ULUSLARARASI SOSYAL BILIMLER DERGISI = INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES, cilt.7, sa.4, ss.1-32, 2023 (Hakemli Dergi)
Artan eşitsizlikler, siyasi istikrarsızlıklar ve zorunlu göçler, toplulukların genel beslenme durumu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İklim değişikliğinin yarattığı zorluklar ve doğal kaynakların tükenmesi, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri) 2030 yılına kadar ulaşılmasının önünde engel teşkil ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, 2030 yılına kadar 35 ila 122 milyon kişinin sosyoekonomik statülerinde bir düşüş yaşayacağı ve bu durumun yoksulluğa yol açacağı öngörülüyor. Çalışma, iklimle ilgili zorluklar ve çatışmalar gıda güvencesinin azalmasını tetiklediği görülmektedir. COVID-19 salgınının, sağlık ve sosyo-ekonomik sonuçlarının bir sonucu olarak en duyarlı bölgelerin gıda güvencesini ve beslenme durumunu daha da kötüleştirmesi bekleniyor. Bu çalışmanın amacı, CRITIC temelli PROMETHEE yaklaşımını kullanarak Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin karşılaştırmalı koşullarını incelemektir. Analiz, Küresel Gıda Güvencesi Endeksi'nde yer alan 2022 COVİD-19 sonrası döneme ait veriler kullanılarak ve özellikle gıda güvencesine odaklanılarak gerçekleştirildi. Bu çalışma, COVİD-19 pandemisi dönemi sonrasında ortaya çıkan gıda güvencesi konusuna dikkat çekerek mevcut literatüre katkı sağlamaktadır. Çok kriterli karar verme yaklaşımı veri analizi sıralamasına göre Finlandiya, İrlanda, Hollanda, Fransa ve Birleşik Krallık en iyi performans gösteren ülkeler olarak ortaya çıkıyor. Sıralamanın en alt sıralarında yer alan ülkeler arasında Endonezya, Tayland, Hindistan, Güney Afrika ve Vietnam yer alıyor.
The presence of growing disparities, political volatility, and compelled movements of people exert a substantial influence on the collective nutritional well-being of communities. The challenges posed by climate change and the depletion of natural resources present obstacles to achieving the United Nations' Sustainable Development Goals (UN SDGs) by 2030. Based on a study conducted by the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), it is projected that a range of 35 to 122 million individuals will experience a decline in their socioeconomic status, leading to poverty, by the year 2030. The study indicates that climate-related challenges and conflicts will contribute to a reduction in food security. The COVID-19 pandemic is anticipated to exacerbate the food security and nutritional status of the most susceptible areas as a result of its health and socio-economic consequences. The objective of this study is to examine the comparative conditions of several nations, including Turkey, using the CRITIC-based PROMETHEE approach. The analysis was conducted using data from the 2022 post-COVID-19 period in Global Food Security Index, with a specific focus on food security. This study contributes to the existing literature by highlighting the emerging issue of food security after the COVID-19 pandemic period. Based on the multi-criteria decision-making approach data analysis rankings, Finland, Ireland, the Netherlands, France, and the United Kingdom emerge as the top-performing nations. The countries situated in the lowest spots of the ranking encompass Indonesia, Thailand, India, South Africa, and Vietnam.