Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik Ve Hab.Müh.Böl, Havacılık Elektroniği
WoS Araştırma Alanları: Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG), Mühendislik, MÜHENDİSLİK, ELEKTRİK VE ELEKTRONİK
Avesis Araştırma Alanları: Harita Mühendisliği-Geomatik, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Yerküre Gözlemleri (Uzaktan Algılama, Bilgi Sistemleri, Haberleşme ve Kontrol Mühendisliği, Robotik ve Mekatronik Sistemler, Bilgisayarla Görme, Sinyal İşleme, Görüntü ve Video İşleme, Örüntü Tanıma ve Analizi, Sinyal İşleme Kuramı ve Metotları, Bilgisayar Bilimleri, Yapay Zeka, Bilgisayarda Öğrenme ve Örüntü Tanıma, Örüntü Tanıma ve Görüntü İşleme, Yazılım, Yazılım Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Yazılım, Nesne yönelimli programlama, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

74

Atıf (WoS)

208

H-İndeks (WoS)

8

Atıf (Scopus)

293

H-İndeks (Scopus)

8

Atıf (Scholar)

606

H-İndeks (Scholar)

13

Proje

14

Fikri Mülkiyet

3

Tez Danışmanlığı

10

Açık Erişim

10
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Ufuk Sakarya 1976 yılında doğdu. Lisans ve yüksek lisans derecelerini elektrik ve elektronik mühendisliği alanında Orta Doğu Teknik Üniversitesinden sırası ile 1998 ve 2002 yıllarında aldı. Yüksek lisans tezinde farklı yönlerdeki ışık kaynakları ile aydınlatılmış yüzeylerin yüzey topoğrafya bilgilerinin elde edilmesi üzerinde çalıştı. Doktora derecesini elektronik mühendisliği alanında Ankara Üniversitesinden 2009 yılında aldı. Doktora tezinde, yüksek seviyede zamansal video bölütleri elde edilmesi için çizge temelli üç video sahne sezme yöntemi önerilmiştir. 2018 yılında TÜBİTAK UZAY'da çalışırken elektrik ve elektronik mühendisliği alanında doçent unvanı aldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Havacılık Elektroniği Bölümünde 15 Mart 2019 tarihinden itibaren Doç. Dr. öğretim üyesi olarak başladı. Havacılık Elektroniği Bölümünde 20 Mart 2019 tarihinden itibaren Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Havacılık Elektroniği Bölümünün ilk Bölüm Başkanıdır. Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde 20 Ağustos 2019 tarihinden itibaren Fakülte Kurulu Üyesi ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde 02 Nisan 2024 tarihinden itibaren Prof. Dr. öğretim üyesi olarak başladı. Halen Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde 2024 yılından itibaren Prof. Dr. olarak görev yapmaktadır.

Ana araştırma konuları arasında örüntü tanıma, uzaktan algılama, yapay görü, aviyonik, görüntü ve video işleme, suç bilimi yer almaktadır. İlgili alanlarda ortak yazarlılar da olmak üzere 60 tan fazla yayını bulunmaktadır. 

1998 ve 2009 yılları arasında TÜBİTAK UZAY 'da (The Scientific and Technological Research Council of Turkey, Space Technologies Research Institute) araştırmacı olarak çalıştı. 2010 yılında askerlik hizmetini tamamladıktan sonra 1 Mart 2019 tarihine kadar TÜBİTAK UZAY'da araştırmacı olarak çalıştı. 2 Mart 2015 ile 5 Eylül 2018 tarihleri arasında TÜBİTAK UZAY'daki Uzaktan Algılama Grubunun Grup Lideri olarak görev yaptı. Görüntü ve video işleme ile yakın ilgili projelerde çalıştı. Çalıştığı projelerde proje yöneticisi, sistem tasarımcısı ve yazılım geliştirici gibi rollerde görev aldı. Balistika 2010 isimli otomatik silah tanımlama sistemi geliştirilmesi projesinde başuzman araştırmacı olarak görev aldı. Türkiye'de üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT'ın görüntüleri üzerinde çalışma yaptı.  GÖKTÜRK-2 uydusunun kamerasının radyometrik kalibrasyonu konusunda çalışma yaptı. Yüksek boyutlu veri işlemede hiperspektral görüntü işleme ve boyut indirgeme konularında araştırma yaptı. Ayrıca Türkiye'de üretilecek olan ilk haberleşme  uydusu TÜRKSAT 6A 'nın geliştirilmesi projesinde yer aldı.

2015 ile 2017 yılları arasında Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu (BHİKPK) - Bilimsel Araştırma ve Koordinasyon Komisyonu (BARKOK) Üyesi ve Başkanı olarak görev yaptı. 2018 yılında Birleşmiş Milletlerde "Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) Drafting Committee Member of Asia-Pacific Plan of Action for Space Applications for Sustainable Development (2018-2030)" içerisinde Türkiye Cumhuriyeti temsilcisi olarak görev yaptı. 2018 yılında Avrupa Birliğinde "Group on Earth Observations (GEO) European High Level Working Group (HLWG)" üyesi olarak Türkiye Cumhuriyeti temsilcisi olarak görev yaptı. 

Türkçe ve İngilizce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

İletişim

E-posta
usakarya@yildiz.edu.tr
Web Sayfası
http://avesis.yildiz.edu.tr/usakarya/
İş Telefonu
+90 212 383 5898
Ofis
B212
Posta Adresi
Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Müh. Böl. YTÜ Davutpaşa Kampüsü 34220 Esenler İstanbul / TÜRKİYE