Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi, Makine Müh.Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2025
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MUSTAFA ÖNAL
Danışman: Özden Ağra
Özet:
Günümüzde tüketicilerin çevre bilinci arttıkça, enerji tasarrufu saglayarak zamandan da tasarruf ettirecek ev aletlerine olan talep artmaktadır. Buna paralel olarak yenilikçi tasarımlar ve üretim teknolojilerinin gelismesiyle birlikte performansı yüksek, zamandan tasarruf ettirecek ev aletlerinin de üretimi gündemde olmaktadır. Bu kapsamda yemek pisirmek için sıklıkla kullanılan ev tipi pisirici cihazlarda pisirme performansını artırmak ve pisirme süresini düsürerek zamandan tasarruf saglamak günümüzde çok önem kazanmaktadır. Ev tipi fırınlarda en önemli performans kriterlerinden biri fırın içindeki hava akısının homojen bir sekilde olmasıdır. Bu sayede gıdanın homojen bir ¸sekilde pismesi saglanarak iyi bir pisirme performansı elde edilebilmektedir. Diger yandan bir diger önemli performans kriteri ise iyi (homojen) bir pisirmenin minimum enerji tüketimi ile minimum sürede yapılmasıdır, Tez çalısması kapsamında ev tipi elektrikli bir pisirici cihazda pisirme hacmi içerisindeki hava akısının modellenmesiyle birlikte fırın içi hava sirkülasyonunu saglayan turbo fan devrinin ve dönüs yönünün fırın içi sirkülasyon debisi, hava hızı dagılımı, sıcaklık dagılımı ve homojenlik kontrolünün saglandıgı fırın içi tepside küçük keklerin üst yüzey sıcaklık dagılımı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi hedeflenmistir. Buna baglı olarak tez çalısması sonunda nümerik modelin deneysel çalısmalarla dogrulanarak optimum parametrelerin bulunması ve uygulanması da Tez çalı¸smasının 1. ve 2. bölümünde, ev tipi pi¸sirici cihazlar tanıtılmı¸s ve literatürde yer alan çalısmalar detaylı bir ¸sekilde anlatılarak çalısmanın literatüre olan katkısı açıklanmıstır.Üçüncü bölümde deneysel çalı¸smalara ait detaylar ve kullanılan cihaz ve düzenekler açıklanmı¸stır. Pisirici cihaz kavite içi sirkülasyon debisi ölçümleri, hava hız dagılım ölçümleri, sıcaklık dagılım ölçümleri ve homojenlik kontrolü için tepside küçük kek pisirme testleri bu bölümde detaylı bir ¸sekilde anlatılmıstır. Tezin dördüncü bölümünde nümerik çalısma detayları, kullanılan yaklasımlar ve sınır kosulları açıklanarak pisirici cihaz kavite içinde akıs ve termal analizler gerçeklestirilmistir. Çalısmanın devamında pisirme homojenligi için tepside küçük kek modellemesi yapılarak kek üstü yüzey sıcaklıkları tespit edilmistir.Beşinci ve altıncı bölümlerde deneysel çalısmalarla nümerik çalısmaların detaylı birsekilde karsılastırılmaları yapılmıs olup çalısma sonunda optimum parametreler kullanılarak referans pisirici cihaza göre daha homojen ve daha hızlı pisirme elde edilen tasarım ortaya koyularak dogrulama testleri ile sonuçlar dogrulanmıstır. Tez çalışmasının son bölümünde genel olarak elde edilen sonuçlara ve gelecek çalısmalar için önerilere yer verilmistir.