Kentsel Kayıp Mekanların İşlevlendirilmesi (İstanbul Köprü ve Viyadük Mekanları)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: merve özübek

Danışman: Kunter Manisa

Özet:

Tez çalışması köprü/viyadük mekanlarında oluşan kayıp mekanları anlama, anlamlandırma ve kente sundukları potansiyelleri keşfetme üzerinedir. Kentsel kayıp mekanlar literatürde; atıl alanlar, arta kalan alanlar, ölü bölgeler, boş araziler gibi ifadelerle yer almaktadır. Çalışmada bu mekanlar, köprü/viyadük mekanlarının otomobil bağımlığıyla birlikte artan otoyollar ve kullanımı göz ardı edilmesi sonucu oluşmasına dikkat çeken  Trancik’in kayıp mekan ifadesi ile ele alınmıştır.

Günümüzde arazi azlığı yaşayan kalabalık metropollerde değerli olan kayıp mekanların kamusal alan olarak yeniden kazanılması gerekliliği önem kazanmaktadır. Köprü/viyadük mekanları kentlerde yoğun kullanımlı ulaşım arterlerinde yer alması sebebiyle bu alanlara yapılabilecek olan müdahalelerin yöntemleri ve  sundukları fırsatların iyi analiz edilerek kent yaşantısına kazandırılmalıdır.

Kayıp mekanların oluşma nedenlerini ve potansiyellerini anlamak üzere kavramsal bir çerçeve planlanmıştır. Modern kent araç/yaya çatışması, kentsel kayıp mekan açılımları ve eşikler olarak belirlenen kurguda kayıp mekan söylemleri köprü/viyadük mekanları arakesitinde açılımlanmıştır. Çalışmanın bir diğer aşamasında köprü/viyadük mekanlarında uygulanmış uluslararası projeler incelendiğinde tekrar eden motivasyonlar ve müdahale tipleri tespit edilerek bir sınıflandırma elde edilmiştir. Tezin alan çalışması olan dördüncü bölümünde, İstanbul’da köprü/viyadük yapıları sebebiyle oluşmuş kayıp mekanların analizi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bölümde  bu kayıp mekanların  kentle olan ilişkileri, tehditleri ve fırsatları kapsamlı bir şekilde analiz edilerek potansiyel kullanımlar aranmıştır.

Araştırmanın sonunda köprü/viyadük kayıp mekanlarının kullanım potansiyelleri ortaya konularak kent üzerine çalışan tasarımcıların bu alanların kente yeniden kazandırılmasında çeşitli yaklaşım önerilerinde bulunulmuştur. Çalışmada bu mekanların yeniden değerlendirme süreçlerinde kayıp mekanlar oluşmasına neden olmayacak şekilde planlama yapılması gerekliliği ve bu alanların projelendirme süreçlerinde sadece kamu kurumlarının değil yarışmalar yoluyla mimarların, tasarımcıların ve kullanıcıların  katılımcı bir rol oynadığı mimarlık ortamının önemine dikkat çekilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kayıp mekan, kentsel eşik mekan, kentsel yeniden değerlendirme, köprü, viyadük