Uzaktan Öğrenme Ortamındaki Öğrencilerin Erteleme Davranışlarının Çalışma Durumlarına Göre İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Zafer Karaarslan

Danışman: Mihriban Betül Yılmaz

Özet:

Bu araştırmada uzaktan öğrenme ortamındaki öğrencilerin sergilediği erteleme davranışlarının; ders başarıları ve Öğrenme Yönetim Sistemi’nde (ÖYS) bulunan ders etkinliklerine erişim zamanlarına etkileri, öğrencilerin çalışma durumlarına göre farklılık gösterip göstermediği ve çevrimiçi vize sınavları öncesinde gönderilen bilgilendirme mesajlarının ÖYS etkinliklerine erişim zamanlarına etkisi incelenmiştir.

Araştırma 2017–2018 eğitim öğretim yılında tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Uzun, Saçkes ve Tuckman (2013) tarafından Türkçe’ye adapte edilen Erteleme Davranışı Ölçeği (EDÖ) kullanılmıştır. Araştırmada erteleme davranışı verileri İstanbul ilinde bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören, EDÖ ve Kişisel Bilgi Formu’nu (KBF) dolduran 133 ön lisans, 237 lisans ve 300 yüksek lisans öğrencisinden toplanmıştır. Ayrıca uzaktan eğitim yoluyla verilen Türkiye Cumhuriyeti Tarihi II (TCT II) ve Uygarlık Tarihi (UT) derslerinin her ikisini de alan 92 öğrenciye ait ders başarıları ve ÖYS etkinlik raporları verilerinden faydalanılmıştır. Öğrencilerin ders başarıları iki derste de dönem sonu ders başarıları çevrimiçi vize sınav notunun %20’si ve final sınavlarının %80’inin toplanması ile elde edilmektedir. ÖYS ders sayfalarında eğitmenler tarafından haftalık konu sunumları ve katılım zorunluğu bulunmayan sanal sınıf kayıt bağlantıları paylaşılmakta, isteğe bağlı olarak eğitmenler ek materyaller paylaşabilmektedirler. Öğrencilerin ÖYS ders sayfalarından çekilen raporları incelenerek; ‘ÖYS etkinlik gecikmesi’, ‘bilgilendirme mesajı gönderilen tarih öncesi ÖYS etkinlik gecikmesi’ ve ‘bilgilendirme mesajı gönderilen tarih sonrası ÖYS etkinlik gecikmesi’ verileri her iki ders için de ayrı ayrı hesaplanmıştır. Araştırmada ortak derslerin çevrimiçi sınavlarının beş gün öncesinde sadece 62 öğrenciye bilgilendirme kısa mesajı gönderilmiş, dönem sonunda tüm öğrencilerin mesaj gönderilen tarih öncesi ve sonrası ÖYS etkinlik gecikmesi ortalamaları hesaplanmıştır.

Araştırmada, öğrencilerin akademik erteleme puanları ile TCT II ve UT derslerinin her ikisi için akademik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Öğrencilerin akademik erteleme puanlarının çalışıp çalışmama durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı, çalışmayan öğrencilerin daha fazla erteleme davranışı sergiledikleri bulunmuştur. Öğrencilerin ÖYS etkinlik gecikme puanları toplamlarının ortalamaları ile akademik erteleme puanları arasında ve ÖYS etkinlik gecikme puanları için çalışıp çalışmama durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin bilgilendirme mesajı gönderilen tarih öncesi ve sonrası ÖYS etkinlik gecikme puanları da incelenmiştir. Bilgilendirme mesajı gönderilen 62 öğrencinin her iki dersteki mesaj öncesi ve sonrası ÖYS etkinlik gecikme puanları arasında anlamlı bir fark olduğu, mesajı alan öğrencilerin etkinliklere erişim gecikme süre ortalamalarının düştüğü görülmüştür. Bilgilendirme mesajı gönderilmeyen 30 öğrencinin ise her iki derste de mesajın gönderildiği tarih öncesi ve sonrasındaki ÖYS etkinlik gecikme puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırma bulguları ışığında ÖYS geliştirmeleri, eğitmenler ve öğrenciler için bazı önerilerde bulunulmuştur.