Öğrenciler ile yapılacak görüşmelerde haftalık ofis/danışmanlık saatleri Pazartesi 13.00-15.00 saatleri arasındadır. Danışmanlık saatleri dışında oniyaz@yildiz.edu.tr e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.
Final notlarınız aşağıdaki tabloda yer almaktadır. E-postalara dönemeyeceğim, kağıdını görmek isteyenler Perşembe günü 11.00-12.30 arasında ofisime gelerek görebilirler. Her bir soru tüm gruplarda yapılan hatalar da göz önüne alınarak adil ve eşit puanlandırıldığından notlandırmada büyük değişiklikler yapılmasının pek fazla mümkün olmadığını hatırlatırım. Nerede yanlış yaptığını öğrenmek isteyenler gelebilirler :)
Güzel bir dönemi geride bıraktık dersi alan her öğrencime öğrenme gayretleri ve saygılı davranışları için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bedirhan seni yıl sonu ortalaman, Nihal seni de final notun için ayrıca tebrik ediyorum.
Hepinize sevgiler, bütünlemeye gireceklere başarılar
Mazeret deneylerine katılmak isteyen ve geçerli resmi belgesini göndermemiş olan öğrencilerin en geç 28 Aralık 10.00'a kadar bana belgelerini göndermeleri gerekmektedir.
Mazeret listesinde yer alan isimleri aşağıdaki çevrimiçi tablodan görüntüleyebilirsiniz.
Deney 10 föyünü öğrencilerin deneye gelmeden önce grup halinde kendileri oluşturmaları gerekmektedir. Kopya föyler not alamayacaktır.
Kendi girişimlerini oluşturmayı hedefleyen öğrencilerimiz için aşağıda Ankara Kalkınma Ajansı'nın TechAnkara Girişimcilik Merkezi Programı'na dair bağlantı yer almaktadır. Tez konularınız ile başvuru yapabilirsiniz, incelemenizi tavsiye ederim. Konusu takıma özgü olan 2209 öğrencilerimiz de danışmanlarının onayı ile başvuru yapabilirler.
https://ankaraka.org.tr/techankara-girisimcilik-merkezi-programi-0
Zamanlamada geç kalmamak için Baskı Devre Tekniği-Deney 8 Hakkında başlıklı duyuruyu lütfen okuyunuz.
Elektronik Laboratuvarı her hafta Çarşamba 13.00-16.00 arasında Kısmi Zamanlı Öğrencimiz tarafından çalışmaya açık tutulmaktadır. Deney 8 hazırlıklarından dolayı 8 Aralık Perşembe günü 13.00-16.00 saatleri arasında da açık olacaktır. Lütfen Deney 8 föyünde yazan laboratuvar kullanım kurallarına uyunuz.
Elektronik Laboratuvarı (ara sınav haftası hariç) final sınavı haftasına
kadar her hafta Çarşamba günleri 13.00-16.00 saatleri arasında kısmi zamanlı
çalışan öğrencimiz Nevcivan Okumuş tarafından açık tutulacaktır. Çalışma yapmak
isteyen öğrencilerin aşağıdaki kurallara uyması gerekmektedir.
- Laboratuvara
yiyecek ve içecek ile girilmesi yasaktır.
- Laboratuvar
yalnızca Elektronik Laboratuvarı dersleri için kullanıma açık olacaktır.
Elektronik cihazların şarjı için yalnızca 20 numaralı masa kullanılabilir.
- Laboratuvarda
kullanılan masa bilgileri imza ile takip edilecektir, masalardaki düzenden
çıkış imzası atılana kadar masayı kullanan öğrenci(ler) sorumludur.
- Devreler
akım çekiyor ise kaynaklar kapatılmalı ve devre kontrol edilmelidir.
Devreye kaynak cihazlar bağlıyken el ile temas edilmemesi gerekir.
- Koruyucu
gözlük ile çalışılması olası kazalarda yüz ve göz bölgesini korumak için
önemlidir.
- Laboratuvar
ortamında lehim yapılabilir. Yalnızca lehim yapılırken hiçbir kaynak açık
tutulmamalı ve devreye bağlanmamalıdır. Lehim yapılırken masalar kağıt
veya karton ile korunmalı, sıcak havyalar öğrencilerden, cihazlardan ve
masalardan kesinlikle uzak tutulmalıdır.
