BATININ MEVCUT EGEMENLİK İLİŞKİLERİNİ DEVAM ETTİRMESİNDE BİR İKTİDAR ALANI OLARAK SAĞLIK SİSTEMİ


Günay İ. E.

6. ULUSLARARASI 5 OCAK SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER KONGRESİ, Adana, Türkiye, 4 - 05 Ocak 2025, ss.8-9

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.8-9
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sağlık toplumlararası ilişkiler içinde ve toplumsal bir olgu olarak sosyolojinin konusudur. İktidarın heryerdeliği insanın toplumsal var oluşundan biyolojik var oluşuna kadar denetimini, düzenlemesini ve yeniden üretimini beraberinde getirmiştir. İktidar sağlıklı yaşam ya da sağlıklı toplum gibi belirli kavramlar yoluyla toplumu düzenleyerek yeniden üretebilmekte ve kendini meşrulaştırmaktadır. Dolaşıma sokulan sağlık ideolojisi ve kurumları insanın toplumsal ve biyolojik olarak denetim altına alınmasını sağlamaktadır ve böylece insan üzerinde tahakküm kurularak hedeflendiği gibi sistemle uyumlu olarak biçimlendirilmektedir.

Aydınlanma sonrası bilim anlayışı ve sanayileşmeyle yeni bir sürece giren sağlık anlayışı Batının kendi tarihsel koşulları sonucu ortaya çıkmıştır ve kendi yapısının sınırlılığı içinde değerlendirilmelidir. Ancak genel olarak Batının ortaya koyduğu sağlığa bakış açısı; Batı dışı toplumları da içine almakta ve evrenselleşmektedir. Sağlıkla ilgili düzenlemeler ve uygulamalar Batının kendi yapısının kapitalist temelde ürettiği politikalar temelinde oluşturulmaktadır. Bu bağlamda sağlık sorunları doğallıktan kopuk yapay bir şekilde ortaya çıkmaktadır ve iktidarın diğer bir deyişle kapitalist sistemin kendini yeniden sürekli olarak üretmesine yaramaktadır. Bu anlayış Batı dışındaki toplumların Batıyla aynı sorunlara sahip olmadıkları halde sanki aynı tarihselliği yaşamışlar ve aynı yapıya sahipmiş ve bunun sonucunda aynı sorunlara sahip oldukları gibi bir algı oluşturmaktadır. Oysaki Batı dışı toplumlar sisteme sağlık üzerinden sadece üst yapısal olarak diğer bir deyişle sömürülen olarak eklemlenmektedirler.

Batı kendi tarihselliği içinde, kendine özgü yapısında ulaşılan sanayileşmenin sonucunda, üretim biçimine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkları evrenselleşmiştir. Bu hastalıklarla ilgili beslenme alışkanlıkların yeniden düzenlenmesi ve ilaç kullanımı evrensel olarak özendirilmiştir. Kısaca Batı kendine ait birçok sağlıkla ilgili yapay sorunu ve çözümü tüm dünyaya da yaymaktadır, bunu yaparken kendi kurduğu uluslararası kurumlar üzerinden örgütlenmesini gerçekleştirmekte ve kendi egemenlik ilişkilerini hem kendi içinde hem de dışında üretmektedir. Bu çalışmanın amacı Batının önce kendi insanını sonra kendi dışında kalan diğer bir deyişle Batı dışı toplumları kapitalist sistemle uyumlu bir şekilde sağlık kavramı üzerinden nasıl denetlediğini ve üzerinde iktidar kurduğunu göstermektir.

Anahtar Kelimeler: Sağlık Sosyolojisi, Batı Egemenlik İlişkileri, Sağlık Sistemi, Kapitalizm

Health is the subject of sociology within inter-societal relations and as a social phenomenon. The ubiquity of power has brought about the control, regulation and reproduction of humans, from their social existence to their biological existence. The government is able to reproduce and legitimize itself by regulating society through certain concepts such as healthy life or healthy society. The health ideology and institutions put into circulation ensure that people are socially and biologically controlled, and thus they are shaped in accordance with the system as intended by dominating people.

The understanding of science after the Enlightenment and the understanding of health, which entered a new process with industrialization, emerged as a result of the West's own historical conditions and should be evaluated within the limitations of its own structure. However, in general, the Western perspective on health includes non-Western societies and becomes universal. Health-related regulations and practices are created on the basis of policies produced by the West's own structure on a capitalist basis. In this context, health problems arise artificially, disconnected from nature, and serve the power, in other words the capitalist system, to constantly reproduce itself. This understanding creates a perception that although societies outside the West do not have the same problems as the West, they have experienced the same history and have the same structure, and as a result, they have the same problems. However, non-Western societies are integrated into the system through health only as a superstructure, in other words, as exploited.

As a result of the industrialization achieved in its own historicity and unique structure, the West's diseases that arise depending on the mode of production have become universal. Rearrangement of nutritional habits and use of medication related to these diseases are universally encouraged. In short, the West spreads its own artificial health-related problems and solutions to the whole world, while doing this, it organizes itself through the international institutions it has established and produces its own relations of sovereignty both within and outside itself. The aim of this study is to show how the West controls and establishes power over its own people and then the non-Western societies, in line with the capitalist system, through the concept of health.

Keywords: Health Sociology, West's Sovereignty Relations, Health System, Capitalism