Orta Asya'dan Anadolu'ya Sınırlar Ötesi Kültürel Miras ve Sanal Gerçeklikle Sunum Potansiyeli


Creative Commons License

Akçabozan Taşkıran A.

HERITAGE ISTANBUL 2024, İstanbul, Türkiye, 16 - 17 Mayıs 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ORTA ASYA’DAN ANADOLUYA SINIR AŞIRI KÜLTÜREL MİRAS POTANSİYELİ

Dr. Aylin Akçabozan Taşkıran

Kültürel alan sınırları ile siyasi sınırların örtüşmediği görülmektedir. Savaş ve çatışma sonrası siyasi sınırların değişmesi ile kültür alanlarının da bundan etkilenerek bölünebildiği veya zarar gördüğü durumlar izlenmektedir. Göç nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalanlardan geriye kalan kültür varlıklarına yönelik tutumların şekillenmesinde dönemin politikaları önemli rol oynamaktadır. Miras kavramı bir süreç olarak tanımlanabilir, ancak bu süreç içinde kullanıcılar tarafından yeniden şekillendirilebilir, geliştirilebilir ve hatta yok edilebilir. Bu yönüyle tanımlaması zor bir kavram olan “Sınır Aşırı Miras” kavramının insanları birleştirebilecek etkili bir araç olarak kullanılabilir.

Bir veya daha fazla ülkenin sınırlarını aşan Dünya Mirası adaylıkları, sınır aşırı miras alanları olarak tanımlanmaktadır. “Sınır Aşırı Miras” kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi, ülke sınırlarının ötesinde, üstün evrensel değere sahip daha evrensel adaylıkları ele almaya başlamıştır. Bu yeni süreç, uluslararası iş birliği yoluyla ülkelerin ortak mirasının belirlenmesini, geliştirilmesini, sunulmasını ve korunmasını içermektedir. Son yıllarda sınır aşırı ve ulus aşırı seri miras alanlarının uluslararası, bölgesel ve ulusal düzeyde tanımlanması, sunumu, geliştirilmesi ve korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda Türkiye ve Orta Asya’daki ortak miras değerleri için potansiyel sınır aşırı / ulus aşırı seri miras önerileri kapsamında değerlendirme yapılmıştır. Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Sınır Aşırı ve Ulus Aşırı Seri Miras Alanı bulunmamaktadır; ancak, bu alanda büyük bir potansiyele sahiptir. Bu alanda yapılacak uluslararası iş birliği projeleri ile sınır aşırı veya ulus aşırı seri adaylıklar geliştirilmesi mümkündür.

Bu çalışmaların öncelikle Türkiye’nin sınır aşırı ve ulus aşırı seri kültürel varlık potansiyeli ve seri kültürel varlıkların tespiti ve tescili konusunda farkındalık yaratması, uluslararası iş birliği bağlamında koruma uzmanı akademisyenlerin desteği ile yapılacak çalışmalara yol gösterici olması hedeflenmektedir. Ayrıca Sınır Aşırı Miras projeleri geliştirilmesi turizme, yerel ekonomiye ve istihdama katkı sağlanacaktır.  Anadolu coğrafyasında ve Orta Asya’da bulunan ortak miras alanları için ortak bir veri tabanı oluşturulması önerisi mimari miras bağlamında kültür alanının bütünselliğini destekleyecektir. Bu kapsamda, sınır aşırı mirasın somut ve somut olmayan tüm bileşenleri için geçerli belgeleme ve araştırma standartlarının oluşturulması; çalıştaylar aracılığıyla belgeleme standartları, araştırma yöntemleri ve adaylık dosyası hazırlanması konularında kapasite geliştirme; saha belgeleme çalışmaları konusunda yerinde eğitim, bölgesel ve uluslararası düzeyde kurumlar ve uzmanlar arasında ortaklıkların ve ağların geliştirilmesi; Sınır Aşırı Miras Alanlarının sanal gerçeklikle sunum potansiyeli için ileri anlatım ve sunum tekniklerinin geliştirilmesi önerilir.