- Laboratuvar
ortamında baskı devre yapılırken kullanılan asit, çözelti vb. kimyasal
maddeler kesinlikle kullanılmayacak ve içeri alınmayacaktır.
- Laboratuvarda
çalışma yapılırken gürültü edilmemesine dikkat edilmelidir.
- Laboratuvardan
çıkış imzası atılmadan önce kullanılan masa düzenli bırakılmalı ve kontrol
edildikten sonra imza atılmalıdır.
- Kurallara
uymayan öğrenciler ders dışında laboratuvara almak mümkün
olmayacaktır.
Deney 4 föyü ektedir. Föyü arkalı önlü çıktı alınız ve mümkünse sol üst köşesinden zımbalayarak birleştiriniz. Deneye gelmeden önce föyü mutlaka okuyunuz.
Deney 3 föyü ektedir. Föyü arkalı önlü çıktı alınız ve mümkünse sol üst köşesinden zımbalayarak birleştiriniz. Deneye gelmeden önce föyü mutlaka okuyunuz.
TÜBİTAK'ın Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme programı olan 2209 programlarına başvuru tarihleri 10 Kasım'a kadar devam etmektedir. Proje konusu ve çalışma grubu belli olan fakat danışman eksiği olan öğrenciler bana ulaşabilirler. Programa başvuru yapmak isteyen ve çalışma grubu oluşturabilecek öğrencilerimizle de proje konusu belirlemek için görüşme yapabiliriz.
İlgili programa ait bağlantılar aşağıda yer almaktadır. Bana oniyaz@yildiz.edu.tr e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Deney 2 föyü ektedir. Föyü arkalı önlü çıktı alınız ve mümkünse sol üst köşesinden zımbalayarak birleştiriniz. Deneye gelmeden önce föyü mutlaka okuyunuz.
Deney notlarınızı aşağıdaki bağlantıda bulunan çevrimiçi tablodan görüntüleyebilirsiniz. Tüm denet notları her hafta işlenerek bu duyuruda yer alan tablo üzerinden ilan edilecektir.
Deney 1 föyü ektedir. Föyü arkalı önlü çıktı alınız ve mümkünse sol üst köşesinden zımbalayarak birleştiriniz. Deneye gelmeden önce föyü mutlaka okuyunuz.
Güncel masa listesi ektedir, malzeme almadan önce lütfen masa arkadaşlarınızla iletişime geçiniz. Yalnızca ilk haftaya özgü masa arkadaşlarınızda değişiklik yapılabilir, bu durumda değişikliğe tabi her öğrenciyi içeren bir e-posta göndermenizi veya haftaya derste bildirmenizi rica ediyorum.
Eğitim aşağıdaki bağlantıda yer almaktadır.
https://youtu.be/Yzl49APTAns
10-11 Ekim dersleri laboratuvarda yapılmayacaktır, Devre Simülasyonu dersi aşağıdaki bağlantıda yer almaktadır. Önümüzdeki hafta laboratuvarda yapılacak olan ilk deneyde bu derse ait sınama yapılacaktır.
Aşağıdaki bağlantıda yer alan masa listesini grup arkadaşlarınızla birlikte 7 Ekim Cuma günü saat 16.00'a kadar doldurmanız gerekmektedir, lütfen öncelikle kuralları okuyunuz. Cihazların birbirlerinden temel farklılıkları yoktur, araştırmanız için eklenmiştir. 10 Ekim Pazartesi günü kesin masa listeleri ile birlikte malzeme listesi duyurulacaktır.
Elektronik Devreler 1 Laboratuvarı dersi hakkında bu akşam 19.00'da MS Teams üzerinden yapılacak olan bilgilendirme toplantısına ait bağlantı aşağıda yer almaktadır.
İlk hafta laboratuvarda fiziksel ders yapılmayacaktır. 4 Ekim Salı günü saat 19.00'da MS Teams üzerinden çevrimiçi bilgilendirme toplantısı yapılacaktır, mobil telefonlarınız üzerinden de katılabilirsiniz. Bu toplantıdan hemen sonra laboratuvar masa gruplarınızı oluşturmak için tabloları yayınlayacağım, bu sebeple toplantıya katılımınız önem arz etmektedir.
