KARGO DRONLAR İÇİN ROTA OPTİMİZASYONU


Creative Commons License

Mermer R., Kurt S., Kazanbaş M. C.

20th International Istanbul Scientific Research Congress on Life, Engineering, Architecture, and Mathematical Sciences, İstanbul, Türkiye, 21 - 23 Şubat 2025, ss.338-347

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Doi Numarası: 10.30546/19023.978-9952-8553-0-2.2025.2034.
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.338-347
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünyadaki teknolojik ilerlemeler ile birlikte kargo dronları modern lojistik endüstrisinde hızla yaygınlaşmaktadır. Kargo taşımacılığında geleneksel yöntemler yerini yeni nesil taşıma araçlarına bırakmaktadır. Dronların kargo taşımacılığında kullanılması ile birlikte özellikle şehir içlerinde ve düşük irtifalarda insansız hava araçları için hava trafiğinde önemli ölçüde artış beklenmektedir. Kargo dronların lojistikte kullanımının sürekli artması bu konuda hava trafik yönetimini daha da kompleks hale getirecektir. Zira her bir dron birbirinden farklı yapıda, farklı kabiliyette olabilmektedir. Tüm bunları dikkate alarak bir Hava Trafik Yönetimi (ATM) düzenlemek önemlidir. Hava trafik yönetimi için mevcut olan kurallar ticari ve askeri amaçla kullanılan insanlı uçakları kapsayıcı olup insansız hava sistemleri ile ilgili olarak bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Literatürde İnsansız Hava Sistemleri Trafik Yönetimi (Unmannded Aerial System Traffic Management - UTM) olarak geçen bu konu ile ilgili olarak çeşitli çalışmalar yapılmış ve bu konseptin geliştirilmesine yönelik ihtiyaç belirtilmiştir.

İnsansız hava trafiği bağlamında kargo dronlarının hava sahalarona entegrasyonu bazı fiziksel kısıtlara tabidir. Bu tür kısıtlar arasında bölgede aktif dron sayısı, sınırlı pil ömrü, dronun ağırlığı, yük kapasitesi, hava koşulları, çevresel koşullar, dronun aerodinamik yapısı, dronun hızı, uçuş yüksekliğinin ve bulunduğu hava sahasındaki trafik yoğunluğu yer almaktadır. Bu kısıtlara bağlı olarak operayon süresi, menzili ve hava trafiğinin yoğunluğu değişkenlik göstermektedir.

Aynı anda havada operasyon halinde olan birden fazla dronun kargoları istenilen noktalara çarpışma olmadan bırakabilmeleri için rota optimizasyonu ile seyrüseferlerine devam etmeleri kritik öneme sahiptir. Kargo dronlar için rota optimizasyonu, başlangıç noktasından varış noktasına ulaşmak için diğer dronların da rotalarını dikkate alarak en optimum yolu bulma anlamına gelmektedir. Dinamik bir rota planlama öne çıkmaktadır.  Bu makalede, rota belirlenmesi kapsamında Boeing şirketinin ticari amaçla kullanılan sivil uçaklar için geliştirdiği Hava Aracı Niyet Tanımlama Dili (Aircraft Intent Description Language – AIDL) tekniğinden de yararlanılmıştır. Harici etkenler altında kargo dronların belirlenen rotaya uyum kabiliyetini sağlamak uçuş kontrol sistemleri ile mümkün olmaktadır. Bu etkenler altında hava aracının rotaya uygun biçimde seyrüsefer yapabilmesi için dayanıklı kontrol (robust control) sistemine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca uçuş emniyetinin sağlanması için çarpışmadan kaçınma sistemleri ele alınmış ve bu sistemlerde kullanılan “Algıla ve Kaçın (Sense-and-Avoid)” yöntemlerinin kargo dronlar için uygulanabilir olmaları incelenmiştir.

Kısacası bu makalede kargo dronlar kapsamında rota optimizasyonu için gerekli parametrelerin belirlenmesi ve uygulanacak yöntemler üzerine araştırma yapılmıştır