Ses dalgaları, manyetik alan ve elektrik alan etkisinde kurutulan gıdalardamikotoksinlerin tayini ve fiziksel/kimyasal parametrelerin incelenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Emine Nuroğlu

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Orhan İçelli

Eş Danışman: Sezgin Bakırdere

Özet:

Kanser, ülkemizde son yıllarda kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükselerek günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi haline gelmiştir. Tüketilen gıdalardaki toksik maddeler kansere neden olan en önemli sebeplerden biridir. Gıda maddelerinde, gerek doğal florasında bulunan, gerekse sonradan yetersiz sıhhi şartlar nedeniyle bulaşabilen mikroorganizmalar tarafından, koşullar uygun olduğu takdirde bazı değişikliklere uğrayarak halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen mikotoksinler oluşmaktadır. Ülkemizin yedi bölgesine baktığımız zaman, Anadolu coğrafyasının yemek kültüründe incir, üzüm, kırmızıbiber ve fındık gibi sebze ve meyveleri güneş altında kurutmak vazgeçilmez hale gelmiştir. Ancak meyveleri güneş altında kurutma sırasında mikotoksinlerin oluşmasından dolayı başta kanser olmak üzere çeşitli hastalık riskleri ortaya çıkmaktadır.