UTAK 2024 6. Ulusal Tasarım Araştırmaları Konferansı, Ankara, Türkiye, 11 - 13 Eylül 2024, ss.13-23, (Tam Metin Bildiri)
Çağımızda tasarımın rolünün giderek genişlemesi, ilgilenmesi gereken daha kapsamlı konulara geçiş yapmasına neden olmuştur. Tasarımın günümüzde karşılaştığı zorluklar veya zorlayıcı konular (challenges), tasarımcılar için gerekli yetenek setlerine ve tasarım bölümlerinin öğretim programı ve ders içeriklerindeki değişikliklere yön vermektedir. Bu çalışmanın amacı, seçilen örneklem üzerinden Türkiye ve diğer ülkelerdeki endüstriyel tasarım bölümlerinin müfredatlarını inceleyerek, 21. yüzyıl tasarım gereksinimleri bağlamında bir karşılaştırma yapmaktır. Bu inceleme, üniversitelerin endüstriyel tasarım öğretim programlarının mevcut durumunun ve ders içeriklerinin günümüz tasarım ihtiyaçları ile ilişkisinin belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. Müfredat içeriklerini değerlendirmek için 21. yüzyıl için belirlenen tasarım gereksinimlerinin ana özelliklerini ve gerekli yetenek setlerini belirleyen anahtar kelimeler kodlanmıştır. Daha sonra kodlanan anahtar kelimeler analiz edilerek, Türkiye ve yurt dışından seçilen altı üniversitenin çevrimiçi ders kataloglarından elde edilen endüstriyel tasarım lisans zorunlu ders içerikleriyle eşleştirilmiştir. Araştırma 2022 yılında gerçekleştirilmiş olup, çevrimiçi ders kataloglarında elde edilen veriler bu yıla dayanmaktadır. Araştırma kapsamında yapılan bu karşılaştırmalı analiz, endüstriyel tasarım eğitiminin hala büyük ölçüde performans bazlı yetenek setlerine dayandığını ancak öğrenim planlarında, performans temelli tasarım yaklaşımlarından küresel temelli tasarım yaklaşımlarına doğru bir geçiş olduğunu göstermiştir.
With the expanding role of design, there is a shift to more comprehensive issues that design should deal with in our age. The challenges which design face today determine the required skillsets for designers and the changes in curriculum and course contents of design departments. The aim of this study is to examine industrial design department curriculums in Turkey and other countries and make a comparison between them in the context of main challenges for 21st century design. This examination is necessary in terms of determining the current status of industrial design curriculums of universities and the relation of course contents with today's design needs. In order to evaluate curriculum contents on the basis of the challenges, keywords coded which determine the main features (required skillsets) of the challenges. After that, these coded keywords were analyzed and matched on undergraduate industrial design compulsory course contents which obtained from universities’ online course catalogues. It is concluded that substantially, industrial design education is still based on performance skillsets however, there is a shift from performance based design approaches to global based design approaches in the curriculum plan.