III.ULUSLARARASI ŞEHİR, ÇEVRE VE SAĞLIK KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 16 - 20 Nisan 2021, ss.264-265
Gıda fabrikası atık sularının organik içerikleri oldukça yüksektir. Bu atık sulardan peynir altı atık suyu (PAS)
içerdiği yüksek organik kirlilik (50.000-70.000 mg/L KOİ) sebebiyle arıtılmadan doğaya verildiğinde önemli çevre
problemlerine sebep olmaktadır. Peynir altı atık suyunun fizikokimyasal, biyolojik ve bazı oksidasyon yöntemleriyle
arıtılma çalışmaları yapılmıştır. Ancak fotokatalitik arıtma yöntemi ile arıtım üzerine bir çalışma bulunmamaktadır. Bu
çalışmada PAS arıtımı için, elektro-Fenton ve fotokatSİgma Anatazse)alitik arıtım yöntemleri birlikte uygulanmıştır.
KOİ değeri çok yüksek olduğu için başlangıçta PAS 1/10 oranında seyreltilmiştir. Elektro-Fenton arıtımında elektrot
olarak Fe plakalar, elektrolit olarak ise K2SO4 kullanılmıştır. Ardından UV ışık altında TiO2 (Sigma Anatase) katalizörü
kullanılarak fotokatalitik arıtım gerçekleştirilmiş ve toplam % 66 KOİ % 69.48 TOK giderim verimi elde edilmiştir.
To a large extent, food indıustries contains a very high organic contents. Among them, cheese whey waste water, which
causes a serious environmental problem when discharged without treatment due to the high organic loading (50.000-
80.000 mg/L). According to the past studies, physicochemical, biological and oxidation treatment methods of cheese whey
waste water were examined, but photocatalytic treatment have not been applied before. In this study, electro-Fenton
and photocatalytic treatment have been applied together and the waste water was diluted 10 times due to high COD.
In the electro-Fenton treatment,the electrodes and electrolyte were designed to be Fe plates and K2SO4 respectively. The
photocatalytic treatment under UV light and using TiO2 (Sigma Anatase) as a catalyst. As a result, 66 % COD and 69.48 %
TOC total removal efficiency was obtained.