EHM3151 Elektronik Devreler 1 Laboratuvarı dersinin güz dönemi ilgili araştırma görevlisi ben olacağım. Önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar dersin işleyişi ve ilk hafta dersi hakkında bilgi ekleyeceğim. Malzeme bilgisi ilk haftadan sonra yayınlanacaktır. Dersle ilgili sorularınız için e-posta adresimden üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
Ödev notları ektedir, ikinci ödev hakkındaki geçerli itirazlarınız için 17 Haziran Cuma günü saat 13.00'a kadar oniyaz@yildiz.edu.tr üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
Ödev notları ektedir, ikinci ödev hakkındaki geçerli itirazlarınız için 17 Haziran Cuma günü saat 13.00'a kadar oniyaz@yildiz.edu.tr üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
Gelen itirazlardan
sonra incelenen ve öğrenci bilgi sistemine işlenebilmesi için dersin yürütücü
hocalarına proje ve deney ortalaması olarak ayrı ayrı iletilen not listesi
ektedir. Sistemin ortalama hesabı ile bu dosyadaki hesaplama farklılık
gösterebilir fakat proje, deney ortalaması ve final notlarınız dosyada yer
aldığı gibidir, buradan kontrol sağlayabilirsiniz.
Hepinize deneylerdeki özveriniz için teşekkür ediyorum, diğer sınavlarınızda başarılar dilerim.
Merhaba,
Dersin yürütücü hocalarına gönderilen not listesi ektedir. Sizlerin de kontrol edebilmesi için listeyi buraya ekliyorum. Notlar sisteme işleneceğinden bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız Pazartesi akşama kadar benimle irtibata geçin lütfen.
Gönderdiğiniz e-postalardan sonra oluşturulan güncel deney ortalaması listesi ektedir. Hatalı işaretlenmiş notunuz varsa lütfen Cuma gününe kadar oniyaz@yildiz.edu.tr'ye e-posta gönderiniz.
Projeler hakkında gelen itirazlar üzerine projelerin yeniden değerlendirilmesi ve telafi notlarının eklenmesi sebebiyle notları ancak açıklayabiliyorum. Geçerli itirazlar için Salı günü saat 17.00'a kadar oniyaz@yildiz.edu.tr'den bana ulaşabilirsiniz.
Sınavda başarılar dilerim.
Dersin yazılı final sınavında ekte yer alan sunumlardan ve föylerde yer alan bilgileri kapsayacaktır.
Proje notları ektedir. Deney ortalamaları mazeret deneyleri tamamlandığında duyurulacaktır.
Proje haftasında derse katılmış ama projesini yetiştirememiş olan öğrenciler mazeret haftasında projelerini kendi ders saatlerinde sunum yaptıkları takdirde %70 puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Proje haftasında devamsız olan öğrenciler ise %60 üzerinden değerlendirilecektir.
Pazartesi 11.00-13.00 arasında laboratuvarı çalışmaya açabilirim, o saatlerde bir toplantımın olma ihtimali de olduğundan laboratuvar açık değilse odama uğrayın bilgi vereceğim.
Proje konusu Bant Durduran Filtre olan öğrenciler proje konularını dilerlerse konu listesinde yer alan ile uyumlu Alçak Geçiren Filtre veya Yüksek Geçiren Filtre ile değiştirebilirler. Konu anlatımında yeni konunun ek anlatımı yapılmalıdır, önceden yapılan araştırmalarınız da raporda yer alabilir. Malzemeleriniz BDF ile uyumlu olacaktır.
EHM3142 Deney 9 föyü ektedir. Kurallarda belirtildiği gibi bu deney föyünü verilen başlıklara uygun olarak öğrencilerin hazırlanması beklenmektedir, lütfen dikkat ediniz. Sonuç raporu föyün sonunda yer almaktadır.
Projelere hazırlık yapmak amacıyla 20 Mayıs Cuma günü 13.00 ile 16.00 arasında laboratuvar, sorumlu öğrencimiz Yakup Gündüz tarafından açılacaktır.
Sizlerden ricam devrelerinizi güç kaynağına bağlamadan önce muhakkak bakır plaka üzerinde multimetre ile kısa devre kontrolü yapmanız ve kontrolden emin olduktan sonra devrelerinizi kaynağa bağladığınızda kaynak göstergesindeki akımı kontrol etmenizdir. Kaynak devreye bağlıyken 0.05 amper üzerinde akım çekiyorsa kaynakları acilen kapatmanız ve devrenizdeki sorunları düzeltmeden yeniden bağlamamanızı önemle hatırlatırım. Bu tür durumlarda devreniz aşırı ısınacaktır o sebeple bu güvenlik önlemlerini lütfen ihmal etmeyin. Devrelerinize kaynak bağlıyken kesinlikle dokunmayın, dokunmanız gerektiğinde kaynağı kapatın.
