Afet Sonrası Kullanılacak Geçici Barınma Alanlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri Kullanılarak Seçilmesi Üzerine Bir Uygulama


Özlemiş Ş., Eren T.

Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi, cilt.16, sa.2, ss.860-879, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Afetler yeri ve zamanı bilinemeyen, çok sayıda maddi ve manevi kayba yol açan, insan hayatını her yönden etkileyen ve kontrol edilemeyen olaylardır. Afet yönetimi ile ilgili çalışmalar uzun zamandır sıklıkla yapılmasına rağmen, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilimizde meydana gelen ve çevre illerde de etkisi oldukça hissedilen yaşadığımız son büyük depremin meydana getirdiği hasarlar, yapılan çalışmaların istenilen ölçüde uygulamaya geçirilemediği göstermektedir. Meydana gelebilecek afetleri daha az zararla atlatmak afet yönetiminin iyi bir şekilde planlanması ve uygulanması ile mümkün olacaktır. Afet sonrasında kullanılacak geçici barınma alanlarının belirlenmesi afet yönetiminin en kritik konularından biridir. Bu çalışmada, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Adana Valiliği tarafından hazırlanmış Barınma Çalışma Grubu Operasyon Planında belirlenmiş olan geçici barınma alanları incelenmiştir. Adana’nın Çukurova İlçesi için geçici barınma alanlarının seçimi ve uygunluğunu değerlendirmek üzerine çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP, TOPSIS, PROMETHEE kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Kurttepe Şehit Ali Öztaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi geçici barınma alanları arasında en iyi alternatif olarak belirlenmiştir.
Disasters are uncontrollable events whose place and time are unknown, cause a lot of material and moral losses, affect human life in every aspect. Although studies on disaster management have been carried out frequently for a long time, the damages caused by the last major earthquake that occurred in our Kahramanmaraş province on February 6, 2023, and whose impact was felt in the surrounding provinces, show that the studies carried out could not be implemented to the desired extent. Overcoming possible disasters with less damage will be possible with good planning and implementation of disaster management. Determining temporary shelter areas to be used after a disaster is one of the most critical issues in disaster management. In this study, temporary shelter areas determined in the Shelter Working Group Operation Plan prepared by Adana Governorship within the scope of Turkey Disaster Response Plan (TAMP) were examined. Multi-criteria decision-making methods AHP, TOPSIS, PROMETHEE were used to evaluate the selection and suitability of temporary shelter areas for Adana's Çukurova District. According to the findings, Kurttepe Şehit Ali Öztaş Vocational and Technical Anatolian High School was determined as the best alternative among temporary shelter areas.