Fundamental Problems of Turkic Republics in the Context of Intercultural Conflict and Nationalization Process


Suleymanli E., Acikel G., Ramazanova A., Muratova M.

Proceedings of Topical Issues in International Political Geography (TIPG 2022), Radomir Bolgov,Vadim Atnashev,Yury Gladkiy,Art Leete,Alexey Tsyb,Sergey Pogodin,Andrei Znamenski, Editör, Springer Nature, Zug, ss.149-157, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Springer Nature
  • Basıldığı Şehir: Zug
  • Sayfa Sayıları: ss.149-157
  • Editörler: Radomir Bolgov,Vadim Atnashev,Yury Gladkiy,Art Leete,Alexey Tsyb,Sergey Pogodin,Andrei Znamenski, Editör
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bağımsızlığın ardından, Türki Cumhuriyetler devlet politikası olarak millileştirmeyi uygulamaya koymuşlardır. Ana hedefleri, milli birlik ve homojenliği teşvik etmek ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra ortaya çıkan ideolojik ve kimlik boşluklarını doldurmaktı. Ulusal devlet dilinin ve ulusal tarih yazımının yaratılması, ulusal unsurların devlet sembollerine dahil edilmesi, Sovyet döneminde değiştirilen yer adlarının geri getirilmesi, bu dönemde idam edilen aydınların entelektüel miraslarının yeniden canlandırılması, yeni şehir inşasında ulusal unsurların vurgulanması ve propaganda araçları ve eğitim yoluyla ulusal değerlerin yeniden canlandırılmaya çalışılması, ulusal değerlerin yeniden üretilmesinin örnekleridir. Ancak bu süreç basit bir süreç değildir. Ulusal bir kimlik yaratmanın diğer kültürlerden gelen etkilere açık olmasının üç ana nedeni vardır. Birincisi, bölge coğrafi olarak birçok farklı kültürün bir araya geldiği bir konumdadır. Orta Asya'daki güç mücadelesi, bu süreçteki kültürlerarası rekabetin ihmal edilemeyecek bir yönünü içermektedir. İkinci olarak, bu bölgedeki birçok ulus Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra bir kimlik krizi ve kültürel bir boşluk yaşamıştır. Son olarak, modern küreselleşme, hızla genişleyen ve sınırsız iletişim teknolojileri aracılığıyla kültürler arası etkileşimi ve iletişimi kolaylaştırmaktadır. Sonuç olarak, yabancı kültürel eğilimler nüfus üzerinde büyük ölçüde tek yönlü bir etkiye sahip olmuştur. Bu anlamda, insanların tercih ve ilgilerinin Batı'dan etkilenen yeni adet ve davranışlara yol açan temel bir dönüşüm sürecinden geçtiğini söylemek mümkündür.

Following independence, the Turkic Republics implemented nationalization as a state policy. Their main objectives were to promote national unity and homogeneity and to fill the ideological and identity gaps that appeared after the fall of the Soviet Union. The creation of the national state language and national historiography, the incorporation of national elements into state symbols, the restoration of place names that were altered during the Soviet era, the resuscitation of the intellectual legacies of intellectuals executed during that period, the accentuation of national elements in new city construction, and the attempt to resurrect national values through the use of propaganda tools and education are all examples of national values regeneration. However, this process is not a simple one. There are three main reasons why creating a national identity is susceptible to influences from other cultures. First, the area is geographically situated where several different cultures converge. The power struggle in Central Asia includes a non-negligible aspect of the intercultural competition within this process. Second, many nations in this region experienced an identity crisis and a cultural gap after the fall of the Soviet Union. Last but not least, modern globalization facilitates cross-cultural interaction and communication through rapidly expanding and limitless communication technologies. As a result, foreign cultural trends have largely had a one-way effect on the population. In this sense, it is possible to assert that people’s preferences and interests have undergone a fundamental transformation process that has given rise to new Western-influenced customs and behaviors.