Devrelerinizin doğru çalıştığı durumları sunum gününde yaşanacak aksiliklere karşı telefonunuzla kaydetmenizi öneririm.
Önemli bir durum olduğunda Yakup bana ulaşacaktır. Bunun dışında çalışmalarını sunumdan önce Cuma gününde tamamlayamayan öğrenciler bana e-posta yoluyla ulaşırsa 23 Mayıs Pazartesi günü kısa bir süreliğine laboratuvarı açma imkanım olabilir. Talebe göre değerlendirip duyuru ekleyeceğim.
31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde yapılacak olan telafi deneyleri hakkında geçerli ve resmi belgesini e-posta üzerinden iletmiş olan öğrencilerin listesi ektedir. Henüz e-posta göndermeyen veya göndermesine rağmen ismi listede yer almayan öğrenciler bana ulaşabilirler.
Hatırlatma: Telafi deneylerine katılmak için devamsızlık yapılan deney tarihini içeren resmi bir belge (sağlık raporu, etkinlik katılım belgesi vb.) olması gerekmektedir. En fazla iki deney için telafi deneyine katılma hakkınız bulunmaktadır.
Projeler hakkında detaylar ektedir. Projelerinizi açıklamaları dikkatlice okuyarak hazırlamanızı öneririm.
Deney 5 ve 6'da kullanılacak malzemeler yayınlanan malzeme listesinden farklı olacaktır. Bu deneyler için yeni malzeme almanıza gerek yoktur. Laboratuvarda bulunan malzemeler kullanılacaktır. Buna rağmen bu deneylere gelirken önceden edindiğiniz malzemeleri de yanınızda getirmeniz gerekmektedir.
31 Nisan Perşembe günü laboratuvar açık olmayacaktır.
İlk üç deneye ait notlar ektedir. Geçerli itirazlarınızı Arş.Gör. Vildan Düdükçü'ye1 Nisan 16.00'a kadar vdudukcu@yildiz.edu.tr e-posta adresi üzerinden ulaşarak yapabilirsiniz.
EHM3142 güncel deney 4 ön hazırlık raporu ektedir. Avesiste yaşanan aksilikten dolayı deney 4 ön hazırlık raporunun son teslim tarihi Cuma 10.00'a kadar olacaktır.
Elektronik Laboratuvarı 17 Nisan Perşembe gününden itibaren final haftasına kadar her hafta Perşembe günleri 13.00-16.00 saatleri arasında sorumlu öğrencimiz Yakup Gündüz tarafından açılacaktır. Laboratuvarda yalnızca Elektronik Devreler 2 Laboratuvarı ve Proje dersi ile ilgili çalışmalar yürütülmelidir. Laboratuvarı kullanan her öğrenci giriş çıkış tablosuna adını yazmalı ve imzasını atmalıdır. Cihaz kullanımı güvenlik kurallarına uyularak ve kesinlikle Yakup Gündüz'ün gözetiminde yapılmalıdır. Güvenlik konusunda çekinceniz olan durumlarda bana ulaşabilir ve benden yardım alabilirsiniz.
Laboratuvar içerisinde maske kullanmak zorunludur.
EHM3142 Elektronik Devreler 2 Laboratuvarı ve Proje dersini 2019-2020 Bahar ve 2020-2021 Bahar dönemlerinde almış olan ve devamsızlıktan kalmamış olan öğrencilerin önceki senelerdeki deney notlarının 2021-2022 Bahar dönemi deney notu olarak sayılması mümkündür. Önceki senelere ait deney notunun geçerli olmasını isteyen öğrencilerin oniyaz@yildiz.edu.tr'ye 25 Mart tarihine kadar e-posta göndermesi gerekmektedir. Önceki dönemlere ait proje ve final notları sayılmayacaktır. Dersin notunu; deneylerin %45'i, projenin %15'i ve final sınavının %40'ı oluşturmaktadır. Detayları e-posta ile bana ulaştığınızda bildireceğim.
