Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü bünyesindeki Hücre Kültürü ve Aşı Laboratuvarı yürütücülüğünü yapan öğretim üyesi Doç. Dr. Rabia Çakır Koç, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümünden 2006 yılında mezun olmuştur. Doktora çalışmalarını aşı modeli geliştirme üzerine yapmış ve 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde tamamlamıştır. Akademik çalışmalarına 2013 yılında Yeni Yüzyıl Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde başlamıştır. 2014 yılından beri çalışmalarına Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde devam eden Doç. Dr. Rabia Çakır Koç, aynı zamanda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkan Yardımcısı Vekili ve Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü (TBE) Başkanı görevini de sürdürmektedir.  

Aşı, antikor terapileri, hücre kültürü ve biyoteknoloji üzerine çalışmalar yürütmekte olup, son yıllarda ağırlıklı olarak enfeksiyon hastalıklarına karşı aşı formülasyonları geliştirilmesi, nörodejeneratif hastalıklar ve in vitro hastalık modelleri üzerine çalışmaktadır. Kurucusu olduğu Cellbiotech Lab ekibiyle birlikte aşı çalışmaları, doku mühendisliğine yönelik hücre-biyomalzeme etkileşimlerinin incelenmesi ve hücre modellerinde sitotoksisite, antikanser ve nöroprotektivite çalışmalarına devam etmektedir. Enfeksiyona karşı geliştirdiği yeni adjuvan sistemleri ve peptit tabanlı nano ve mikro boyutlardaki aşı formülasyonların literatürde bulunan az sayıdaki çalışmalar arasında yer almıştır. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisi ve tanısına yönelik geliştirdiği yeni nesil aşı formülasyonları ve antikor teknikleriyle biyoteknoloji alanına yenilikçi katkıları ve çalışmaları bulunmaktadır. 

Zeynep KARAVELİOĞLU, Doktora Öğrencisi

Lisans eğitimini Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik bölümünde tamamlamış, yüksek lisans eğitimi itibariyle Cellbiotech Laboratuvarına dahil olmuştur. Yüksek lisans sürecinde; hücre kültürü, nano/mikro partiküler ilaç salım sistemleri ve biyomalzeme karakterizasyon teknikleri üzerine uzmanlaşmıştır. Yüksek lisans eğitimi boyunca yetkinlik kazandığı diğer teknikler ise; sitotoksisite testleri, nanotoksikoloji, in vitro antikanser çalışmalar, nöroprotektif etkinliğin tayin edilmesi, antioksidan aktivite tayini, primer hücre kültürü, antikor izolasyonu ve ELISA olarak sıralanmaktadır. Yüksek lisans eğitimi süresince, TÜBİTAK 1001 ve TÜBİTAK 3001 gibi projelerde görev almıştır. Yüksek lisans tez konusu ise “Ginkgo biloba Ekstraktı İçeren Kitosan Nanopartiküllerin Sentezi, Karakterizasyonu ve Nöroprotektif Etkinliklerinin İncelenmesi” üzerinedir. Doktora eğitimine 100/2000 YÖK doktora bursiyeri olarak başlayan Zeynep Karavelioğlu, aynı zamanda TÜBİTAK 1003 projesinde görev almıştır. Doktora tezinde; nöranal yaşlanmaya karşın doğal polimerlere dayalı core-shell nanopartikül formülasyonlarının geliştirilmesi ve etkinliklerinin 2D ve 3D hücre kültür sistemleri üzerinde tayin edilmesi üzerine çalışmaktadır.


Bahar ASLAN POLAT, Doktora Öğrencisi

Lisans öğrenimini 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi- Biyoloji bölümünde tamamlamıştır. 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde Yüksek lisans çalışmalarına başlamıştır. “ Kornea Doku Mühendisliği için polimerik ve deselürize edilmiş matrikslerin hazırlanması” konulu tezini tamamladıktan sonra 2016 yılında Yüksek lisans mezunu olmuştur. 2016 yılında doktora öğrencisi olarak Cellbiotech Lab Araştırma Grubu'na katılmıştır.  Doktora eğitimine 100/2000 YÖK doktora bursiyeri olarak devam eden Bahar Aslan Polat, aynı zamanda TÜBİTAK projelerinde  görev almıştır. “Influenza A Enfeksiyonu Tanısı İçin (M2e) Peptidine Spesifik IgY Antikoruna Dayalı İmmünokromatografi Yöntemi ile Hızlı Tanı Kiti Geliştirilmesi”, TÜBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı. (15.10.2015-15.10.2017)” ve Tubitak 1001 projesi “ Gaitada Gizli Kan Tanısı için Hasta Başı ( point of Care) Test kiti Geliştirilmesi ve Üretilmesi” projelerinde çalışmıştır. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından kabul edilen” Kornea Doku Mühendisliği için Superkritik Karbondioksit ile Deselülerize Matrikslerin Hazırlanması” çalışmasında Bursiyer olmuştur. Halen doktora eğitimine devam etmektedir. Doktora tez konusu “ Kıkırdak Doku Mühendisliğine yönelik Enjekte Edilebilir doku iskelesi Üretimi ve Enkapsüle edilmiş Hücre İmmobilizasyonu” dur. Bu alanda çalışmaları devam etmektedir. YL ve Doktora çalışmaları boyunca, Doku Mühendisliği, Hücre kültürü, Elektroeğirme, Superkritik, Hücre enkapsülasyonu, Deselülerizasyon, Reselülerizasyon, Nanopartikül, Biyomalzemeler ve Hücre ve doku boyama alanlarında uzmanlaşmıştır.

