Veri Madenciliği Kullanılarak Mikrodalga Verileri ile Beyindeki Kitlesel Lezyonların Teşhisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, -, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Tuğba Vural

Danışman: Birol Aslanyürek

Özet:

Mikrodalga tomografisi metalik olmayan cisimlerin elektromagnetik malzeme özelliklerini görselleştirmek için kullanılan etkili tanısal yöntemlerden biridir. Son yıllarda biyotıpta mikrodalga görüntüleme yöntemleri kullanarak kitle algılama uygulamaları üzerinde yapılan çalışmalara artan bir ilgi olduğu görülmektedir.
Ayrıca, gelişen teknolojiyle beraber depolanan veri miktarları da hızla çoğalmaktadır. Bu durum, oluşan veri yığınlarından ihtiyaç duyulan bilgiyi elde etme problemini de beraberinde getirmiştir. Veri madenciliği, büyük hacimli, ticari veya bilimsel veri setlerinden işe yarar bilgiler elde etme ile ilgili sorunları ele alan yeni ve hızla gelişen bir alandır. Bu bağlamda sağlık sektörü de veri madenciliği disiplinin etkin kullanılabileceği alanlardandır.
Bu tezde tıp alanında sıkça kullanılan mikrodalga saçılımı ve veri madenciliği yöntemleri biraraya getirilerek, beyindeki kitlesel lezyonların tespitine dair bir çalışma sunulmuştur. Çalışmada öncelikle gerçekçi beyin modellerinden saçılan elektromagnetik alan Moment Yöntemi ile sentetik olarak hesaplanmıştır. Üretilen sentetik veriler kullanılarak çeşitli veri madenciliği teknikleriyle beyin lezyonlarının var olup olmadığına dair sonuçlar elde edilmiş ve yöntemlerin başarı oranları
karşılaştırılmıştır.