Deneylerde gereğinden fazla bağlantı kablosu (jumper) kullanılması devrelerin çalışmasında sorun yaşamanıza neden olmaktadır. Bu sebeple yalnızca DC kaynak bağlantılarında ve kablo kullanılmadan kısa devre edilmesi mümkün olmayan düğümler arasında kablo kullanılmasına izin verilecektir. Transistörlerin base ve gatelerinde kesinlikle bağlantı kablosu kullanılmamalıdır.
Nihai masa listesi ektedir. Gruplarınızı lütfen kontrol edin, yalnızca ders listesinde ismi yanlış yazılmış öğrenciler var ise eposta ile bildirdikleri takdirde gruplarını değiştireceğim.
İlk deneyde masa arkadaşlarını değiştirmek isteyenler bana yüz yüze bildirebilirler, daha sonra önemli bir durum olmadıkça masa grupları değiştirilemeyecektir.
Sevgili öğrenciler,
Masa listesinde iki kişilik masalar dolduğu takdirde üç kişilik masa grubu oluşturulabilir. Yani üç kişilik masa grubu oluşturmanın ön şartı iki kişilik masaların tamamına en az bir ismin yazılı olmasıdır. Toplantıda bu kuraldan bahsetmiştim, toplantıya katılmayan veya kuralı duymayanlar için yeniden hatırlatma yazıyorum. Cumartesi saat 16.00'ya kadar oluşturulan listede eğer hiç isim yazılmamış boş iki kişilik masalar varsa üç kişilik grupları ben bu masalara ikişerli olarak rastgele dağıtmak durumundayım, son anda isteğiniz dışında masalarda olmanızı istemem. Bu sebeple Cumartesi 16.00'ya kadar listeyi kontrol ederek bu durumu göz önünde bulundurun lütfen. İsimlerini yazmış olan ve masada tek bulunan arkadaşlarınızı da masa arkadaşı olarak seçebilirsiniz.
Deneylere devam etmek istediğiniz masa numarası ve masa arkadaşınızın ismini yazacağınız çevrimiçi tablo aşağıdaki bağlantıda yer almaktadır. Her öğrenci dersi aldığı gruba ait tabloyu doldursun lütfen. Numaralar sırayla küçükten büyüğe doğru doldurulmalı ve öncelikle ikişer kişilik masalar seçilmelidir. Masa arkadaşı bulunmayan öğrenciler isimlerini yazmayabilir veya tek başına yazarak yanına bir başkasının yazmasına izin verebilirler. İsimlerini yazmayan veya yanlış yazan öğrencilerin masa numarası atamalarını ben yapacağım. Deneye gelmeden önce tablonun son halini duyurulardan kontrol etmeyi unutmayın lütfen.
Tabloyu doldurmak için son zaman: 5 Mart Cumartesi 16.00
Nihai tablonun yayınlanacağı en geç zaman: 7 Mart Pazartesi 11.00
Tablo:
Toplantı MS Teams üzerinden yapılacaktır. yildiz uzantılı epostalarınız ile uygulamalardan girebilir veya tarayıcıdan açabilirsiniz.
Deney raporlarında yalnızca Pspice A/D veya LTspice programlarında netlist (satır kodu) yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen simülasyonlar geçerli olacaktır. Bu sebeple yukarıda bahsedilen programların öğrenci versiyonlarını bilgisayarlarınıza kurmanızı ve aşağıdaki bağlantıdan programla ilgili oluşturulan eğitim videosunu izlemenizi tavsiye ederim.
Birinci deneye ait ön hazırlık raporu dahil tüm raporlarda şematik simülasyonlar 0 notunu alacaktır.
Kişisel bilgisayarı bulunmayan, deney grup arkadaşından veya kütüphane gibi ortamlardan bilgisayar erişimi sağlayamayan öğrenciler e-posta üzerinden bana ulaşabilirler.
Devre Simülasyonu Eğitimi:
Öğrencilerin deneylere gelmeden önce laboratuvarda
bulunan cihazlar ve deneyde yapılması istenenler hakkında bilgi sahibi olması
beklenmektedir. Cihazlarla ilgili eğitim videosu aşağıdaki bağlantıda mevcuttur.
Cihaz Kullanımı Eğitimi:
Tüm deneylere ait malzeme listesi ektedir. Her masada bir set malzemenin bulunması yeterlidir. Toplantıdan sonra belirlediğiniz masada bulunan arkadaşlarınızla beraber malzemeleri alabilirsiniz.
