PLANTAGO LANCEOLATA BİTKİSİNİN BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜNDE REJENERASYONU,BİTKİ EKSTRAKTINDAN NANOPARTİKÜL SENTEZİ, ANTİBAKTERİYEL VE YARA İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SULTAN YILMAZ

Danışman: Musa Türker

Özet:

Plantago lanceolata Bitkisinin Doku Kültüründe Rejenerasyonu, Bitki Ekstraktından Nanopartikül Sentezi, Antibakteriyel ve Yara İyileştirici Etkisinin Araştırılması


Bitki doku kültürü ticari öneme sahip tıbbi bitkilerin elde edilmesinde sürekli doğaya bağımlı kalmama, laboratuvar şartlarında bitkiyi sürekli temin edebilme imkanı sağlamaktadır. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca anti-enflamatuvar, antimikrobiyal ve antikanserojenik etkilere sahip bitkilere nanoteknoloji alanında ilgi duyulmakta ve biyomedikal uygulamalar için önemli ve umut verici özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada tıbbi etkisi olan ve yara iyileştirmelerinde kullanılan Plantago lanceolata ve Plantago major bitkileri, bitki doku kültürü tekniğiyle çoğaltıldı. Doğal ve kültür ortamından elde edilen örneklerin kimyasal kullanmadan doğal ortamda su kullanılarak ekstraktları elde edildi. İçerisinde kaplayıcı, indirgeyici, stabilize edici molekülleri bulunduran bitki ekstraktları gümüş nanopartikül sentezinde kullanıldı. Bu araştırmada bitki doku kültürü tekniğiyle üretimi ve gümüş nanopartiküllerin (AgNP) sentezi için Plantago lanceolata bitkisi kullanılmıştır.

Plantago lanceolata bitkisi doku kültüründe rejenere edilmiştir. Doğadan toplanan ve doku kültüründe üretilen bu bitkinin doğal ekstraktlarından başarılı olarak elde edilen nanoparçacıkların karakterizasyonu için UV-Vis spektroskopisi, Fourier Transforms Infrared (FT-IR) spektroskopisi ve Zeta boyut analizi ölçümleri yapılmıştır. Zeta boyut analizine göre gümüş nanopartiküllerin ortalama boyutları 61-100 nm arasında ölçülmüştür.

Üç farklı konsantrasyonda (0.1, 0.05, 0.01 mg/mL) hazırlanan AgNP, bitki ekstraktı ve kanamisinin antibakteriyel potansiyelleri disk difüzyon yöntemi ve mikrodilüsyon testi kullanılarak Gram-negatif (Escherichia coli) bakterisi üzerinde incelenmiştir. Disk difüzyon yönteminde yüksek konsantrasyon olan 0.1 mg/mL AgNP’de 10 mm, kanamisinde ise 12 mm inhibisyon çapı gözlenirken bitki ekstraktında inhibisyon çapı gözlenmemiştir. Mikrodilüsyon testiyle; AgNP, bitki ekstraktı ve kanamisinin 500 mg/mL-15.6 mg/mL konsatrasyonları arasında seri dilüsyonları hazırlanmıştır. Sonuçlardan yola çıkarak yüksek konsantrasyonda AgNP ve kanamisinin aynı ölçüde ve etkin bir antibakteriyel etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Çalışmada AgNP’lerin sitotoksik ve yara iyileştirici etkileri fare kas hücreleri (C2C12) üzerinde, WST hücre canlılık ve çizik testi yapılarak incelenmiştir. Yapılan hücre canlılık testinde, 24 ve 48 saatlik inkübasyon sürelerinde 0.1 ve 0.05 mg/mL’lik AgNP’nin C2C12 hücreleri üzerinde büyük ölçüde sitotoksik etki gösterdiği, ancak 0.01 mg/mL AgNP’nin temas süresinin azalmasıyla sitotoksik etki göstermediği tespit edilmiştir. Yapılan çalışma AgNP’ün C2C12 hücre hattı üzerinde sitotoksik etkisi olduğunu göstermiştir.