Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Gemi İnşaatı Ve Denizcilik Fakültesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme
WoS Araştırma Alanları: Termodinamik, Mühendislik Denizcilik, Mühendislik İmalat, Mühendislik Çevre, Mühendislik Kimyasal, Enerji Ve Yakıtlar
Avesis Araştırma Alanları: İleri Enerji Teknolojileri, Yakıtlar ve Yanma, İçten Yanmalı Motorlar, Gemi Makinaları, İtki sistemi, Tepki Tahrik Sistemleri, Yakıt üretimi teknolojisi
Metrikler

Yayın

24

Atıf (WoS)

54

H-İndeks (WoS)

5

Atıf (Scopus)

87

H-İndeks (Scopus)

5

Atıf (Scholar)

151

H-İndeks (Scholar)

7

Proje

14

Fikri Mülkiyet

2

Tez Danışmanlığı

2

Açık Erişim

3
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Dr Mehmet Çakır, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü'nde Doçent olarak çalışmaktadır. 

2018-2020 yılları arasında TÜBİTAK Uluslararası Araştırma Bursu ile alternatif yakıtlı motorlar ve yanma konusunda araştırma yapmak üzere İngiltere Nottingham Üniversitesinde araştırmacı olarak bulunmuştur.  TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen çeşitli yenilikçi ar-ge projelerini başarıyla tamamlamıştır.

Teknogirişim projesiyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2011 yılında iş fikri desteklenmiş Türkiye’de ilk Kendi Yürür Sahil Temizleme Makinesi prototipini başarıyla üretmiştir.

2018 yılında Akdeniz Üniversitesi ile iş birliği yaparak TÜBİTAK projesi kapsamında geliştirilen budama atığı parçalama makinesinin güç ve tahrik sistemini tasarlamış ve ortaya çıkan prototip, 3. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Altın Madalya ile ödüllendirilmiştir.

2020 yılında KOSGEB Arge-İnovasyon Programı kapsamında güç üretim sistemleri için (gaz türbini, motor, roket yanma odası vb.) hibrit yakıt yanma karakteristiklerini belirleyen bir sistem geliştirmekte olup, Yıldız Teknopark bünyesinde Piren Teknoloji ve Mühendislik Sanayi Ticaret Limited Şirketini kurucu ortak olarak kurmuştur.

Motorlarda yeni yanma teknolojileri, laminer alev hızı ölçümleri ve görüntüleme, karbon içermeyen yakıtlar ve amonyak enerjisine odaklanan araştırma konularını güncel olarak çalışmaktadır.

Dr Mehmet ÇAKIR, aşağıdaki araştırma alanlarıyla ilgilenen potansiyel yerli ve uluslararası doktora adaylarının ve araştırmacıların işbirliklerine açıktır.

Güncel proje konuları:

  • Yanma odası tasarım ve analizleri
  • İçten yanmalı motorlar için yazılım geliştirme ve motor performansının izlenmesi
  • Amonyak/hidrojen/metan karışımları için laminer yanma hızı araştırmaları
  • Yanma görüntüleme ve yanma kinetiği araştırmaları
  • Yanmanın hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile modellemesi

İletişim