1. Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi (GMO-SHIPMAR), İstanbul, Türkiye, 8 - 09 Aralık 2016
İçerdiği protein miktarı ile neredeyse kırmızı ete denk olan ve bunun yanında üretilmesinde veya yakalanmasında etrafa salınan CO2 eşdeğerlik miktarına göre daha çevreci olan deniz ürünleri neredeyse dünyanın tamamında tüketilmektedir. Endüstriyel balıkçılık ile balıkları sadece yakalamakla kalmayıp farklı proseslerde işleyip ayrıştıran ve muhafaza eden balıkçı teknelerinin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Bu sayede hem balıklar daha taze kalmakta hem de zaman ve mekandan tasarruf sağlanmaktadır. Yapılan bu çalışmada, içerisinde soğutma ve depolama ünitesi bulunan bir balıkçı teknesine ait soğutma sisteminin farklı çevresel etkilere sahip olan soğutucu akışkanlar ve değişken dizayn değerlerine göre ekserjik performans analizleri gerçekleştirilmiş ve εTot ile COP değerlerinin dizayn şartlarında 0,247 ve 6.59 civarında olduğu, deniz suyu sıcaklığı değişimi ile 0,285-0,215 ve 14-6 arasında, depolama ünitesi sıcaklığı değişimi ile 0,240-0,185 ve 6,5-10,5 arasında değiştiği gözlemlenmiştir.