GLİKOJEN SENTAZ KİNAZ-3 BETA İNHİBİTÖRÜ OLABİLECEK YENİ MALEİMİD TÜREVLERİNİN SENTEZİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Elif Başak Ersoy

Danışman: Çiğdem Yolaçan

Özet:

Maleimid türevlerinin, çeşitli biyolojik aktivite türleri sergiledikleri bilinmektedir. Bazı maleimidler, insanlar dahil tüm canlı organizmalarda hücre içi sinyal yollarında kilit rol oynayan protein kinazlar gibi çeşitli enzimlerin yüksek düzeyde aktif inhibitörleri olarak tanımlanmıştır. GSK-3 inhibitörü olarak geliştirilen moleküllerin içerisinde maleimid türevlerinin etkili olduğu görülmüştür. Maleimid sınıfın birçok bileşiği antibakteriyel, antifungal, antitümör ve antitüberküloz, analjezik, antiprotozoal, sitotoksisite ile ilgili olarak elde edilmiş ve karakterize edilmiş, ayrıca bakterilerde çoklu ilaç direncinin önlenmesine yönelik maddeler olarak tanımlanmıştır.

Son yıllarda, çok çeşitli heterohalkalı bileşikler sentezlenmekte ve bunların biyolojik aktiviteleri araştırılmaktadır. Özellikle heterohalkalı bileşiklerin kanser hücrelerine karşı davranışları incelenmektedir. İlaç hammaddesi olarak kullanılabilmeleri nedeniyle piperidin, piridin, piperazin, oksazol, tiyazolidin ve pirol gibi beş ve altı üyeli heterohalkalı bileşikler 20.yüzyılın başlarından itibaren farmasötik kimyacılar tarafından üzerinde önemle durulan bir konu haline gelmiştir. Bu tür heterohalkalı bileşiklerin yüzyıllık tarihinin incelenmesi sonucunda azot ve oksijen içeren yapı iskeletinin biyolojik olarak aktif bileşiklerin modellenmesinde kullanılması durumunda büyük bir çeşitliliğin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu tür heterohalkalı organik bileşiklerin oldukça önemli biyolojik ve fizyolojik aktivite göstermelerinin nedeni karakteristik olarak N-C-O grubuna sahip olmalarından kaynaklandığı bilinmektedir. Literatürdeki heterohalkalı bileşik sentezlerinin temelini çeşitli halka kapanması reaksiyonları oluşturmaktadır.

Bu çalışma şu aşamalardan oluşur; birinci aşama ana iskelet olan indazol ve pirol substitue maleimid bileşiğinin sentezlenmesini içerir. Diğer aşama sentezlenen indazol ve pirol substitue maleimid iskeletinin azot atomlarından alkil zincirleri ile kombine edilerek çeşitli gruplarla? türevlendirilmesi ve glikojen sentaz kinaz-3β inhibitörleri ve anti-kanser ajanları olarak incelenebilecek bir dizi indazol ve pirol substitue maleimid türevlerinin sentezlenmesini içermektedir. Üçüncü aşama ise, sırasıyla FTIR, 1H NMR, 13C NMR (APT), LC-MS (Q-TOF, HRMS) teknikleri kullanılarak sentezlenen tüm yeni bileşiklerin yapıları karakterize edilmiştir.

Son aşamada ise elde edilen yeni moleküllerin biyolojik aktivite çalışmalarını (anti-kanser ve GSK-3β araştırmaları) içermektedir.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Heterohalkalı bileşikler, Maleimid, Antikanser aktivite, GSK-3.