Lisans Öğrencilerinin Görsel Okuryazarlık Düzeyleri ve Web Sayfalarında Öncelikle Görsele ya da Görselle Birlikte Metne Yönelim Tercihleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, -, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Melike G. Ekerim

Danışman: Mihriban Betül Yılmaz

Özet:

Görsel iletişim araçlarının yaşamımızda büyük role sahip olması, görsel mesajların doğru bir şekilde algılanıp, iletişimin doğru kurgulandığı anlamına gelmemektedir. İstendik ya da istenmedik bir şekilde maruz kalınan bu uyarıcıların mesajlarını kavrama ve yorumlama yolunda görsel okuryazarlık becerisine ihtiyaç duyulur. Bu doğrultuda bu araştırmada, lisans öğrencilerinin algıladıkları görsel okuryazarlık düzeyleri ile ziyaret ettikleri web sayfalarında görsele ve metne yönelimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi, aynı zamanda görsel okuryazarlık algıları ile görselleri anlama, yorumlama ve değerlendirme becerileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. 2017-2018 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilen çalışmanın örneklem grubunu İstanbul ilindeki bir vakıf üniversitesinde öğrenim görmekte olan 478 adet lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Aslan ve Nalinci (2014) tarafından üniversite öğrencileri için geliştirilen Görsel Okuryazarlık Ölçeği, araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ve Web Sayfasında Görsele/Görselle Birlikte Metne Yönelim Ölçeğ ive yine araştırmacı tarafından geliştirilen performans testi ile elde edilmiştir. Elde edilen bulgulardan lisans öğrencilerinin görsel okuryazarlık algı düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Web sayfalarında özellikle görsele yönelme ile görsel okuryazarlık algıları arasında tüm ölçekte ve beş alt boyutta istatistiksel olarak anlamlı ilişki söz konusu değildir.  Ancak, üniversite öğrencilerinin görsel okuryazarlıkları ile ilgili algı düzeyleri düştükçe Web sayfasında görsele ve metne bir arada yönelmeleri düşük düzeyde de olsa istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmaktadır. Öte yandan yoruma açık görseller üzerinde uygulanan Performans Testi puanları ile ilgili Görsel Okuryazarlık Ölçeği boyutlarının genelde örtüştüğü ama aralarında anlamlı istatistiksel ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum öğrencilerin görselleri anlama ve yorumlama performanslarının kendilerine yönelik görsel okuryazarlık algıları ile her zaman örtüşmediğini ortaya koymaktadır.

Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak, materyallerde ve web sayfalarında özellikle görsel okuryazarlık düzeyleri düşük olan bireyler için görselle birlikte metnin kullanılmasına devam edilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda temel eğitimden başlayarak görsel okuryazarlık becerilerinin kazandırılmasına ağırlık verilmesi gerektiği düşünülmektedir.