Prebiyotik Oligosakkaritlerin Kaynakları, Üretimleri ve Gıda Uygulamaları


D. M., SAGDIC O., ÇAVUŞ M., PEHLİVANOĞLU H., ÇAĞLAR M. Y., YILMAZ M. T.

Europan Journal of Science and Technology, cilt.6, sa.10, ss.20-31, 2017 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 6 Sayı: 10
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Europan Journal of Science and Technology
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.20-31
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Oligosakkaritler, uzun yıllardır eczacılıkta ilaç takviyesi, kilo kontrol ajanı ve diyet lifi olarak; gıda endüstrisinde ise tatlandırıcı, nem tutucu ve kabartıcı ajan gibi farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Son yıllarda prebiyotik özelliğe sahip oligosakkaritlerin, bağırsak florasında bulunan konakçılar için önemli katkılar sağladığının ortaya konması, fonksiyonel gıda araştırmacılarının dikkatlerini bu konuya çekmiştir. Bu derlemede prebiyotik bileşiklerin büyük bir bölümünü oluşturan oligosakkaritlerin önemi, bulunduğu kaynaklar, elde ediliş yöntemleri ve fonksiyonel gıdalarda kullanım potansiyeli vurgulanmıştır.
Oligosaccharides have been extensively used for different purposes such as drug supplement, weight controlling agent and dietary fiber in pharmacy and as sweetener, humectant and bulking agent in food industry. Recently, revelation of the fact that oligosaccharides having prebiotic properties make an important contribution to the host flora in intestines, has called the attention of functional food researchers to this topic. In this review, the importance, the resources, obtainment methods and the potential use of oligosaccharides constituting the majority of prebiotics in functional foods were mentioned.