Duyurular & Dokümanlar
phenolic compound detemination
Ders Notu
16.12.2020
DPPH FREE RADICAL SCAVENGING ACTIVITY ANALYSIS BY SPECTROPHOTOMETRIC METHOD
Ders Notu
7.12.2020
FFA&PEROXIDE DETERMINATION
Ders Notu
10.11.2020
ASCORBİC ASİC DETERMINATION in FOOD
Ders Notu
26.10.2020
ASCORBİC ASİC DETERMINATION in FOOD-FOOD ANALYSES LAB II
PHYSICAL ANALYSIS IN WHEAT GRAINFOOD ANALYSIS LAB II
Deney Föyü
20.10.2020
PHYSICAL ANALYSIS IN WHEAT GRAINFOOD ANALYSIS LAB II
Deney Föyü
20.10.2020
Eğitim Bilgileri
2013 - 2018
2013 - 2018Doktora
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalürji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2009 - 2012
2009 - 2012Yüksek Lisans
İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalürji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği, Türkiye
2005 - 2009
2005 - 2009Lisans
İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2018
2018Doktora
“HELAL GIDA KAPSAMINDA YUMUŞAK ŞEKERLEMELERDE JELATİN KÖKENİNİN TESPİTİNDE SPEKTROSKOPİK VE KROMATOGRAFİK YÖNTEMLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE METOT VALİDASYONU”
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
2012
2012Yüksek Lisans
Beyaz peynirlerde kimyasal kompozisyonun mikro ölçekte dağılımının mikro-FTIR ile belirlenmesi
İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalürji Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Kimyası
Gıda Katkı Maddeleri
Gıda Teknolojisi
Kimya
Analitik Kimya
Gıda Analizleri
Infrared Spektroskopisi
Kemometri
Kromatografi
Kütle Spektroskopisi
Raman Spektroskopisi
Spektroskopik Yöntemler
Temel Bilimler
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
2024Use of chromatography, spectroscopy and chemometrics for evaluation of cold-pressed oils
Sanli S. O., ÇEBİ N., BEKİROĞLU H., SAĞDIÇ O.
Journal of Food Composition and Analysis , cilt.136, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Investigation of the Effect of Different Seed Flours on Gluten-Free Products: Baton Cake Production, Characterization, and TOPSIS Application
Dedebas T., ÇEBİ N.
Foods , cilt.13, sa.6, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024A rapid spectroscopic method for the identification of the filamentous fungi isolated from Turkish traditional mold-ripened cheeses
Kırtıl H. E., Çebi N., Metin Yıldırım R., Metin B., Arıcı M.
JOURNAL OF MICROBIOLOGICAL METHODS , cilt.216, ss.1-7, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Molecular fingerprint and anti-carcinogenic properties of Turkish immortelle (Helichrysum italicum) essential oil
ÇEBİ N., AKMAN P. K., Kafa P. N., SAĞDIÇ O.
Journal of Essential Oil-Bearing Plants , cilt.27, sa.2, ss.498-509, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) for identification of sugar adulterants in mulberry molasses (pekmez)
ÇEBİ N., Tikiloglu F., Durak M., Fatih Cengiz M.
Latin American Applied Research , cilt.54, sa.4, ss.539-544, 2024 (SCI-Expanded)
2023
2023Nondestructive Metabolomic Fingerprinting: FTIR, NIR and Raman Spectroscopy in Food Screening
ÇEBİ N., BEKİROĞLU H., ERARSLAN A.
Molecules , cilt.28, sa.23, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Rapid Sensing: Hand-Held and Portable FTIR Applications for On-Site Food Quality Control from Farm to Fork
ÇEBİ N., BEKİROĞLU H., ERARSLAN A., Rodriguez-Saona L.
Molecules , cilt.28, sa.9, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Physical and biochemical characterization of dromedary milk as traditionally consumed by Bedouins
Hasni S., Khelil A., Mahcene Z., Bireche K., ÇEBİ N., Rahmani Y., et al.
FOOD CHEMISTRY , cilt.401, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Determination of the Antifungal, Antibacterial Activity and Volatile Compound Composition of Citrus bergamia Peel Essential Oil
Çebi N., Erarslan A.
FOODS , cilt.12, sa.203, ss.1-12, 2023 (SCI-Expanded)
2022
2022Investigating the effect of gamma-ray interaction on the stability and physicochemical properties of turmeric and ginger using Monte Carlo simulation
Vahapoglu B., KILIÇOĞLU MEHMETCİK Ö., ÇEBİ N., Ayseli M. T., KARA Ü., SAĞDIÇ O., et al.