1-2 Mart tarihlerinde laboratuvarda fiziki ders yapılmayacaktır. Laboratuvar işleyişi ve gruplarının belirlenmesi ile ilgili 3 Mart Perşembe günü 17.00'de çevrimiçi bir toplantı yapılacaktır. Toplantının bağlantısını vakit yaklaştığında buradan paylaşacağım. Dersin işleyişi ile genel ve anlık bilgileri lütfen bu sayfa üzerinden takip ediniz.
2021/2022 Bahar döneminde, EHM3142 Elektronik Devreler 2 Laboratuvarı ve Proje Dersinin sorumlu araştırma görevlisi ben olacağım. Dersin laboratuvar işleyişi ile ilgili soru ve sorunlarınızı öncelikli olarak oniyaz@yildiz.edu.tr e-posta adresi üzerinden bana iletmenizi rica ederim.
Danışmanlık saatlerim her hafta Pazartesi günü 13.00-14.00 ve 15.30-16.30 saatleri arasındadır. Haftalık programım ektedir, belirtilen saatler dışında e-posta adresim üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
Öğrenciler ile yapılacak görüşmelerde haftalık danışmanlık saatlerim Pazartesi günleri 13.00-15.00 saatleri arasındadır. ozdenniyaz@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Öğrenciler ile yapılacak görüşmelerde haftalık ofis/danışmanlık saatlerim Pazartesi günleri 13.00-15.00 saatleri arasındadır. ozdenniyaz@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Projelerin ve raporlarının nihai teslimi 14 Aralık'tır. Projeler ile ilgili önemli sorunlarda Arş.Gör. Murat Taşkıran ile görüşülmelidir.
7 Haziran Perşembe günü yapılacak olan sınavda sizlere yapmanız gereken devreler ve sonuçlar olan bir soru sayfası sınav anında verilecektir. Deney malzemeleri kalem silgi dışında hiçbir eşya (not, föy, cep telefonu, kalem kutusu vb.) sınav esnasında masanızda bulunmamalıdır. Final sınavında ön hazırlık raporu bulunmamaktadır. 8. deney sınavdan çıkarılmıştır. Özellikle yarıiletken malzemeleri yedekli alarak sınava gelmenizi varsa multimetrenizi kesinlikle getirmenizi öneririm. Listeleri de kısa zaman içinde duyurulara ekleyeceğim.
Öncelikle 96.8 ortalama ile Onur Karagülle başta olmak üzere laboratuvara devam sağlamış olan herkesi gönülden tebrik ediyorum.
Son eklediğim notlarda A,B,C,D,E dosyalarında deneylerde aldığınız tüm puanlar ile 5. ve 6. deneyler iki kat olacak şekilde hesaplananan ortalamalarınız bulunmaktadır. 1,2,3,4 dosyalarında ise dersi veren öğretim üyelerine göndereceğim ortalama notlarınız yer almaktadır. Sizden Pazartesi günününe kadar kendi adınıza olan iki dosyadaki notları ve ortalamaları kontrol etmenizi ve sorun var ise ozdenniyaz@gmail.com adresine e-posta ile bildirmenizi rica ediyorum.
Elektrik kesintisinden dolayı mazeret haftasına kalan deneyi 09.00-12.00 saatleri arasında her grup aynı anda(iki kişilik bir grubun iki öğrencisi birlkte olmalı, biri 10'da diğeri 11'de gelemez) labda olacak şekilde gelip gösterebilirsiniz. Kısa sınav ve rapor teslimi daha önce yapıldığından deney süreniz baskı devreleri göstermek için 50 dk olacaktır, belirtilen saatler arasında en geç 11.10'da laba giriş yapacak şekilde gelip deneyinizi tamamlayabilirsiniz.
Bu saatlerde gelemeyecek olan öğrencilerin grubun kendi saati olan 15.00'da Arş.Gör. Özcan Tunçtürk veya Arş.Gör. Onur Can Kurban gözetiminde deneylerini tamamlamaları gerekmektedir.
Mazeret deneyine girecek öğrencilerin listesi ekte verilmiştir. Yazılı resmi belge ekli dilekçe ile bana başvurduğu halde listede adı yer almayan öğrencilerin ozdenniyaz@gmail.com adresine e-posta göndermeleri gerekmektedir.
Mazeret deneyleri listede adı bulunan herkes için 09.30-11.30 saatleri arasındadır. Bu saatlerde resmi olarak uygun bulunmayan öğrencilerin ozdenniyaz@gmail.com adresine e-posta göndermeleri gerekmektedir.