Burcu ÖZKAN, Doktora Öğrencisi

Lisans eğitimini 2015 senesinde Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde,  “Hidrofobik ve Antibakteriyel Kaplama” (2014-2015 Bahar) başlıklı bitirme tezi ile tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2017 senesinde aynı üniversitenin Biyomühendislik bölümünde  “Hipopigmentasyon Problemine Yönelik Topikal Nanoemülsiyonların Hazırlanması, Karakterizasyonu ve İn Vitro Değerlendirilmesi” (2016-2017 Güz) başlıklı tez ile tamamlamıştır.  Halen doktora eğitimine aynı bölümde Cellbiotech Lab’da devam etmektedir. Yüksek lisans eğitimi sürecinde teknopark bünyesinde yer alan Unipharma Kozmetik Araştırma Geliştirme Eğitim Danışmanlık Tic. San. Ltd. Şirketi’nde TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Projesi kapsamında yer alan “Ülkemizde Üretilen Çeşitli Bitkisel Yağlar ve Balın Yaşlanma Karşıtı Nanoemülsiyonlarının Geliştirilmesi” (Ocak 2015-Ocak 2016) projesinde ve KOSGEB Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında “Hiperpigmentasyon Problemine Yönelik Ülkemizde Üretilen Çeşitli Bitkisel Ekstreler Kullanılarak Nanoemülsiyon Formülasyonlarının Geliştirilmesi ve Karakterizasyonu” (Mart 2016-Mart 2017) projesinde Ar-Ge mühendisi olarak yer almıştır. Lisansüstü eğitim sürecinde “Influenza A Enfeksiyonu Tanısı İçin (M2e) Peptidine Spesifik IgY Antikoruna Dayalı İmmünokromatografi Yöntemi ile Hızlı Tanı Kiti Geliştirilmesi”, TÜBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı. (15.10.2015-28.12.2018), yüksek lisans tezinin devamı niteliğinde olan “Vitiligo Hastalığının Tedavisine Yönelik Piperin Nanoemülsiyonlarının Hazırlanması, Karakterizasyonu ve İn vitro Etkinliğinin Değerlendirilmesi”, GEP projesi, (09/06/2017- 10/06/2019) başlıklı projelerde yer almıştır.   Aynı zamanda, Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Tic A.Ş.’nde Ar-Ge Departmanında Arge Analisti pozisyonunda çalışmıştır. Bu süreçte aktif olarak kullandığı cihazlar olan GC, UPLC ve HPLC ile ilaç etken maddelerinin tespiti, miktar tayini, impurite ve stabilite analizleri, metot geliştirme ve analitik validasyonlar üzerine çalışmalar yürütmüştür. Medpa Biyoteknoloji Ltd. Şti. bünyesinde 2020 yılından itibaren TÜBİTAK 1511-SAB-TANI-2017-2 kodlu çağrı kapsamında Biyokimyasal Kan Sayım Tanı Kitleri ve 5 DIFF Kan Sayım Cihazı Geliştirme başlıklı Ar-Ge Projesi ile KOSGEB Ar-Ge, İnovasyon Destek Programı kapsamında Covid-19 Biyoteknolojik Hızlı Tanı Test Kiti Geliştirme Projesinde yer almaktadır.

Modern ve nanoteknolojik ilaç taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi ve karakterizasyonu, UPLC ve HPLC sistemlerinde miktar tayini, impurite ve stabilite analizleri, metot geliştirme ve analitik validasyon çalışmaları, Memeli hücrelerinde rekombinant protein üretimi, saflaştırma teknikleri ve karakterizasyonu, Hematoloji alanında kan sayım cihazı biyokimyasal tanı kiti geliştirme, Hızlı tanı test kitlerinin geliştirilmesi çalışma alanları arasındadır.

