A System for Increasing Productivity in the Production of Reusable Bags


Creative Commons License

Çalışkan S. I., Paşaoğlu Ö. A., Ceyhan B., Kaya S., Avcı A., Yılmaz C.

3rd Global Conference on Engineering Research (GLOBCER’23), Balıkesir, Turkey, 13 - 16 September 2023, vol.1, no.1, pp.378-384

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: Balıkesir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.378-384
  • Yıldız Technical University Affiliated: Yes

Abstract

Günümüzde çevre dostu yaklaşımı, sürdürülebilirlik ve kaynak-enerji tasarrufu farkındalıklarının artması ile birlikte plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına yönelik çabalar artmakta ve bu hususta çok sayıda yasal düzenlemeler getirilmektedir. Plastik atıkların büyük bir kısmını oluşturan tek kullanımlık poşetlerin yavaş çözünme süreleri nedeniyle, çevre dostu ve tekrar kullanılabilir çantaların tercih edilmesi teşvik edilmektedir. Perakende alışveriş, marketler, fuarlar, etkinlikler ve promosyon ürünleri gibi çeşitli kullanım alanları bulunan çok kullanımlık çantaların imalat sürecinin iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yapılmıştır.

Üretim hattındaki tüm istasyonlar yüksek önem arz etmektedir. Her bir istasyondaki bekleme süresi ve işlem adımları maliyetleri yüksek oranda etkilemektedir. Bu noktada mevcut üretim sisteminin analizi yapılmış, daha verimli bir sistem oluşturmak için literatür araştırmaları yapılmıştır. Araştırmalar neticesinde kesme ünitesinin geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir. Geliştirilmiş kesme ünitesinde, bıçak yapısı düz form yerine V formuna getirilmiş, alt destek yüzeyindeki döner plaka kaldırılmış, hidrolik sistemden pnömatik sisteme geçilmiş ve daha sağlıklı kesim gerçekleştirebilmek için kesme kanalı oluşturulmuştur.

Yapılan değişikler ile, bıçağın kullanım ömrü artırılarak tamir ve bakım maliyetleri düşürülmüş, alt destek yüzeyindeki mekanizmanın kaldırılmasıyla enerji sarfiyatının önüne geçilmiş, V formundaki bıçak yapısı ile kesme yüzeyi arıtılarak kullanım ömrü uzun olan bir yapı elde edilmiştir. Oluşturulmuş yeni sistemin; enerji tasarrufu, verimlilik, işgücü, fire ve malzeme maliyeti üzerindeki etkisi belirlenip eski sistem ile karşılaştırılmıştır. Bu kapsamda kapasite değerlerine göre elde edilecek yıllık ortalama kazançlar ortaya konulmuştur. Örneğin, tek bir makinada yıllık 47.598 USD’lik bir kaybın önleneceği ön görülmüştür. Ayrıca yeni sistemin potansiyel ihracat, yerlileşme vb. gibi makroekonomik etkileri analiz edilmiştir.