Cumhuriyet’in 100. Yılında Yıldız’da Konut Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 25 Ekim 2023, ss.1
Çalışmanın amacı Sarıgöl kentsel dönüşüm alanında konut kullanıcısı hareketliliği bağlamında ayrışan grupların dönüşüm deneyimlerini ortaya koymak ve benzer dönüşüm alanları için yol haritası önerisi sunmaktır.
Konut hareketliliğine göre kullanıcılar, dönüşüm sürecinde alanda “Kalanlar” (%38); alandan “Gidenler” (%16); yeni üretilen konutlara “Yeni Gelenler” (%46) olarak 3 grupta tanımlanmıştır. Nitel ve nicel karma yöntem ile gerçekleşen araştırmada toplanan veriler 7 faktör grubu (konutun fiziksel özellikleri, çevresel faktörler, konfor koşulları, kentsel altyapı özellikleri, sosyal çevre özellikleri, güvenlik ve demografi) altında derlenmiştir.
Sonuç olarak kentsel dönüşüm sürecinde hızlanan konut kullanıcısı hareketliliği sosyal dokuda derin bir değişime sebep olur. Alandaki 3 kullanıcı grubu da dönüşümün ardından yeni yerleşim yerinde aidiyet bağı geliştirmekte zorlanmakta, yeni güvenlik ve sosyal sürdürülebilirlik problemleri ortaya çıkmaktadır.
Tez çalışması daha sonra “Sarıgöl’de sosyal sürdürülebilirlik meselesi, yaş gruplarına göre değişen aidiyet olgusu, başka bir kentsel dönüşüm alanı olan Fikirtepe ile Sarıgöl’ün kamu müdahalesi açısından karşılaştırılması, yoksulluk ve yerinden edilme ilişkisi, daha farklı bir yöntemle gerçekleşen Bağdat Caddesi’ndeki dönüşümde kullanıcı deneyimlerinin sunumu” bağlamında geliştirilmiştir.