RADIATION PHYSICS AND CHEMISTRY , cilt.201, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Characteristics of functional ice cream produced with probiotic Saccharomyces boulardii in combination with Lactobacillus rhamnosus GG
Goktas H., Dikmen H., BEKİROĞLU H., ÇEBİ N., DERTLİ E., SAĞDIÇ O.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.153, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022EFFECT OF USING RESISTANT STARCH ON THE GLYCEMIC INDEX AND RHEOLOGICAL PROPERTIES OF MILKY PUDDING
Bekiroglu H., Komurlu E., Cebi N., Sagdic O.
LATIN AMERICAN APPLIED RESEARCH , cilt.52, sa.1, ss.1-6, 2022 (SCI-Expanded)
2021
2021The famous Turkish rose essential oil: Characterization and authenticity monitoring by FTIR, Raman and GC–MS techniques combined with chemometrics
Çebi N., Arıcı M., Sağdıç O.
Food Chemistry , cilt.354, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Quantification of the geranium essential oil, palmarosa essential oil and phenylethyl alcohol in rosa damascena essential oil using ATR-FTIR spectroscopy combined with chemometrics
ÇEBİ N.
Foods , cilt.10, sa.8, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Analysis of pesticide residues in hazelnuts using the QuEChERS method by liquid chromatography–tandem mass spectrometry
ÇEBİ N., Manav O. G., Olgun E. O.
Microchemical Journal , cilt.166, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Rapid detection of green-pea adulteration in pistachio nuts using Raman spectroscopy and chemometrics
Taylan O., ÇEBİ N., YILMAZ M. T., SAĞDIÇ O., Ozdemir D., Balubaid M.
Journal of the Science of Food and Agriculture , cilt.101, sa.4, ss.1699-1708, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Rapid Screening of Mentha spicata Essential Oil and L-Menthol in Mentha piperita Essential Oil by ATR-FTIR Spectroscopy Coupled with Multivariate Analyses
Taylan O., ÇEBİ N., SAĞDIÇ O.
FOODS , cilt.10, sa.2, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Detection of Orange Essential Oil, Isopropyl Myristate, and Benzyl Alcohol in Lemon Essential Oil by FTIR Spectroscopy Combined with Chemometrics
ÇEBİ N., Taylan O., Abusurrah M., SAĞDIÇ O.
FOODS , cilt.10, sa.1, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Turkish royal jelly: amino acid, physicochemical, antioxidant, multi-elemental, antibacterial and fingerprint profiles by analytical techniques combined with chemometrics
Ecem Bayram N., ÇEBİ N., Celik S., Gercek Y. C., BAYRAM S., Tanugur Samanci A. E., et al.
JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH , cilt.60, ss.751-764, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Characterization of physicochemical and antioxidant properties of Bayburt honey from the North-east part of Turkey
Bayram N. E., Kara H. H., Can A. M., BOZKURT F., AKMAN P. K., Vardar S. U., et al.
JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH , cilt.60, sa.1, ss.46-56, 2021 (SCI-Expanded)
2020
2020Detection of lard in butter using Raman spectroscopy combined with chemometrics
Taylan O., ÇEBİ N., Yilmaz M. T., SAĞDIÇ O., Bakhsh A. A.
FOOD CHEMISTRY , cilt.332, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Determination of the most potent precursors of advanced glycation end products (AGEs) in chips, crackers, and breakfast cereals by high performance liquid chromatography (HPLC) using precolumn derivatization with 4-nitro-1,2-phenlenediamine
Cengiz S., Kismiroglu C., ÇEBİ N., ÇATAK J., Yaman M.
MICROCHEMICAL JOURNAL , cilt.158, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of added vitamin C in commercially available fruit-, vegetable-, and cereal-based baby foods
Ugur H., Catak J., Mizrak O. F., ÇEBİ N., Yaman M.
FOOD CHEMISTRY , cilt.330, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Physicochemical, rheological, molecular, thermal and sensory evaluation of newly developed complementary infant (6-24 months old) foods prepared with quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) flour
Ayseli M. T., YILMAZ M. T., ÇEBİ N., SAĞDIÇ O., ÖZMEN D., Capanoglu E.
FOOD CHEMISTRY , cilt.315, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020An evaluation of FTIR spectroscopy for prediction of royal jelly content in hive products
Çebi N., Bozkurt F., Yilnnaz M. T., Sağdıç O.
JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH , cilt.59, sa.2, ss.146-155, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Evaluation of Raman microscopy for the detection of additional monosodium glutamate in dry soup mix
Cebi N., Ozturk T., Dogan C. E., Sagdic O.
QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS , cilt.12, sa.1, ss.1-10, 2020 (SCI-Expanded)
2019
2019Investigation of antimony, cobalt, and acetaldehyde migration into the drinking water in Turkey
Dogan C. E., ÇEBİ N.
PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE , cilt.32, sa.5, ss.239-246, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Chemical Fingerprinting of Seeds of Some Salvia Species in Turkey by Using GC-MS and FTIR
Tulukçu E., ÇEBİ N., SAĞDIÇ O.
FOODS , cilt.8, sa.4, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Modeling and optimization of ultrasound-assisted cinnamon extraction process using fuzzy and response surface models
ÇEBİ N., SAĞDIÇ O., BASAHEL A. M., BALUBAID M. A., TAYLAN O., Yaman M., et al.
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING , cilt.42, sa.2, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019A rapid ATR-FTIR spectroscopic method for classification of gelatin gummy candies in relation to the gelatin source
Çebi N., Dogan C. E., Mese A. E., Ozdemir D., Arıcı M., Sağdıç O.
FOOD CHEMISTRY , cilt.277, ss.373-381, 2019 (SCI-Expanded)
2018
2018Detection of cystine and cysteine in wheat flour using a robust LC-MS/MS method
DOGAN C. E., ÇEBİ N., Develioglu A., OLGUN E. O., SAĞDIÇ O.
JOURNAL OF CEREAL SCIENCE , cilt.84, ss.49-54, 2018 (SCI-Expanded)
2018
2018A survey of free glutamic acid in foods using a robust LC-MS/MS method
ÇEBİ N., DOGAN C. E., OLGUN E. O., SAĞDIÇ O.
FOOD CHEMISTRY , cilt.248, ss.8-13, 2018 (SCI-Expanded)
2017
2017A rapid ATR-FTIR spectroscopic method for detection of sibutramine adulteration in tea and coffee based on hierarchical cluster and principal component analyses
ÇEBİ N., YILMAZ M. T., SAĞDIÇ O.
FOOD CHEMISTRY , cilt.229, ss.517-526, 2017 (SCI-Expanded)
2017
2017Detection of L-Cysteine in wheat flour by Raman microspectroscopy combined chemometrics of HCA and PCA
ÇEBİ N., DOGAN C. E., DEVELIOGLU A., YAYLA M. E. A., SAĞDIÇ O.
FOOD CHEMISTRY , cilt.228, ss.116-124, 2017 (SCI-Expanded)
2017
2017Prediction of peroxide value in omega-3 rich microalgae oil by ATR-FTIR spectroscopy combined with chemometrics
Cebi N., Yilmaz M. T., Sagdic O., Yuce H., Yelboga E.
FOOD CHEMISTRY , cilt.225, ss.188-196, 2017 (SCI-Expanded)
2016
2016An evaluation of Fourier transforms infrared spectroscopy method for the classification and discrimination of bovine, porcine and fish gelatins
CEBI N., DURAK M. Z., TOKER Ö. S., SAĞDIÇ O., ARICI M.
FOOD CHEMISTRY , cilt.190, ss.1109-1115, 2016 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2021
2021Characterization of Feijoa sellowiana leaves based on volatile and phenolic compound compositions and antimicrobial properties
Çebi N., Sağdıç O.
Food Science and Technology (Campinas) , cilt.2021, ss.1-10, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
2021Chemical Fingerprinting of the Geranium (Pelargonium graveolens) Essential Oil by Using FTIR, Raman and GC-MS Techniques
Çebi N.
European Journal of Science and Technology , cilt.25, ss.810-814, 2021 (Hakemli Dergi)
Hakemli Kongre / Sempozyum Bildiri Kitaplarında Yer Alan Yayınlar
2018
2018Determination the Origin of Gelatin in Yogurt and Ice Cream by Using ATR-FTIR Technique Combined Chemometrics
ÇEBİ N., Doğan C., Meşe A. E., Özdemir D., Sağdıç O.
2. International Congress on Food of Animal Origin, Famagusta, Kıbrıs (Kktc), 08 Kasım 2018, ss.20
2018
2018Çeşitli Antioksidanların Yemeklik Yağların Oksidasyonu ÜzerineEtkisinin FTIR Tekniği ile Değerlendirilmesi
Çebi N., Sağdıç O., Yılmaz M. T., Arıcı M.
