Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Emine Nuroğlu
Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Orhan İçelli
Eş Danışman: Sezgin Bakırdere
Özet:
Kanser, ülkemizde son yıllarda kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra ikinci
sıraya yükselerek günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi haline gelmiştir.
Tüketilen gıdalardaki toksik maddeler kansere neden olan en önemli sebeplerden
biridir. Gıda maddelerinde, gerek doğal florasında bulunan, gerekse sonradan yetersiz
sıhhi şartlar nedeniyle bulaşabilen mikroorganizmalar tarafından, koşullar uygun
olduğu takdirde bazı değişikliklere uğrayarak halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen
mikotoksinler oluşmaktadır.
Ülkemizin yedi bölgesine baktığımız zaman, Anadolu coğrafyasının yemek kültüründe
incir, üzüm, kırmızıbiber ve fındık gibi sebze ve meyveleri güneş altında kurutmak
vazgeçilmez hale gelmiştir. Ancak meyveleri güneş altında kurutma sırasında
mikotoksinlerin oluşmasından dolayı başta kanser olmak üzere çeşitli hastalık riskleri
ortaya çıkmaktadır.