Final sınavında sorumlu olacağınız ve rastgele birinden sınav olacağınız deneyler;
Deney 2
Deney 4
Deney 6
Deney 7
Deney 8'dir.
Her bir grubun bu deneylerin tüm malzemelerinden eksiksiz olarak bulundurmaları gerekmektedir. Grup arkadaşları aynı saatte sınav olmayacağından aynı malzemeleri kullanabilirler fakat malzemelerin bozulma ihtimaline karşın yedekli gelmeleri gerekmektedir. Sınav saat listesi mazeret deneylerinden sonra duyurulacaktır.
5. ve 6. deney devreleri deneyden önce baskı devre olarak hazırlanacaktır. Her bir baskı devrenin üzerinde grup numarası kazınmalıdır (A13, E16, C1 gibi). Bu deneylerde önceden hazırlanan baskı devre deney saatinde asistan hocalara sunulacaktır. Baskı devre ile birlikte devreyi ve yapım aşamasını anlatan tez formatında kısa bir rapor ( en fazla 10 sayfa) sunulmalıdır. Raporda teorik çözümler, simülasyon ve baskı devre hazırlama aşamalarının fotoğrafları bulunabilir. Bu deneyler iki deney notu olarak puanlandırılacaktır.
5. deneyde şekil 5.4 board üzerine kurulu halde şekil 5.5 baskı devre olarak getirilmelidir.
6. deneyde şekil 6.8 ve şekil 6.9 baskı devre olarak getirilmelidir. Kapasite devrede varken ve yokkken durumlarını ölçebilmek için baskı devrenizde kapasiteyi devreden ayırabilecek bir tasarım yapmanız gerekmektedir.
Simülasyon programında LED yerine herhangi bir eleman koyulmasına gerek yoktur, LEDin bulunduğu düğümler arası kısa devre yapılacaktır. LED yerine diyot koymayınız.
LDR, PTC ve NTC elemanlarını avometre ile aydınlık/karanlık, sıcak/soğuk ortamda ölçerek elde ettiğiniz eleman değerlerini raporda gerekli yerlerde direnç değeri olarak kullanmalısınız.
Simülasyon öncesinde aydınlık/karanlık, sıcak/soğuk koşulları altında transistörün iletimde olup olmadığını teorik olarak hesaplayabilmeli ve tabloları doldururken doğru değerler ile simülasyon yapmalısınız.
PULSE(V1 V2 TD TR TF PW PER)
V1: Minimum gerilim
V2: Maksimum gerilim
TD: Gecikme zamanı
TR: Yükselme zamanı
TF: Düşme zamanı
PW: Darbe genişliği
PER: Periyot
Örneğin;
PULSE (-5 5 0.00001ms 0.00001ms .0001ms 1ms 2ms)
Simülasyon programında iki farklı gerilim aralığı için dc tarama yaptırmak üzere;
.DC V_VC 0.2V 15V 0.2V <V_VB 0.1V 1V 0.1V>
satırını kullanabilirsiniz.
Deney raporunda yapılacak olan tüm simülasyonlar Pspice Şematik veya Netlist ile yapılacaktır, başka simülasyon programı kabul edilmeyecektir. Örnek uygulamalar ektedir.
Öğrencilerin güvenlikleri için aldıkları trafoları laboratuvar ortamı dışında kesinlikle prize takmamaları gerekmektedir.
Laboratuvar ortamında ise aşağıdaki maddeleri yerine getirmeden trafoları kesinlikle prize takmayınız:
Trafonun açıkta kalan bölgeleri elektrik bantları ile izole edilmelidir. İzolasyon işlemi yapılırken trafonun güç kablosu prize takılı olmamalıdır.
Lehim makinesi ile trafo üzerine güç kablosu lehimlenecekken trafonun güç kablosu kesinlikle prize takılı olmamalıdır.
Trafoya güç kablosu lehimlendikten sonra prize takılmadan lehimi yanlışlıkla kısa devre yapıp yapmadığınızı muhakkak kontrol ediniz.
Trafo tamamen izole edildikten ve güç kablosu kısa devre olmadan lehimlendikten sonra laboratuvardaki asistan hocalara kontrol ettirilmeden prize kesinlikle takılmamalıdır.
Trafo asistan hocadan onay alındıktan sonra önce devreye bağlanmalı, devreye varsa gerekli ölçüm cihazları bağlanmalı, daha sonra ise devre ve trafo ile asla el teması kurulmadan prize takılmalıdır.
