Zemin altı otopark yol yüzeylerinde buzlanma önleyici sistemin hidronik ısıtma kaplaması kullanılarak sayısal olarak modellenmesi


Creative Commons License

KAYACI N.

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt.11, sa.1, ss.322-334, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Metropol kentlerde yüksek katlı binalar veya rezidansların kış aylarında Zemin altı otoparklarının giriş ve çıkış alanlarında oluşan kar veya buz nedeniyle araçların otoparka giriş ve çıkışları neredeyse imkansızdır. Bir yol yüzeyindeki kaygan koşulları azaltmak için kimyasal tuz veya kar küreme gibi mekanik olan bazı konveksiyonel yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin gerek yol altyapılarına gerekse çevresel sorunlara neden olduğundan temiz ve alternatif bir yöntem olan Hidronik Isıtmalı Kaplama (HHP) yönteminin kullanması ön plana çıkmaktadır. HHP yöntemi araçların geçtiği yolun altına yerleştirilmiş ve içinden sıcak akışkan geçen borulardan oluşmaktadır. Bu çalışmada, Zemin altı otopark giriş ve çıkış yollarında oluşacak kar veya buzu önlemek amacıyla HHP sistemi için yeni bir model geliştirilmiştir. Ancak bu yeni önerilen uygulamanın özgünlüğü, ısı kaynağı olarak kazan veya ısı pompası gibi ek bir ısıtma sistemi uygulamak yerine binanın merkezi ısıtma sisteminden faydalanılmasıdır. Zemin otopark giriş ve çıkış alanının altına PEX boruları yerleştirilerek hidronik olarak araç yolunun ısıtılması ve MATLAB’ta geliştirilen yeni bir kod sayesinde meteorolojik verileri kullanarak zamana bağlı üç boyutlu olarak simüle edilmiştir. Zemin otopark giriş ve çıkış yollarında buz ve kar oluşmaması için borular arası mesafe, gömme derinliği, hava sıcaklığı ve akışkan giriş sıcaklığının etkileri incelenmiştir. Ek olarak, farklı hava sıcaklıklarına göre hidronik ısıtma borularının yerleşiminin ve akışkan giriş sıcaklığının optimizasyonu gerçekleştirilmiştir.
In winter months, it is serious problem for vehicles to enter and exit the car park due to snow or ice formed on the road surface of underground car park of highrise buildings or residences in metropolitan cities. In order to reduce slippery conditions on a road surface, some conventional methods are used that are mechanical, such as chemical salt sprinkling or snow plowing. Since these methods cause both road infrastructures and environmental problems, the use of Hydronic Heating Pavement (HHP) method, which is a more greener and alternative method, comes to the fore. The HHP method consists of PEX pipes placed under underground car park road surfaces and hot fluid passing through them. In this study, a new model has been developed for the HHP system in order to prevent snow or ice formed on the underground car park road surfaces. However, the novelty of proposed model is that instead of implementing an additional heating system such as a boiler or heat pump as the heat source, the central heating system of the building is used. Thanks to a new code developed in MATLAB, using meteorological data, transient 3-D temperature distribution is simulated in the heating of the road surface with PEX pipes placed under the surface of underground car park. The effects of distance between pipes, burial depth, air temperature and fluid inlet temperature on preventing ice and snow formed on road surface of the underground car park are examined. In addition to this, an optimization study is carried out for the placement of PEX pipes and fluid inlet temperature according to different air temperatures.