KORUMA/CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMADA ÇAĞDAŞ TASARIMLAR VE ŞEFFAF/CAM MALZEME KULLANIMI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: bersu başaranoğlu

Danışman: Kunter Manisa

Özet:

Tarihi yapılar, çağın yaşam biçimi, ihtiyaç ve teknolojisine ayak uyduramadığı için işlevini yitirmekte ve günümüze adaptasyon sağlayamamaktadır. Zorlu çevre koşullarının ve koruma kavramı bilincinin olmadığı durumlarda fiziken ayakta kalan yapılar zarar görmekte ve tahrip olmaktadır. Bulunduğu dönemin sosyolojik, ekonomik ve kültürel bağlamının ipuçlarını içeren tarihi yapıları günümüzün yaşam koşullarına uyum sağlaması için korumak veya kent kimliğine ve yapı karakterine saygı duyarak dönüştürmek gerekir.

19. yüzyıldan itibaren tartışılmaya başlanan kullanım dönüşümü (adaptive reuse) ve cephe sağlıklaştırma kavramı, çağdaş koruma yaklaşımları içerisinde günümüzde tarihi yapılar çağdaş tasarımlara konu olmaya başlamıştır. Çağdaş koruma kavramı ve mimari tasarım arasındaki ilişki sorgulanmaya başlanmıştır. İşlev değişikliğiyle birlikte yapının günümüze adaptasyonunun sağlanmasının yanı sıra, cephe sağlıklaştırma kavramı ve uygulamalarıyla, tarihi yapıların cephelerinde yapılmakta olan, amacına ve bağlamına uygun anlamlı mimari kompozisyon oluşturulmaktadır. Söz konusu uygulamalarla geçmiş, günümüz ve gelecek arasında bir köprünün oluşturulması amaçlanmaktadır. Koruma çalışmasında bağlam kavramı önemli olup, yapılacak olan çalışmalarda yapının bulunduğu sokak, cadde, meydan, kent veya kırsal çevresinin karakterine saygı duyulması ve yapının özgün kimliğinin bozulmaması önemli bir husustur.

Çalışma kapsamında çağdaş restorasyon anlayışının temel gelişimi, koruma yaklaşımları olan yenileme, yeniden kullanım, kullanım dönüşümü ve sağlıklaştırma/rehabilitasyon gibi temel kavramlar açıklanmış ve koruma çalışmaları kapsamında tarihi binaların dış cephesine yapılan uygulamalar 3 başlığa ayrılarak bu uygulamaların içeriği incelenmiştir.

Bu konu odağında; üç farklı kıtanın farklı şehirlerinde bulunan cephe sağlıklaştırma ve çağdaş koruma projeleri incelenmiştir. Farklı bağlamlarda bulunan söz konusu yapılar iki başlık altında toplanmıştır. Şeffaf/cam malzeme kullanılan cephelerin temel tasarım öğeleri üzerinden analizleri yapılmış, sağlıklaştırma sürecinde bağlam-tasarım yaklaşımı ilişkisi irdelenmiştir. Değerlendirmeler ve çalışmanın genel sonuçları ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler: Cephe Sağlıklaştırma, Koruma ve Çağdaş Tasarım, Restorasyonda Cam/Şeffaf Malzeme Kullanımı.