Rabia YILMAZ, Doktora Öğrencisi

Lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümünde 2018 yılında tamamlamıştır. Yüksek lisans çalışmalarını, Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde nanopartiküler formülasyon ile geliştirilmiş terapötik maddelerin antikanser etkinliklerinin çeşitli deneysel yöntemler ile araştırılması üzerine yapmış ve 2021 yılında tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimi süresince, TÜBİTAK 3001 projesinde görev almıştır. YTÜ Biyomühendislik Bölümü Cellbiotech Lab’da doktora çalışmalarını sürdürmekte ve kanserde ilaç direnci geliştirilmesi ve ilaç direncine yönelik terapötik madde araştırılması üzerine devam ettirmektedir. Çalışma konuları; aşı formülasyonu geliştirme ve etkinliğinin in vivo/in vitro incelenmesi, nanopartikül/mikropartikül taşıyıcı sistemler ve kanserde ilaç direnci üzerinedir. Aynı zamanda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nda (TÜSEB) Biyoteknoloji Enstitüsü’nde çalışmaktadır.

Betül MUTLU, Doktora Öğrencisi

Lisans eğitimini 2015 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde, Yüksek lisans eğitimini ise 2019 yılında Bursa Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Anabilim dalında tamamlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Anabilim dalında YÖK 100/2000 projesi kapsamında Biyomalzeme ve Doku mühendisliği bursiyeri olarak doktora eğitimine devam etmektedir. Aynı zamanda Tübitak 2211-A Genel Yurt İçi Doktora bursiyeridir. Yüksek lisans tezinde mikroakışkan sistem kullanarak doku iskelesi üretimi ve karakterizasyonları üzerine çalışmıştır. Doktora tezinde de nöral doku mühendisliği çalışmaktadır. Çalışma konuları ağırlıklı olarak, biyomalzeme ve doku mühendisliği, biyomalzeme-hücre etkileşimleri, biyopolimerler ve hidrojeller, in vitro memeli hücre kültürü, antikanser aktivite çalışmaları, biyoaktif yara örtü malzemeleri ve mikro/nanopartiküler sistemlerdir. 

Hatice Feyzan AY, Doktora Öğrencisi 

Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümünde 2019 yılında, yüksek lisans eğitimini ise 2022 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde tamamlamıştır. Aynı yıl içinde, Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde doktora eğitimine başlamış ve Cellbiotech Laboratuvarı'nda çalışmalarına devam etmektedir. Araştırma konuları genellikle in vitro antikanser ve nöroprotektivite çalışmaları ve nanopartikül taşıyıcı sistemlerdir.

Hilal ÇALIK, Yüksek Lisans Öğrencisi 

Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde 2018 yılında tamamlamıştır. 2019 yılında Cellbiotech Lab Araştırma Grubu'na katılmıştır. Yüksek lisans çalışmalarını Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde metabolik hastalıkların in vitro modellenmesi ve etken madde aktivitelerinin çeşitli deneysel yöntemler ile araştırılması üzerine devam ettirmektedir. Yüksek lisans eğitimi sırasında TÜBİTAK 2210-C bursiyeri olmaya hak kazanmıştır ve yüksek lisans tezi BAP yüksek lisans projesi ile desteklenmiştir. In vitro hastalık modellerinin oluşturulması, in vitro protein ve antikor üretimi, polimerik ve manyetik nanopartiküler taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi, kanserde ilaç direncinin oluşturulması, çeşitli etken maddelerin antikanser, antiparazitik ve antiobezitik aktivitelerin incelenmesi gibi konular üzerine çalışmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünde Araştırma Görevlisi ünvanıyla akademik hayatına devam etmektedir.

Tuğçe Kan, Yüksek Lisans Öğrencisi

Lisans öğrenimini 2020 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik (İngilizce) programında  tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında TÜBİTAK - Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında desteklenen ‘SARS-CoV-2 enfeksiyonunun en etkin ve en hızlı klinik tedavi yönteminin in vitro mono ve ko-kültürde belirlenmesi’ projesinde bursiyer öğrenci olarak çalışmıştır.  2020 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde Yüksek Lisans öğrenimine başlamıştır. 2021 yılında CellBioTech Laboratuvarı Araştırma Grubu’na dahil olmuş ve yüksek lisans tez konusu ile BAP yüksek lisans projeleri programından destek almaya hak kazanmıştır. Yüksek lisans tez çalışmaları kapsamında kemik doku mühendisliği alanında çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü’nde proje personeli olarak çalışmaya devam etmektedir.