3005 Alüminyum Alaşımı Levhaların Derin Çekilme Kabiliyetinin Araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Met.Ve Malzeme Müh.Böl., Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Yusuf ÖZÇETİN

Danışman: Kerem Altuğ Güler

Özet:

3005 alüminyum alaşımı endüstride yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu alaşım özellikle derin çekme uygulamalarına yatkın olduğundan; levha presleme ile üretilmiş derin kap tarzı ürünler elde edilebilmektedir. Bu çalışmada; ikiz merdaneli döküm yöntemiyle düşük ve yüksek magnezyumlu olmak üzere 2 farklı 3005 alaşımı dökümü yapılmıştır. Bu alaşımlar farklı termomekanik proses işlemlerine tabii tutulmuştur. Bu proseslerde ara tav işleminin nihai derin çekme özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Ara tav işlemleri 1 mm ve 2 mm kalınlıklarda uygulanmıştır. Bir proseste de ara tav işlemi uygulanmamıştır. Proseslerden bağımsız olarak ise iki alaşım arasındaki %0,2’lik magnezyum elementi farkının derin çekme özelliklerine etkisi de incelenmiştir.

Çalışmada, optik mikroskoptan elde edilme polarize ve BF mikroyapılar, 3 yönlü çekme testi sonuçları, Erichsen çökertme ve Erichsen derin çekme testleri uygulanarak numuneler karakterize edilmiştir. Derin çekme davranışı açısından sonuçlar değerlendirilmiştir. Ara tav içeren ve içermeyen prosesler açısından derin çekme davranışı incelendiğinde ara tavsız proseste en iyi sonuçlar elde edilmiştir.

Magnzeyumu fazla olan alaşıma ait levhaların proseslerinde ise düşük olan levhaya göre derin çekilebilme davranışının geliştiği görülmüştür.