BİR ALTERNATİF TURİZM TÜRÜ OLARAK TERMAL TURİZM: BURSA TABAKHANELER BÖLGESİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MÜGE ERDİ KASAL

Danışman: Ömür Barkul

Özet:

Hızlı kentleşme, sanayileşme ve teknolojik gelişmeler daha iyi bir yaşam koşulu sağlarken, diğer bir taraftan da doğal kaynakların tükenmesine ve doğadaki dengenin bozularak çevresel sorunların artmasına sebep olmaktadır. İnsanlar sağlıklarını koruyabilmek, kendilerini tedavi edebilmek ve işgücü verimini artırabilmek adına doğal turizm kaynaklarından (temiz hava, termal ve şifalı sular, vs.) faydalanmaya başlamışlardır.

Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte kullanılan termal sular, günümüzde tıp biliminin de desteği ile bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Termal turizme olan talep dünyada ve ülkemizde her geçen gün arttığından böyle bir kitle oluşumu büyük dikkat çekmektedir.

Bu çalışmada, sahip olduğu sıcak su kaynakları yönünden zengin sayılan Bursa’da, kentin çöküntü bölgesi olarak kalan Tabakhaneler bölgesinin termal turizm yönünden olumlu ve olumsuz potansiyelleri araştırılıp, atıl durumda kalmış bölgenin kente yeniden kazandırılabilmesi için nelerin yapılabileceği araştırılmıştır. Termal turizmden elde edilecek olan gelirin Bursa kentine ve kentliye katkısı belirlenmeye çalışılmıştır.

Çalışmanın ilk bölümünde literatür özeti, çalışmanın amacı ve araştırma yöntemlerinden bahsedilmiştir.

İkinci bölümde; turizm ve alternatif turizm gibi kavramların tanımları, özellik ve önemleri araştırılmıştır.

Üçüncü bölümde; bir sağlık turizm türü olarak termal turizm, termal turizm talebi ve bu alternatif turizm türünün nasıl geliştiği üzerine bir araştırma yapılmıştır. Dünyadaki, Türkiye’de ki termal turizm bölgeleri, bu bölgelerdeki bazı otellerin kapasite, yeterlilik ve donanım gibi özellikleri incelenmiştir. Bursa ilinin termal turizm tarihi, kaplıca ve termal sularının oluşumu ve eskiye dayanan kaplıca örnekleri üzerinden verilen bilgiler doğrultusunda alan çalışmasına geçilmiştir.

Dördüncü bölümde çöküntü bölgesi olarak nitelendirdiğimiz Tabakhaneler Bölgesinin çevresel analizleri, alanın seçilme nedenleri ve potansiyelleri irdelenmiştir.

Sonuç bölümünde ise yapılan araştırmalar ve örneklemeler doğrultusunda Bursa Tabakhaneler Bölgesinde termal turizmin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, Termal Turizm, Termalizm, Termal Dönüşüm, Markalaşma, Kimlik