Trafoyu prize takmadan önce grup arkadaşınızı muhakkak uyarınız. Trafo prize takılıyken deney masanıza kimseyi yaklaştırmayınız. Trafo prize takılıyken asla el teması kurmayınız. Ölçümleri aldıktan sonra hemen trafoyu prizden çekiniz.
Yukarıda yazanları okumadığınız veya eksik yaptığınız takdirde kendinizin veya arkadaşlarınızın hayatını riske atmış olursunuz. Lütfen deneye girmeden bu duyuruyu tekrar okuyunuz ve deney esnasında çok dikkatli davranınız.
Sistemden aldığım öğrenci listesinde ismi bulunmayanlar olabileceğinden lütfen listelerde isminizi bulamadığınız takdirde ozdenniyaz@gmail.com adresine eposta atınız.
Listelerde sistemden gönderdiğiniz ekran çıktılarına göre tekrar düzenleme yaptım, ortak karar ile C grubu ekstra grup olarak açıldığından beş deney grubu ile sınırlı tutuldu. Simülasyon dersine katıldığı halde açıklanan listelerde mağdur olan öğrenciler bana eposta gönderebilirler.
Simülasyon dersine yazılı mazereti olmadığı halde katılmayanlar, sonrasında eposta ile durumunu belirtmeyenlerin açıklanan gruplarında değişiklik yapılamayacaktır. Başkasının yerine imza attıkları/attırdıklarından dolayı grubu değişen öğrenciler itirazlarını (eğer varsa) yazılı dilekçe ile yapabilirler.
7 Mart Çarsamba günü yapilacak olan simülasyon programi anlatimi ve deney grubu seçimleri dersi;
Grup 1 Yrd. Doç.Dr. Nihan Kahraman ve Grup 3 Ars.Gör.Dr. Nergis Tural Polat ögrencileri için 10.00-11.50 saatleri arasinda B152'de,
Grup 2 Yrd. Doç.Dr. Revna Acar Vural ve Grup 4 Ars.Gör.Dr. Ismail Cantürk ögrencileri için 15.00-16.50 saatleri arasinda B152'dedir.
7 Mart Çarşamba ve 8 Mart Perşembe günü her gruba kendi lab saatinde simülasyon programı anlatımı yapılacaktır. Bu derslerin sınıf bilgisini daha sonra duyuracağım.
Deneylerin başlangıcı 14 Mart'tır. Deney takvimini ve malzeme bilgilerini de hafta içinde ekleyeceğim.
Deney grupları simülasyon anlatımının yapılacağı saatte belirlenecektir, derse katılmayanların grupları benim tarafımdan rastgele atanacaktır.
Muafiyet için bir çok öğrenciden e-posta almama rağmen yazılı dilekçe çok az sayıda öğrenci tarafından teslim edilmiştir. Muafiyet işlemi için son gün 7 Mart son saat ise 16.00'tır. Lütfen muafiyet duyurusunu tekrar okuyunuz.
Geçmiş dönemlerde laboratuvar puanı ortalaması 40'ın üzerinde olan ve bu dönem dersin laboratuvarından muaf olmak isteyen öğrencilerin öncellikle e-posta ile geçmiş dönem notlarını teyit ettirmeleri gerekmektedir.
Teyit için konu başlığı TED Muafiyet olan ve öğrenci numarası, ad soyad, dersin hangi dönemde alındığı bilgilerini içeren bir e-posta yazarak ozdenniyaz@gmail.com adresine göndermeleri yeterlidir.
E-posta cevabı 40'ın üzerinde olan öğrenciler ekteki dilekçeyi doldurup imzalayarak B016 numaralı odaya teslim etmelidirler.
Muafiyet için son başvuru tarihi 07.03.2018'tir.
Not: Odada bulunmadığım takdirde dilekçeyi kapı altından atabilirsiniz. E-posta göndermemiş öğrencilerin dilekçeleri geçerli sayılamayacaktır. 08.03.2018 tarihinde duyurulacak olan muafiyet listesini kontrol etmeyi unutmayınız.
2017/2018 Bahar dönemi içerisinde ilgili dersin laboratuvar işleyişi ile ilgili soru ve sorunlarınızı öncelikli olarak ozdenniyaz@gmail.com e-posta adresi üzerinden bana iletmenizi rica ederim.