2. Uluslararası Hayvansal Gıdalar Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 08 Kasım 2018, ss.21
2015
2015Bayburt'un değişik bölgelerinden elde edilen balların bazı fizikokimyasal ve termal özelliklerinin değerlendirilmesi
YILMAZ M. T., Muslu A., Dertli E., Kara H. H., Çebi N., Bozkurt F.
International Congress on Safety and Authenticity of Bee Products, İstanbul, Türkiye, 21 Mayıs 2015, ss.12-17
2015
2015Determination of chemical composition distribution at micro-scale in ezine cheeses by micro-FTIR
ÇEBİ N., Kızıl R.
The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Sarajevo, Bosna-Hersek, 01 Ekim 2015, ss.182
2015
2015Farklı Balların FTIR-ATR Spektroskopisi Kullanılarak Sınıflandırılması
ÇEBİ N., YILMAZ M. T., Dertli E., SAĞDIÇ O.
Uluslararası Arı Ürünlerinin Gıda Güvenliği ve Otantisitesi Kongresi, İstanbul, Türkiye, 21 Mayıs 2015, ss.73
Desteklenen Projeler
2020 - 2023
2020 - 2023Gıda Biyoaktif Bileşenlerinin Enkapsülasyonunda Yenilikçi Mukozaya Tutunabilen Özellikte Lipozomal Hidrojel ve Nanolipozomal Film Hibrit Sistemlerin Geliştirilmesi
TÜBİTAK Projesi
Karadağ A. (Yürütücü), Karasu S., Çebi N., Sağdıç O., Çapanoğlu Güven E., Güleç Ş., et al.
2021 - 2022
2021 - 2022Fındık Türü Kavurma Sıcaklığı ve Kavurma Süresinin Fındık Protein Profiline Etkisinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Çebi N. (Yürütücü), Sağdıç O., Bekiroğlu H., Altuntop M. E., Doğan C.
2020 - 2021
2020 - 2021Detection of Orange Essential Oil, Isopropyl Myristate and Benzyl Alcohol in Lemon Essential Oil by FTIR Spectroscopy Combined with Chemometrics
Diğer Ülkelerden Üniversiteler Tarafından Desteklenmiş Proje
Çebi N., Sağdıç O., Abussurah M., Taylan O.(Yürütücü)
2019 - 2021
2019 - 2021Rapid detection of green pea adulteration in pistachio nuts using Raman spectroscopy and chemometrics
Diğer Uluslararası Fon Programları
Çebi N., Taylan O.(Yürütücü), Sağdıç O.
2019 - 2020
2019 - 2020Detection of lard in butter using Raman spectroscopy combined with chemometrics
Diğer Ülkelerden Üniversiteler Tarafından Desteklenmiş Proje
Çebi N., Yılmaz M. T., Sağdıç O., Taylan O.(Yürütücü), Bakhsh A. A.
2019 - 2020
2019 - 2020Geleneksel Küflü Peynirlerden İzole Edilen Küfleri Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopi (FTIR) Tekniği ile Tanımlama Metodunun Geliştirilmesi
TÜBİTAK Projesi
Arıcı M. (Yürütücü), Metin B., Çebi N.
2019 - 2020
2019 - 2020Gül Yağının FTIR ve Raman Teknikleri Kullanılarak Otantisitesinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
ÇEBİ N. (Yürütücü), SAĞDIÇ O., ARICI M.
2015 - 2019
2015 - 2019Helal Gıda Denetiminde Jelatin, Glutamat ve L-Sisteinin Kaynağına Yönelik Hızlı, Ekonomik ve Pratik Tespit Metotlarının Geliştirilmesi, Uygulanması ve Yaygınlaştırılması
TÜBİTAK Projesi
Doğan C.(Yürütücü), DURAK M. Z.
2015 - 2016
2015 - 2016Antidiyabetik İnstant fonksiyonel çay üretimi
Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
ÇEBİ N. (Yürütücü)
2009 - 2012
2009 - 2012Mikroyapı Analizleri Ile Tahribatsız Gıda Kalite Testleri: Mikro-FTIR Çalışması
TÜBİTAK Projesi
Kızıl R.(Yürütücü)
Bilimsel Kuruluşlardaki Üyelikler / Görevler
2022 - Devam Ediyor
2022 - Devam EdiyorCost action-working group member-Rethinking Packaging for Circular AND Sustainable Food Supply Chains of the Future (CIRCUL-A-BILITY)
Üye
2022 - Devam Ediyor
2022 - Devam EdiyorCost action-working group member-Promoting Innovation of ferMENTed fOods
Üye
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorCost action-working group member-European Network for assuring food integrity using non-destructive spectral sensors
Üye
Ödüller
Mart 2021
Mart 2021