Tek Ebeveynle Ve İki Ebeveynle Yaşayan Ergenlerin Öznel İyi Oluşuna Göre Okulda Öznel İyi Oluş Ve Arkadaşa Bağlanma Düzeylerinin İncelenmesi.
Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Beyza Şanal Güngör
Danışman: Fulya Yüksel Şahin
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Araştırmada, tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan ergenlerin öznel iyi oluşuna, anne baba ayrıysa yanında kalınan yetişkine, cinsiyete, algılanan anne-baba tutumlarına ve ekonomik gelire göre okulda öznel iyi oluş ve arkadaşa bağlanma düzeylerinin anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma, betimsel ve nedensel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 519 ergen oluşturmuştur. Araştırmada gerekli verileri elde etmek için, "Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği", "Ergenler İçin Kısa Okulda Öznel İyi Oluş Ölçeği", "Ergenler İçin Arkadaşa Bağlanma Ölçeği" ve "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS21 Paket Programı'ndan yararlanılmıştır. Araştırmada, tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan ergenlerin öznel iyi oluşuna, anne baba ayrıysa yanında kalınan yetişkine, cinsiyete, algılanan anne-baba tutumlarına ve ekonomik gelire göre okulda öznel iyi oluş (okul doyumu ve okulda duygu) ve arkadaşa bağlanma (güvenli bağlanma, kaçınan bağlanma ve kaygılı/korkulu) düzeylerinin anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği belirleyebilmede MANOVA-Wilks Lambda(λ) Testinden ve MANOVA Pillai's Trace Testinden yararlanılmıştır. ANOVA Testinin anlamlı çıkması sonucunda, bu farkın hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için Schefee Testi, Dunn-Sidak Testi ve t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu yüksek ergenlerin okulda öznel iyi oluş puan ortalamasının, tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu düşük ergenlerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Tek ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu yüksek ergenlerin güvenli bağlanma puan ortalamasının tek ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu düşük ergenlerin puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Anne baba ayrıysa yanında kalınan yetişkine göre ergenlerin okulda öznel iyi oluş ve arkadaşa bağlanma puan ortalamalarının anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Cinsiyete göre kız ergenlerin okul doyumu puan ortalamasının, erkek ergenlerin puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Cinsiyete göre kız ergenlerin güvenli bağlanma puan ortalamasının erkek ergenlerin puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Anne ve baba tutumu demokratik olan ergenlerin okulda öznel iyi oluş puan ortalamasının, anne ve baba tutumu otoriter olan ergenlerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Ekonomik gelire göre okulda öznel iyi oluş ve arkadaşa bağlanma puan ortalamalarının anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Ergen, Ebeveyn, Öznel İyi Oluş, Okulda Öznel İyi Oluş, Arkadaşa Bağlanma.